Plantentuin Meise

 Er groeit iets in Meise!

Biodiversiteit in de stad | Français

In België leven er meer dan 36 000 soorten dieren, planten, paddenstoelen, ... In werkelijkheid zullen het er nog wel veel meer zijn want naar schatting is 1/3 van de biodiversiteit nog ongekend. Vooral microscopisch kleine organismen en insectensoorten ontsnappen nog vaak aan het oog van de wetenschappers.

Het aantal soorten bloemplanten, varens en paardenstaarten die in ons land voorkomen is ongeveer 1500. Als je daar nog de mossen en de wieren bijtelt, kom je aan 2700 soorten. Zwammen, schimmels en paddenstoelen zijn met 8600 soorten in België, veel meer dan planten dus!

Wil je weten of een soort in ons land voorkomt, dan kan je dat opzoeken in de Belgische Soortenlijst.

Komen al die soorten vooral in de natuurgebieden voor? Neen, bijlange niet. Twee derde van de plantensoorten komt vooral in de verstedelijkte omgeving voor. In Brussel groeien er van nature 800 soorten planten. Hieronder vind je er 5 die heel veel voorkomen. Ken je ze?

 

  Hier zie je een plant die pijnlijk kan prikken. Toch verdient ze een plekje in elke tuin want heel wat soorten rupsen voeden zich met de blaadjes van deze plant. En zonder rupsen, geen mooie vlinders! Ken je de naam van deze plant ?

   

  Ze houdt van mij, ze houdt niet van mij, … Wat is de naam van dit kleine plantje dat geliefden in hun hart dragen en dat in de meeste gazons groeit ?

   

  In de lente kleuren de weides van het platteland en de grasperken in de stad helemaal geel dank zij deze bloemen. Als je ze plukt komt er een wit kleverig melksap uit. Hoe heet deze bloem?

   

  Deze plant, eigenlijk een irissoort groeit langs vijvers en beekjes. Het Brussels Hoofdstedelijk gewest heeft deze bloem als embleem gekozen. Weet je de naam?

   

  Op muren en stenen kan je vaak korstvormige vlekken aantreffen. Als je ze met een microscoop zou bekijken, kan je er twee organismen in ontdekken: kleine wiertjes die onafscheidelijk samenleven met zwammen. Hoe heten deze kortstvormige vlekken ?

Het logo van Plantentuin Meise Even voorstellen | Opdracht | Geschiedenis | Vacatures | Vrijwilligers | PartnersSteun ons | Contact | © 2017 Plantentuin Meise Facebook Twitter Youtube Flickr Newsletter Issuu Scribd