5/11 - 17/12/2006

The Lake

An art exhibit focusing on the restless soul of the Lady of the Lake in search for passionate romance. In the end, love for nature shines through ...  Paintings by Marijke De Cuyper and  pictures from Roland Van Rompaey along with Wilfried Jacops' scuptures.

The Lake (van 5 november tot 17 december 2006)

Vele kunstenaars lieten zich al inspireren door de schoonheid van de plantengroei of de mooie zichten in het domein.  Dit najaar gaat er in het Kasteel in het hartje van onze Plantentuin opnieuw een kunsttentoonstelling door, ditmaal onder het mysterieuze thema ‘The Lake’.  De tentoonstelling gaat over een onrustige vrouwenziel die aan de Kasteelvijver blijft ronddolen op zoek naar de passionele liefde die hier ooit was, maar ook eindigde.  Maar uiteindelijk overwint de liefde voor de natuur alles… Met schilderijen van Marijke De Cuyper,  fotografie van Roland Van Rompaey en beeldhouwwerken van Wilfried Jacops.

Marijke De Cuyper uit Kapelle-op-den-Bos werd geboren op 19 april 1962.  Ze studeerde regentaat plastische kunsten aan het Imeldainstituut te Brussel en specialiseerde zich in reclamekunst, model, teken- en schilderkunst aan de Sint Lukasacademie te Schaarbeek.

In 2000 werd Marijke genomineerd voor de M.Naessensprijs te Meise en werd zij laureaat voor Kiezen voor Kunst Regionaal. Ze stelt reeds een tiental jaar tentoon in binnen- en buitenland: Brussel, Bozar, Mechelen, Kapelle-op-den-Bos, Ieper, Affligem, Dendermonde, Leuven, Jette, Opdorp, Strombeek-Bever, Blankenheim (D) Amstelveen (NL) en Parijs.

De thema’s van haar schilderijen zoekt zij vooral in dansbewegingen, mystiek en naakten. Met haar project ‘The Lake’ brengt zij de mystiek van de natuur op het voorplan.

‘The lake’ is het daar dat de liefde eindigde of was het daar dat ze net ...begon?!

Met ‘The Lake’ vertelt Marijke het verhaal van een onrustige vrouwenziel die blijft ronddolen aan het water op zoek naar de passionele liefde die hier ooit was, maar daar ook eindigde.Uiteindelijk zal het de liefde zijn voor de natuur die overwint. Het totaal inleven in dit ‘lady of the lake’ gevoel was haar helemaal niet vreemd. In een twintigtal werken

neemt zij je mee in haar gevoelswereld van rustige waterkanten die baden in een sfeer van pure mystiek, vaak mistig, volle maan en avondval... Niets was beter dan dit verhaal te brengen aan het water in haar geliefde roots Meise.

De techniek die Marijke hiervoor gebruikte is een mixed media van acrylverf en was op doek. In de onderlaag van elk schilderij zingt de was letterlijk kernzinnen uit het lied ‘Tussen de liefde en de leegte’ van Stef Bos.  De innerlijke zoektocht in het leven waarin ze zich telkens kon terugvinden.

Het ontbreken van figuratie, onderstreept het geestelijke karakter van de  werken. Meer weten over her werk van Marijke De Cuyper?

Marijke vond een confrontatie met fotografie een uitdaging. Roland Van Rompaey, bekend potretfotograaf uit Meise, brengt met zijn werk de mystieke zoektocht van een vrouw, gefotografeerd bij dezelfde meren al op de schilderijen afgebeeld.  Fotografie en schilderkunst hand in hand aan het water. Meer weten over het werk van Roland Van Rompaey?

Wilfried Jacops, gekend beeldhouwer uit Lebbeke geeft het geheel een ruimtelijke dimensie met zijn mysterieuze vrouwenbeelden in Ierse arduin en marmer. Deze werken verraden ook het sterk verlangen naar ontluiking en de liefde voor de natuur. Meer weten over het werk van Wilfried Jacops?

Praktisch

Nationale Plantentuin van België

Nieuwelaan 38, 1860 Meise (op 4 km van het Atomium)

Gelegen vlakbij afrit 3 van de A12 Brussel-Boom.

Bereikbaar met openbaar vervoer vanuit Brussel-Noord met De Lijn nr 250 of 251.

Alle dagen open vanaf 9u30.

Toegang: € 4 (60+, personen met beperkingen en studenten € 3; -7 jaar gratis)

Het ticket geeft toegang tot alle delen van de Plantentuin waaronder het Plantenpaleis (deels in renovatie). 

info@br.fgov.be  - Tel. : 02 260 09 70  - www.plantentuinmeise.be

The Lake (de 5 novembre jusqu'à 17 décembre)

Cette exposition artistique traduit les tourments de l'âme de la Dame du Lac qui se languit d'un amour passionné.  Mais à la fin, surgit l'amour de la nature...Ce thème est illustré par des peintures de Marijke De Cuyper, des photographies de Roland Van Rompaey and des sculptures deWilfried Jacops.
Exhibition 'The Lake'

En pratique

Jardin botanique national de Belgique

Nieuwelaan, 38 - 1860 Meise (à 4 km de l’Atomium)

Autoroute A 12 Bruxelles-Boom-Anvers, sortie 3 « Meise »

Bus « De Lijn » 250 et 251 au départ de la gare de Bruxelles-Nord

Le Jardin botanique est ouvert tous les jours à partir de 9 h30

Entrée : 4 €; + 60 ans, handicapés et étudiants : 3 €;  – 7 ans : gratuit.  Le ticket donne accès à l’ensemble des collections dont les serres (partiellement en rénovation).

Renseignements au 02-260 09 70 – www.jardinbotanique.beinfo@br.fgov.be