nr. 1, oktober 2005

Nieuwtjes

Plant in de kijker

Niet te missen

De Tuinwinkel

Er groeit iets in Meise...
  • De gloednieuwe 'U-bent-hier'-panelen

Stel, u trekt een halve dag uit om de Plantentuin te bezoeken.  Na een bezoek aan het Plantenpaleis wil u graag nog de collectie Geneeskrachtige planten aandoen om te eindigen bij de Coniferen.  Vanaf nu zal u gemakkelijk de weg vinden met de overzichtelijke 'U-bent-hier'-panelen die over het domein verspreid werden.

  • Botanische dinosaurus springlevend in België
In 1994 was de ontdekking van de Wollemia den een ware wetenschappelijke sensatie.  Een bosje van deze coniferen, die enkel gekend waren van 90 miljoen jaar oude fossielen, werd springlevend aangetroffen in de 'Blue Mountains', ten Westen van Sydney in Australië.  De ontdekking van deze plant uit het Jura (200 miljoen jaar geleden) komt op botanisch vlak overeen met oog in oog staan met een levende Tyrannosaurus rex.  Op dit ogenblik is de wilde populatie van deze boom een goed bewaakt geheim.  Er leiden geen wegen naar de vindplaats, en zelfs wetenschappers die de boom bestuderen, worden geblinddoekt per helikopter naar de locatie gebracht.  Onlangs werden er enkele jonge exemplaren gekweekt en verspreid over botanische tuinen overal ter wereld.  Bij ons kan u deze relikwie levend en wel komen bekijken in de Lenteserre, maar een blinddoek dragen hoeft niet.
  • De lelijkste plant van de wereld gestolen
Dieven gingen lopen met een exemplaar van Welwitschia mirabilis, die wordt wel eens de lelijkste plant ter wereld genoemd.  De misdaad vond plaats in één van de publieke serres.  De boeven zullen echter snel ontdekken dat hun moeite niet zal lonen, de plant heeft immers een hekel aan wortelverstoring en is dus bijna niet te verplanten.  Bovendien lieten deze verdachte individuen het grootste deel van de wortels zitten.  Slim!
  • De renovatie van de serres gaat vooruit

Met een project van 1.5 miljoen Euro wordt de renovatie van het Plantenpaleis, één van de grootste serrecomplexen in Europa, verder gezet.  In mei verplaatsten we de planten van de twee grootste kassen, om het dak ervan te kunnen verwijderen.  Gelukkig zullen de dakwerken klaar zijn in het begin van de herfst, want de tropische bomen die we niet konden verplaatsen, hebben tijdig terug bescherming nodig tegen de kou.  Eén van deze kassen zal het vochtige tropische regenwoud huizen en in de andere, de Moessonkas, willen we de plantengroei van de moessonbossen en savannes presenteren.  Waarom is dit project vrij uniek?  Omdat deze planten in weinig andere plantentuinen worden getoond.  Wordt vervolgd.

  • Een kas in evolutie
Borrelende modder, de dageraad van het leven op aarde, de verovering van het land en de lange reis door de evolutie van de planten.  Dit alles zijn we momenteel aan het opbouwen in de Evolutiekas van het Plantenpaleis.  De geleidelijke ontwikkeling van planten heeft weliswaar bijna 500 miljoen jaar geduurd, maar de inrichting van deze nieuwe kas zal klaar zijn in april 2006.  Via de Lentekas kan u nu reeds een blik werpen op de werken.  We houden u op de hoogte!
  • Fruit in de Mabundukas
De Mabundukas doet haar naam eer aan.  Mabundu is een woord uit het Kikongo, een taal uit beneden Congo.  Het betekent zoveel als eetbaar, rijp fruit; en dat is er nu in overvloed.  Waarschijnlijk heeft u de bananenplant al gezien en misschien ook al de papayavruchten.  Maar momenteel kan u in de Mabundukas ook de minder bekende stervruchten van de carambolaboom, en zelfs de vruchten van de kokospalm, de guaveboom en de champedak komen bekijken.
  • Plant in de kijker: De osagedoorn

De osagedoorn (Maclura pomifera) is een Noord-Amerikaanse boom.  Zijn naam is afgeleid van een Indianenstam, de Osages, die leefde in de streek van St-Louis (Missouri).  Misschien werd hij naar deze Indianen genoemd, omdat zij deze zeer harde houtsoort gebruikten voor hun bogen.  In de Plantentuin vind je hem langs het pad tussen het Herbetum (de systematische tuin) en de Tuin met geneeskrachtige planten.  Rond deze tijd liggen er onder de boom tientallen opvallende, lichtgroene vruchten.  Deze bolvormige vruchten hebben een zeer harde schil en bevatten een vezelige pulp en latex.

Planten maken vruchten om ze te laten opeten door dieren.  Zo worden de zaadjes van de plant samen met de uitwerpselen van het dier verspreid, een perfecte samenwerking.  Maar welke dieren zouden deze vruchten lekker vinden?

De dierlijke partner van de osagedoorn bestaat niet meer.  De vruchten werden opgegeten door Noord-Amerikaanse mammoeten, maar deze stierven miljoenen jaren geleden uit.  Hierdoor werd de osagedoorn zeldzamer en zeldzamer, en hij wacht nog altijd op mammoeten om zijn vruchten op te eten.  Planten hebben een olifantengeheugen.

Bedankt om de vruchten te laten liggen, zo kan iedereen ze bewonderen.
  • Inheemse bomenwandeling 

Met deze wandeling nemen we u mee langsheen bomen en struiken die in België in het wild voorkomen.  Ze groeien allemaal in 'Wild Meise', de zone van de Plantentuin waar inheemse planten hun gang kunnen gaan.  De zomereik, de ruwe iep, de schietwilg, de gewone vlier, de wilde lijsterbes, enz.  Deze namen komen u wellicht bekend voor.  Zin om deze bomen van dichtbij te komen bekijken en er iets over bij te leren ?

U kan aan de kassa of in de tuinwinkel een foldertje krijgen met een parcours en uitleg over een 30-tal planten.  Zo kan u de wandeling op uw eigen tempo afleggen.  De folder is inbegrepen in de toegangsprijs.

  • 15/10 Abonneedag: Exclusieve lezing !

Op 15 oktober organiseren wij voor onze abonnees een exclusieve lezing over de geschiedenis van het domein.  U kan dan luisteren naar boeiende informatie over onder andere het levensverhaal van Maximiliaan van Mexico en keizerin Charlotte.  Hiervoor verwelkomen wij u graag op zaterdag 15 oktober om 13u30 in het Van Heurck-auditorium.
Na de lezing krijgt u ook de nieuwe folder met een uitgestippelde historische wandeling.  Zo kan u als eerste ter plekke proeven van de historische sfeer en op eigen tempo genieten van de Plantentuin in herfstkostuum.

U kan voor deze gelegenheid ook uw kinderen of kleinkinderen meebrengen (van 7 tot 12 jaar).  We verzorgen voor hen een creatieve activiteit tijdens de lezing.  Voor dit kinderatelier vragen we om vooraf te reserveren.  We trekken het domein in om de vruchten en kleuren van de herfst te ontdekken.  Daarna maken ze een knutselwerkje met herfstmateriaal.
De begeleiders wachten uw kinderen op aan de Hoofdingang.  U kan hen afhalen in de crypte van het kasteel, waar het atelier plaatsvindt, ten laatste om 15u.

Exclusieve lezing voor abonnees op 15 okt om 13u30 in het Van Heurck auditorium + kinderanimatie.  Vooraf inschrijven is verplicht, enkel voor het kinderatelier, tel: 02/2600970, info@br.fgov.be.

  • Boek in de kijker: "Plant. The ultimate visual reference to plants and flowers of the world", ed. Janet Marinelli

Maak kennis met dit schitterende en unieke boek over het fantastische wilde Plantenrijk van de hele planeet.  Het is schitterend omdat de vormgeving echt heel geslaagd is.  Het telt duizenden foto's en afbeeldingen van hoge kwaliteit  De invalshoek is uniek.  In het eerste luik van het boek krijgen we een beeld van de plantenwereld in de ruimste zin.  Wat betekenen planten, wat doen plantentuinen, aan welke bedreigingen staan planten wereldwijd bloot, en wat is de rol van de gewone tuinier en plantenliefhebber in dit geheel.
Vervolgens geeft het boek een degelijk overzicht van de verschillende biomen van de wereld, van Boreale, gematigde en tropische wouden langs mediterrane gebieden tot woestijnen.  De uitleg is helder en beknopt.
Het grootste deel van het boek is de plantenencyclopedie.  Vooral tuinplanten worden hier besproken, of eigenlijk wilde planten die in tuinen over heel de wereld groeien.  De indeling van dit luik is geïnspireerd op de courante overzichten van tuinplanten: bomen en struiken, kruidachtigen, palmen en palmvarens, grassen en bamboes zijn enkele voorbeelden van de categorieën.
Hierop volgt een grondig en wereldwijd overzicht van de invasieve plantensoorten.  Op talrijke plekken zijn invasieve plantensoorten de grootste bedreiging voor de inheemse plantensoorten.  Tuinen zijn op dat gebied niet vrij van risico.
Dit magistrale werk sluit dan af met een overzicht van de biodiversiteits 'hotspots' en de 200 WWF ecoregio's.  En daarbovenop krijg je nog rode lijsten van bedreigde planten, een lijst met nuttige adressen, een verklarende woordenlijst en een handige index.

"Plant" werd uitgegeven onder de auspiciën van "The Royal Botanic Gardens, Kew"en Botanic Gardens Conservation International (BGCI) met de steun van enkele andere plantentuinen, waaronder, jawel: Meise. Een deel van de royalty's van het boek gaan naar BGCI.

Het boek hoort thuis in de boekenkast van iedereen die planten een warm hart toedraagt.  Wetenschappelijke puristen kunnen opmerken dat de indeling niet systematisch is of dat de bioomoverzichten niet gedetailleerd genoeg zijn.  Neen, en dat is ook niet de bedoeling.  Het boek is zeker geen cursus systematiek, maar eerder de Kama Sutra van de plantenliefde.

Het boek is uitgegeven door Dorling Kindersley en telt 512 blz. De prijs van het boek in de Tuinwinkel is 53 Euro, maar speciaal ter ere van de eerste editie van Musa krijgt u 10% korting op dit mooie boek.  Deze actie loopt tot eind november.

Om uw exemplaar te reserveren, klik hier.

Uitgever
Nationale Plantentuin van België

Musa komt tot stand binnen de Dienst Museologie en Educatie met de technische medewerking van het informaticateam.
Eindredacteur
Gert Ausloos
Foto's
Paul Borremans

Wilt u Musa ook ontvangen, klik hier en schrijf enkel het woord subscribe in je mailbericht. Gelieve geen signatuur noch andere tekst toe te voegen.

Wilt u niet langer Musa ontvangen, klik hier en schrijf het woord unsubscribe in je mailbericht.

Voor bezoekersinformatie klik hier.

Nationale Plantentuin van België
B-1860 MEISE
02 260 09 70
info@br.fgov.be
www.plantentuinmeise.be


Planten, bron van leven!
Les plantes, source de vie!
Jardin botanique national de Belgique
B-1860 MEISE
02 260 09 70
info@br.fgov.be
www.jardinbotanique.be