nr. 2, december 2005

Nieuwtjes

Plant in de kijker

Niet te missen

De Tuinwinkel

Er groeit iets in Meise...
  • Uitgestorven grassoort herleeft in Meise

Dave Aplin, een Brit werkzaam in de Plantentuin, zocht en vond in de zaadbank van de Plantentuin een staal zaden van de Ardense dravik (Bromus bromoideus), een in het wild uitgestorven grassoort.  Het gaat hier zelfs om de enige echte Belgische endeem!  Die kwam alleen in België voor en nergens anders.  Met hulp van onze Engelse collega's in de Royal Botanic Gardens te Kew, slaagde Dr. Aplin er in sommige van de laatste overgebleven zaden te ontkiemen.  Nieuw leven voor de Ardense dravik! Lees verder in ons persbericht.

  • Huzarenstukje in Evolutiekas

Wie onlangs van in de Lentekas een oogje wierp op de werken, zag dat de aanplantingen vaart krijgen.  Maar het is soms een zware klus, waar veel bij komt kijken.  Zo was er op 25 oktober een deadline: de laatste dag van een gehuurde kraan en nog een dozijn grote bomen te planten.

Na een gezwinde en doordachte selectie van de planten de (levens)gevaarlijke klus: de boom wordt vastgebonden aan de klep van een kraan, uit de buurt blijven is de boodschap.  Wel maken dat de plant niet van de kar valt.  Na een verplaatsing van 500 meter door het Plantenpaleis een grote put uitspitten, hem niet te diep planten, de mooiste kant vooraan, een goed perspectief en totaalbeeld creëren.  Ook opletten dat je je niet vastwerkt in de stekels van bijvoorbeeld een Acacia horrida …  Ook al nieuwsgierig naar het eindresultaat in april?

  • Nieuwe palm voor de Moessonkas

Het verwerven van bijzondere planten voor de collecties is een traditie in de Plantentuin.  Zo kregen we voor de nieuwe Moessonkas (Kas M) zaden van de borassuspalm (Borassus aethiopium) uit Congo.  Het ontkiemingsproces werd met succes toegepast.  En al na zes maand is een pot van 20 cm hoog te klein voor deze plant, die razendsnel wortels produceert.  Hij moet zich met zijn diepe wortels beschermen tegen het droogteseizoen van het moessonklimaat.  Hopelijk kan u deze statige palm in de toekomst in het Plantenpaleis komen bewonderen.  De aanlegwerken van Kas M starten deze winter nog!

  • Een mijlpaal voor plantkunde in België

Wel 33 jaar lang verzamelden vele medewerkers gegevens over de wilde plantengroei van het hele grondgebied van Vlaanderen en Brussel.  De resultaten werden in een atlas gegoten met ruim 850 pagina's verspreidingskaarten en besprekingen van 1400 plantensoorten.   De inleidende hoofdstukken geven extra informatie over de historiek van het project, de methodiek, de globale veranderingen in de flora, een Rode Lijst met bedreigde planten en de geografische aspecten van de plantenverspreiding.  De "Atlas van de Flora van Vlaanderen en het Brussels Gewest" kwam er op initiatief van de vereniging Flo.Wer en is een uitgave van de Plantentuin en het Instituut voor Natuurbehoud.  Ongetwijfeld zal het boek voor lange tijd het standaardwerk blijven over verspreiding en abundantie van planten in Vlaanderen en het Brussels Hoofdstedelijk Gewest.

 "Atlas van de Flora van Vlaanderen en het Brussels Gewest", redactie: Wouter Van Landuyt, Ivan Hoste, Leo Vanhecke, Paul Van den Bremt, Edward Vercruysse en Dirk De Beer, Ca. 980 pp.

 De winkelprijs van het boek zal om en bij de 50 Euro zijn.  Meer info en voorintekening met 30% korting vanaf 1 januari tot 26 februari 2006, mail naar sales@br.fgov.be.

  • Hoog bezoek

Eind september organiseerde de Belgian Flower Arrangement Society haar 9e Internationale bloemschikwedstrijd in de Plantentuin.  In de herbariumgalerij en de gerenoveerde serres van het Plantenpaleis konden de bezoekers genieten van geniale florale composities, sommige uitbundig en klassiek, andere modern met zuivere lijnvorming.  Zelfs Hare Keizerlijke en Koninklijke Hoogheid Aartshertogin Anne-Gabrielle van Oostenrijk (zie foto) greep deze kans om inspiratie op te doen bij deze unieke bloemstukken, duidelijk gelukkig met haar bezoek.  Heeft u dit gemist?  Schrijf dan alvast de Ikebanatentoonstelling in uw agenda, die doorgaat in de Plantentuin op 15-17 april 2006.

  • Prijsuitreiking in de Plantentuin

De zus van Emiel Van Rompaey, pionier van het vernieuwde floristische onderzoek in België, overleed in 1982.  Zij liet in haar testament een geldsom na aan de Plantentuin.  De intresten van dit kapitaal moeten aangewend worden voor het toekennen van een tweejaarlijkse Emiel Van Rompaey-prijs voor floristiek.  Floristiek is de op veldwerk gebaseerde studie van onder meer de verspreiding van de wilde planten.   Dit jaar ging de prijs naar Luc Lenaerts, met medewerking van Hugo Vanderlinden en Jean Vangrinsven, voor de "Atlas Paddestoelen in Limburg, Verspreiding en Ecologie / Determinatiegids".  Bij de plechtigheid van de elfde Emiel Van Rompaey-prijs op 5 oktober in de Plantentuin kregen de aanwezigen een interessant extraatje: een  voorstelling van de door de Plantentuin uitgegeven brochure "Reuzenberenklauw: een praktische handleiding".  Dit boekje over de bestrijding van de invasieve reuzenberenklauw is gratis te verkrijgen in de Tuinwinkel.

  • Plant in de kijker: De kaneelboom, een plant voor Sint en Kerst
Speculaas, Glühwein, Apfelstrudel en nog meer van deze feestelijke lekkernijen hebben we te danken aan de kaneelboom (Cinnamomum verum).  Hij is afkomstig uit Sri Lanka en India en wordt gekweekt in tropische en subtropische streken.  Waarom is kaneel een ongewone specerij?  Het is geen vrucht of wortel maar het binnenste deel van de bast van jonge takken.  De welbekende kaneelpijpen worden gemaakt door gedroogde rolletjes schors in elkaar te schuiven.  Onderneem eens een zoektocht naar deze boom in de Mabundu van het Plantenpaleis. Wie even voorzichtig aan de bladeren voelt, kan het heerlijke aroma opsnuiven!

Plattegrond Mabundu.

  • Coniferenwandeling 

Rond de Kerstperiode is iedereen in de ideale stemming om de naaldbomencollectie (Coniferetum) van de Plantentuin te bezoeken.  Er zijn immers meer coniferen dan de kerstboom.  Ooit van stekelden, goudlork of spiescipres gehoord?  Kent u het verschil tussen sequoia en mammoetboom of tussen de spar en de zilverspar?  Deze wandeling neemt u mee langs verschillende leden van de coniferenfamilie.

 U kan aan de kassa of in de Tuinwinkel een folder krijgen met een parcours en uitleg over een 30-tal planten.  Zo kan u de wandeling op uw eigen tempo afleggen.  De folder is inbegrepen in de toegangsprijs. Coniferenwandeling (1 dec - 15 jan; let wel, de Plantentuin is gesloten op 25 dec & 1 jan) 

  • Ideale cadeautjes voor een gezellige Kerst

Een assortiment geurkaarsen met de stemmige aroma's van kaneel, den, tijm, roos: een warme Kerstsfeer gegarandeerd.  Of een geurende olielamp, een met bloemen beschilderde porseleinen mok, een setje wierrookstokjes: originele en gezellige cadeaus in de Tuinwinkel.

  • Tuinboeken voor de echte liefhebber

"Flora's Orchids" door Ned Nash en Isobyl La Croix, de definitieve referentie voor orchideeënliefhebbers.  Een naslagwerk met 1350 verbluffende foto's en informatie over de verspreiding, eigenschappen en het onderhouden van tropische orchideeën. - prijs: € 60.

"Irises. A Gardener's Encyclopedia" door Claire Austin, de meest uitvoerige en up-to-date encyclopedie van irissen. – prijs: € 52.50.

"Planting design. Gardens in Time and Space", door Piet Oudolf en Noël Kingsbury.  Twee toonaangevende tuinontwerpers geven naast vernieuwende ideeën over het combineren van planten ook praktisch advies over b.v. onderhoud. – prijs: €55.

Alleen in de Tuinwinkel vind je het betere tuinboek

The place to be voor plantenliefhebbers!

Om uw exemplaar te reserveren, klik hier.

In de Tuinwinkel zijn er in januari solden: groot aanbod tuinboeken aan gunstprijzen!

Uitgever
Nationale Plantentuin van België

Musa komt tot stand binnen de Dienst Museologie en Educatie met de technische medewerking van het informaticateam.

Eindredacteur
Gert Ausloos
Foto's
Paul Borremans & Koen Es

Wilt u Musa ook ontvangen, klik hier en schrijf het woord subscribe in je mailbericht. Gelieve geen signatuur noch andere tekst toe te voegen.

Wilt u niet langer Musa ontvangen, klik hier en schrijf het woord unsubscribe in je mailbericht.

Voor bezoekersinformatie klik hier.

Nationale Plantentuin van België
B-1860 MEISE
02 260 09 70
info@br.fgov.be
www.plantentuinmeise.be


Planten, bron van leven!
Les plantes, source de vie!
Jardin botanique national de Belgique
B-1860 MEISE
02 260 09 70
info@br.fgov.be
www.jardinbotanique.be