Plantentuin MeiseCherimoya
(Annona cherimola)

  • Annonaceae
  • Herkomst : Centraal- en Zuid-Amerika
  • Waar te zien in de Plantentuin : Kas met de tropische economische planten "Mabundu"

Annona muricata

De vrucht
De cherimoya is een groene, ronde, vrucht met grote schubben. De schil van de vrucht verkleurt zwart-paars wanneer de vrucht volledig rijp is. Binnen het witte zachte vruchtvlees bevinden zich grote zwarte pitten, deze zijn oneetbaar. De vrucht smaakt naar aardbeien en ananas. De cherimoya is één van de weinige vruchten van de Annonaceae die onze markten bereiken. De andere vruchten van deze familie ; de zuurzak (Annona muricata), het ossehart (Annona reticulata) en de kaneelappel (Annona squamosa) zijn tere vruchten die minder bestand zijn tegen het transport. Cherimoya's zijn slechts beperkt houdbaar en moeten onmiddellijk na aankomst geconsumeerd worden. Onrijpe vruchten mogen een paar dagen verder rijpen. Bewaar cherimoya's nooit in de koelkast. De vruchten kunnen gebruikt worden in fruitsalades of kunnen met yoghurt gegeten worden. In de tropen worden extracten uit de groene vruchten gebruikt als insecticide.

De plant
De cherimoyaboom is afkomstig van de hooglanden van Peru. Het is een kleine boom tot 7 meter hoog met enkelvoudige, gave, afwisselende bladeren. In de lente werpt de boom zijn bladeren af en ontwikkelt hij nieuwe bladeren en bloemen. Later op het jaar kunnen er nog twee dergelijke groeiperiodes volgen. De bruine of rossig-gele bloemen zijn drietallig met vele vruchtbeginsels, deze vergroeien tot één besachtige vrucht.

Teelt
De plant heeft geen speciale voorkeur voor een bepaald bodemtype maar groeit op alle bodems zolang deze maar doorlatend zijn en er veel water voorhanden is.Wel belangrijk is de hoeveelheid licht. De cherimoya groeit slechts goed boven de 1000 m. Op deze hoogten hebben we lagere temperaturen samen met een intense zonneschijn. De opbrengst per plant was niet zo hoog (20-30 kg per boom ). Dit was één van de factoren waarom de cherimoya niet op grote schaal geteeld werd. De laatste jaren zijn echter veredelde planten met een grotere opbrengst geselecteerd. De cherimoya wordt tegenwoordig voornamelijk geteeld in Spanje en in Zuid-Oost Azië.

Zelf kweken
Wegens de versheid van de vruchten kunnen de zaden vrij makkelijk gebruikt worden om planten uit op te kweken. Laat de zaden, op een warme plaats, ontkiemen in zuiver (kalkvrij),vochtig, zand. Dit proces duurt 2 tot 3 weken. Eénmaal dat de planten een stevig wortelstelsel gevormd hebben kunnen ze opgepot worden in een vrij schraal bodemmengsel, zoals cactusgrond. Wen uw cherimoyaplant geleidelijk aan zonlicht en plaats hem zo licht mogelijk. Geef niet teveel water, de boom is beter bestand tegen droogte dan tegen wateroverlast. Onder dergelijke omstandigheden kan de plant een tweetal meter hoog worden, en misschien komen er wel vruchten aan. Verser kan het niet. Een nauwe verwant van de Cherimoya kan u in de tuin kweken. De Pawpaw of Asimina triloba is volledig winterhard en geeft vergelijkbare vruchten.

Literatuur
Jenuwein, H.1988 Avocado, Banana, Coffee. How to grow useful exotic plants for fun. British Museum Natural History
Pijpers, D., Constant, J.G. & Jansen, K., 1985 Fruit uit alle windstreken. Het Spectrum
Verheij, E.W.M. & Coronel, R.E. (eds) 1991 Plant resources of South-East Asia vol. 2 Edible fruits and nuts Pudoc Wageningenources of South-East Asia vol. 2 Edible fruits and nuts. Pudoc Wageningen.

Voor vragen over een bezoek aan de Plantentuin, contacteer Patrick Bockstael (Tel.: + 32 2 260 09 70).

Plantentuin Meise
Domein van Bouchout
B-1860 Meise