1/5 - 30/6

Historische Wandeling

Promenade historique

Historische Wandeling (1/5 - 30/6)

De Nationale Plantentuin van België heeft een geschiedenis van nagenoeg 200 jaar.  Dat is een geschiedenis die ouder is dan ons land!  Onder het Franse bestuur was er een botanische tuin aan de Hofberg te Brussel en onder Nederlands bewind bevond de tuin zich aan de Schaarbeekse Poort.  Het is pas veel later dat de Plantentuin naar Meise verhuisd is. 

Maar ook in Meise valt heel wat te vertellen over de geschiedenis.  Het Domein van Bouchout waarin de Plantentuin in 1939 terechtkwam heeft een geschiedenis tot ver in de middeleeuwen. Door de eeuwen heen bewoonden kasteelheren en ridders het kasteel, een tijd lang woonde er zelfs een waanzinnige keizerin.

In de huidige Plantentuin bevinden zich tal van historische realisaties uit de bouwkunde en de horticultuur.  Het Plantenpaleis uit expojaar ’58, de Balatserre uit 1853, een kunstwerk van staal en glas, een ommuurde tuin van rond 1800. Dit alles in een eerbiedwaardig kader van eeuwenoude en unieke bomen zoals de nakomelingen van de eerste watercipressen, die pas in de jaren veertig in China ontdekt werden.

Praktisch

Nationale Plantentuin van België

Domein van Bouchout, Nieuwelaan 38, 1860 Meise (op 4 km van het Atomium)

Gelegen vlakbij afrit 3 van de A12 Brussel-Boom.

Bereikbaar met openbaar vervoer vanuit Brussel-Noord met De Lijn nr 250 of 251.

Alle dagen open vanaf 9u30.

Toegang: € 4 (60+, personen met beperkingen en studenten € 3; -12 jaar gratis)

Het ticket geeft toegang tot alle delen van de Plantentuin waaronder het Plantenpaleis (deels in renovatie).  De folder ‘Historische Wandeling’ ontvang je gratis aan de kassa.

info@br.fgov.be  - Tel. : 02 260 09 70  - www.plantentuinmeise.be

Promenade à travers l’histoire du Jardin botanique de Meise (1/5 - 30/7)

Parcourez à votre rythme le vert domaine sous l’angle de son histoire.  Savez-vous où se situe la drève des Reines ? Où se dressait  le château d'Hoogvorst au 13ème s.? Ou bien voulez-vous en savoir plus sur le style paysager anglais du 18ème s. ou sur la Métairie, la ferme du château?  Cette promenade vous entraîne dans des parties peu connues du Jardin botanique et vous permet de redécouvrir un pan passionnant de notre histoire. 

En pratique

Jardin botanique national de Belgique

Domaine de Bouchout, Nieuwelaan, 38 - 1860 Meise (à 4 km de l’Atomium)

Autoroute A 12 Bruxelles-Boom-Anvers, sortie 3 « Meise »

Bus « De Lijn » 250 et 251 au départ de la gare de Bruxelles-Nord

Le Jardin botanique est ouvert tous les jours à partir de 9 h30

Entrée : 4 €; + 60 ans, handicapés et étudiants : 3 €;  – 12 ans : gratuit.  Le ticket donne accès à l’ensemble des collections dont les serres (partiellement en rénovation) + dépliant de la promenade.

Renseignements au 02-260 09 70 – www.jardinbotanique.beinfo@br.fgov.be