Plantentuin Meise

 Er groeit iets in Meise!

Big Picnic | Français | English

Van 2016 tot 2019 participeert Plantentuin Meise samen met 13 Europese landen én Oeganda in een Europees Horizon 2020 project rond voedselzekerheid. Co-creatie speelt in dit project de hoofdrol. We creëren samen met jou, je vereniging of werkgever een tentoonstelling, evenement, debat of science café. RRI (responsible research & innovation) wijst in het project de weg naar wetenschappelijk gefundeerde antwoorden op de grote vragen over voedselzekerheid. Op www.bigpicnic.net vind je een overzicht van het project en de acties van de verschillende partners.

Duurzame catering onder de loep

Ruim een kwart van alle warme maaltijden wordt niet thuis bereid. Eten op school of op het werk neemt hier een belangrijke plaats in. Maar slagen bedrijfs- en schoolkeukens er in om gezonde, lekkere en vooral ook duurzame maaltijden te bereiden? Big Picnic neemt de catering in de Plantentuin onder de loep. Via een enquête achterhalen we wat onze collega’s graag op het menu vinden en in welke mate gezondheids- en duurzaamheidsoverwegingen een rol spelen bij hun keuze. Gewapend met cijfermateriaal gaan we tenslotte aanbevelingen doen voor een vernieuwd beleid. Het Facilitair Bedrijf van de Vlaamse Overheid jaarlijks bijna één miljoen warme maaltijden aan Vlaamse ambtenaren. Big Picnic lanceert campagnes om bij de restaurantbezoekers het bewustzijn rond duurzame en gezonde maaltijden op het werk te vergroten.

 

Your food, our food


Op 25 maart 2017 organiseerden we de eerste ‘Your food, our food’ activiteit. Met een vijftiental deelnemers van Rwandese, Angolese, Nigeriaanse, Ghanese,  Franse en Letse origine deelden we onze mooiste herinneringen over eten, en trokken we de serres in op zoek naar planten met een verhaal. Voedsel en drank, medicinaal gebruik en symbolische connotaties van planten kwamen aan bod. Voor de deelnemers was het een unieke ervaring,  een vaak ontroerend ‘weerzien’ met planten.  Voor de educatiemedewerkers van de Plantentuin leverde de activiteit een schat aan informatie op., die in  de toekomst bruikbaar zal blijken tijdens workshops, rondleidingen en expo’s.
Maureen Duru (The Foodbridge) formuleerde het erg mooi: "We discovered the face behind the food".
De activiteit zal in de toekomst aangeboden worden voor ‘Café Combinne’ groepen van Vormingplus. Andere, etnisch diverse groepen zijn ook steeds welkom!Moestuinieren met de Cardijnschool

Zoveel mogelijk mensen (opnieuw) in contact brengen met de oorsprong van hun voedsel, dat is één van onze doelstellingen binnen het Big Picnicproject.

In afwachting van een grote sociale moestuin die in 2018 zal geopend worden in de ommuurde tuin van de Oranjerie, oefenen we dit jaar het moestuinieren alvast 'in het klein'. Leerlingen van de Cardijnschool, een school voor Buitengewoon Onderwijs in Anderlecht, verzorgen dit voorjaar de beplanting en het onderhoud van onze vierkante meter moestuintjes. Leerlingen én leerkrachten zijn alvast enthousiast.

"Het was zalig: o.a. het mooie weer, de tuinen, prachtige narcissen, groentenbak proper maken en vullen, groenten zaaien, varen op het vlot, buiten picknicken,... Onze leerlingen waren enthousiast. Vandaag stonden er enkele berichten in agenda's van ouders die blij waren met een dergelijke uitstap. Voor mij was het de eerste keer dat ik meekwam, maar jullie bereiken heel veel doelen door met heel veel geduld en visualisatie vaardigheden en attitudes aan te bieden. We werden zeer goed begeleid door Marc, onze gids."

(Inge Loyez, leerkracht Cardijnschool)

Aankondigingen:

Op 25 april 2018 vindt in Plantentuin Meise het ‘African Diaspora Agrofood Forum’ plaats. Dit forum wordt georganiseerd door PAEPARD en The Foodbridge vzw, in samenwerking met het BigPicnic project en Plantentuin Meise. Ondernemers uit de Afrikaanse Diaspora ontmoeten er financierders, beleidsmakers en onderzoekers die hun projecten kunnen helpen groeien. Wetenschappers van de Plantentuin zullen er hun onderzoek naar koffie, bananen en eetbare tropische paddenstoelen toelichten.

Op 17 mei 2018 organiseert Plantentuin Meise het wetenschapscafé ‘Biodiversiteit en je bord’. Brengt biodiversiteitsverlies ons dagelijks bakje troost in gevaar? Bepalen bijen de smaak van ons fruit? Wat zijn de oorzaken van het verdwijnen van bestuivende insecten, en wat kunnen we er aan doen? Wetenschappers van binnen en buiten de Plantentuin lichten hun onderzoek rond deze thema’s toe.

Donderdag 17 mei 2018 om 20u, in de Oranjerie van Plantentuin Meise

Deelname is gratis.

Reserveren via Jutta.Kleber@plantentuinmeise.beHet logo van Plantentuin Meise Even voorstellen | Opdracht | Geschiedenis | Vacatures | Vrijwilligers | PartnersSteun ons | Contact | © 2017 Plantentuin Meise Facebook Twitter Youtube Flickr Newsletter Issuu Scribd