Ikebana, bloemsierkunst uit het land van de rijzende zon

17-20/05/2007

Ikebana, une tradition florale du soleil levant

 

 

Japanse traditie

Als traditionele Japanse kunst wordt ikebana sinds meer dan zeshonderd jaar beoefend. Deze kunstvorm ontstond uit een boeddhistisch ritueel waarbij bloemen geofferd werden aan de geesten van de overledenen. Bij het ontstaan van de eerste klassieke stijlen, in het midden van de vijftiende eeuw, ging ikebana een eigen leven leiden, los van religieuze wortels. Toch bleven sterke symbolische en filosofische ondertonen hierin verder leven. De eerste leraars en leerlingen waren immers priesters en edellieden. Later ontstonden verschillende scholen en stijlen en werd ikebana beoefend op alle niveaus van de samenleving.

Harmonie

Alles uit de natuur wordt gebruikt; takken, bladeren, gras, mos, fruit en natuurlijk bloemen.  Of het bloemstuk nu uit één of meerdere soorten materialen wordt opgebouwd, het vergt een geoefend oog om de elementen te selecteren.  Het schikken zelf vereist een opmerkelijke technische vaardigheid om een schoonheid te creëren  die de vrije natuur uit zichzelf niet voortbrengt.  Ikebana onderscheidt zich van andere decoratieve bloemschikkunst door asymmetrie en het expliciet gebruik van open ruimten in de compositie. Harmonie tussen de toegepaste materialen, de vaas of schaal en de opbouw zijn de essentie van een geslaagd kunstwerk. 

Praktisch Dit zijn kenmerken van het Japanse gevoel voor esthetiek die men ook terugvindt in de traditionele prentkunst, de tuinarchitectuur en het design.

De Ikebanatentoonstelling heeft plaats van 17 tot 20 mei 2007 met gratis bij te wonen demonstraties op zaterdag 19 en zondag 20 mei telkens van 15 tot 17 uur.

De toegang tot de tentoonstelling is inbegrepen in het algemene toegangsticket van €4;  60+, personen met beperkingen en studenten €3;  – 12 jaar gratis.

Het ticket geeft verder ook toegang tot alle collecties van de Plantentuin waaronder het Plantenpaleis (deels in renovatie).

Nationale Plantentuin van België

Domein van Bouchout, Nieuwelaan 38 – 1860 Meise (op 4 km van het Atomium)

Autosnelweg A 12 Brussel-Boom (Antwerpen), afrit 3 ‘Meise’

Bus 'De Lijn' 250 en 251 vanuit het Brusselse Noordstation

De Plantentuin is alle dagen open vanaf 9u30.

Publieksinfo 02-260 09 70 – www.plantentuinmeise.beinfo@br.fgov.be

 

Ikebana, une tradition florale du soleil levant

En pratique

Entrée : 4 €; + 60 ans, handicapés et étudiants : 3 €;  – 12 ans: gratuit. 

Le ticket donne accès à l’ensemble des collections dont les serres (partiellement en rénovation).

Jardin botanique national de Belgique

Domaine de Bouchout - Nieuwelaan, 38 - 1860 Meise (à 4 km de l’Atomium)

Autoroute A 12 Bruxelles-Boom-Anvers, sortie 3 "Meise"

Bus 'De Lijn' 250 et 251 au départ de la gare de Bruxelles-Nord

Le Jardin botanique est ouvert tous les jours à partir de 9 h30.

Renseignements au 02-260 09 70 – www.jardinbotanique.beinfo@br.fgov.be