nr. 3, februari 2006

Rechtstreeks vanuit onze collecties

Niet te missen

Plant in de kijker

De Tuinwinkel

Er groeit iets in Meise...
  • Bomen in feestkledij

Neen, het zijn geen versierde dennenbomen.  Bomen wachten trouwens niet op de feestdagen om zich van hun beste kant te laten zien.  Maar in het winterlandschap valt onze blik sneller op de schors van de boom.  Wil je op een zonnige winterdag naar de Plantentuin?  Kijk dan eens achteraan in het Fruticetum naar de papierbastesdoorn (Acer griseum) en de rode slangenbastesdoorn (Acer capillipes).  Prachtige afschilferende oranjebruine of een op slangenvel lijkende schors.  Wat meer richting Kasteel groeien onze Zelkova’s (Zelkova x verschaffeltii en Zelkova carpinifolia) met mooie gelige of oranje vlekken op de stam en nog wat verder de blauwe berk (Betula x caerulea) met sprookjesachtige lichte tinten in de schors. In de Plantentuin groeien nog tal van andere bomen met een feestelijke schors, zoeken maar!  

  • Herbarium helpt bij onderzoek: de pastinaak en het pastinaakmotje

De universiteit van Illinois (VS) publiceerde in 2005 een studie over de co-evolutie van de pastinaak (Pastinaca sativa) en zijn natuurlijke vijand het pastinaakmotje (Depressaria pastinacella).  De pastinaak werd begin 17e eeuw door Europese kolonisten ingevoerd in Noord-Amerika, het pastinaakmotje werd daar pas in de 19e eeuw waargenomen.  De studie toonde aan dat het gehalte aan afweerstoffen tegen het pastinaakmotje drastisch afnam toen het 'roofdier' niet in de buurt was.  Maar nadat de vijand er ook was, nam dit gehalte weer sterk toe.  Experimenteel bewijzen van deze resultaten is niet zo eenvoudig vanwege het tijdsverloop.  Gelukkig konden de wetenschappers beroep doen op het rijke historische materiaal van herbaria, ook dat van onze Plantentuin.  De afweerstoffen zijn immers ook aan te tonen in oude gedroogde exemplaren.  Wist je dat ons herbarium 3 miljoen gedroogde planten bezit?  Om meer te weten te komen over hoe een herbarium eruit ziet kan je de rondleiding "Achter de Schermen" reserveren. Voor praktische info klik hier.

Je kan de studie raadplegen op volgende site: http://www.life.uiuc.edu/berenbaum.

  • Onze zustertuin in Congo

Binnen een groter EU-project kreeg de Nationale Plantentuin de verantwoordelijkheid voor de heropbouw van de plantentuin van Kisantu, gelegen ten westen van Kinshasa in de Democratische Republiek Congo.  Als één van de grootste Afrikaanse plantentuinen is hij nog in een goede staat, met zijn prachtige tropische plantengroei.  In december trokken onze botanici voor de tweede keer ernaar toe.  Hun algemeen werkplan omvat renovatie van gebouwen, presentatie van collecties, vorming voor het personeel en een inventaris van de plantensoorten.  Dit alles ook om wetenschappelijk onderzoek aldaar te stimuleren.  Naast armoedebestrijding zijn ook zulke projecten belangrijk voor het behoud van Afrikaanse plantensoorten.  Zelf blijven de Afrikanen fier op hun dennencollectie.  Planten uit gematigde streken zijn voor hen juist exotisch!

  • Een inventaris van het leven op aarde

Het project 'Species 2000' heeft als doel alle gekende soorten van levende organismen op aarde op te sommen.  Planten, fungi -wetenschappelijk gezien horen paddestoelen niet bij de planten-, dieren en microben.  Deze gegevensbank wil een vertrekbasis zijn voor studies van biodiversiteit in de wereld.  Eind vorig jaar werkte de Plantentuin mee aan een evaluatie van de diensten van de Europese afdeling, Species 2000 Europa.  We leven in een tijd waarin plantensoorten uitsterven aan een onnoembaar tempo.  En dit als gevolg van menselijke activiteit.  Wist je dat 1/3 van de plantensoorten bedreigd is?  Op de website www.sp2000.org kan je in de 'catalogus van het leven' de namen van levende organismen opzoeken.

  • Winterwandeling (nog tot 20 maart)

Wie meent dat er in de koudste periode van het jaar geen bloemen te bespeuren vallen, moet beslist eens een kijkje komen nemen in de Plantentuin.  Geen uitbundige bloei zoals in de lente maar een ingetogen schoonheid, eigen aan dit seizoen.  Toch zijn winterkamperfoelie (Lonicera standishii en L. x purpusii), toverhazelaar (Hamamelis) of winterzoet (Chimonanthus praecox) stuk voor stuk struiken met een bloemenpracht en een heerlijke geur, die je in de winter niet gauw verwacht.  Ook kleinere planten zoals winterakoniet (Eranthis hyemalis) of paars nieskruid (Helleborus purpurascens) dwingen ons even neer te hurken en hun subtiele pracht van dichterbij te bekijken. Maar ook onder glas, in Mabundu, kan het veelkleurige motief en het bijzondere reliëf van de gestreepte koraalboom (Erythrina glauca) je ademloos doen toekijken

Folder met parcours en uitleg over een 50-tal planten te verkrijgen aan de kassa en in de Tuinwinkel.  Zo kan u de wandeling in eigen tempo afleggen.  Folder inbegrepen in toegangsprijs.

  • Ikebanatentoonstelling (15-17 april)  

Het hele Paasweekend lang kan je in de galerij van ons Herbariumgebouw genieten van Aziatische bloemsierkunst. Vier ikebanascholen (Ikenobo, Sesshu, Ohara en Sogestsu) stellen er hun uiteenlopende stijlen voor; van zeer sober over meer klassiek tot erg hedendaags, voor elk wat wils. Met deze tentoonstelling wil Hana Chapter, de Belgische tak van Ikebana International, haar tiende verjaardag vieren. Op Paaszondag en -maandag zijn er demonstraties oosters bloemschikken, telkens van 14 tot 16 uur.  

Zoals gewoonlijk is een bezoek aan de ikebanatentoonstelling inbegrepen in de algemene toegangsprijs.

  • Exclusieve avant-première voor de abonnees: de Evolutiekas  

Hoe ontstond het leven op aarde?  In een oersoep of in levende lava?  Hoe zagen de eerste levende organismen eruit?  En hoe slaagden planten er in rechtop te gaan groeien?  Hoe evolueerde het plantenrijk van groenwieren tot planten met bloemen en vruchten?  Op al deze mysteries wil onze Evolutiekas een antwoord bieden.  Geïllustreerd met fossielen, modellen en ook levende planten natuurlijk.  De allereerste rondleiding in deze kas is gereserveerd voor onze abonnees.  We vangen aan met een uiteenzetting over evolutie in het Van Heurck Auditorium.   

Afspraak 13 april om 14 uur voor toelichting in het Nederlands in het Van Heurck-Auditorium.
  • De camelia 

De selectie van de fel begeerde tuinvormen van de camelia (Camellia japonica) begon 300 jaar geleden in China en Japan. Van de natuurlijke leefomgeving van deze plant, het immergroene loofbos, blijft er vandaag nagenoeg niets meer over.  Na de introductie in Europa ontstonden er duizenden gekweekte cultivars.  De wilde soort heeft een enkelvoudige bloem.  Bij de cultivars zijn er vele bloemvormen: enkel, gevuld,  anemoonvormig, pioenvormig of roosvormig.  De kleurenpracht varieert in alle tinten van wit, roze en rood, in intensiteit versterkt door het donkergroene gebladerte.  Verkies je de gevulde roze en karmijnrood gestreepte witte bloemen van de Camellia japonica 'Lavinia Maggi' of de witte kroonbladeren met zwemen van roze bij de cultivar 'Betty Sheffield Supreme'?  In de Lentekas kan je deze en andere camelia’s komen bekijken omringd door andere planten afkomstig uit het subtropisch regewoud.  Ook buiten, vlakbij de Tuinwinkel, openen de cameliabloemen zich elke dag een beetje meer bij elke straaltje winterzon.

  • Laatste kans op voorintekenprijs Flora-atlas

In de vorige Musa kondigden we dit werk reeds aan.  Een atlas met ruim 850 pagina's verspreidingskaarten en besprekingen van 1400 wilde plantensoorten. 

Atlas van de Flora van Vlaanderen en het Brussels Gewest, redactie: Wouter Van Landuyt, Ivan Hoste, Leo Vanhecke, Paul Van den Bremt, Edward Vercruysse en Dirk De Beer, 1008 blz., prijs: 59 Euro, voorintekenprijs nog tot 26 februari: 35 euro!!! 

Om je exemplaar te reserveren aan voorintekenprijs, mail naar sales@br.fgov.be vóór 26 februari 2006!  Exemplaar zelf af te halen in de Tuinwinkel of verzendingskosten bij te betalen (€ 13).

  • Met een boekje de natuur in

In de kinderhoek van de Tuinwinkel bieden we u tientallen pareltjes van boeken aan voor de jonge natuurliefhebber. 

Eén ervan heet Groen voor je ogen. Natuurboek voor groot en klein van de Stichting Veldwerk Nederland.  De ideale gids voor een ontdekkingstocht door de natuur.  Als je buiten loopt zie je overal planten en beestjes.  Vier dagelijkse landschapselementen staan centraal: het bos, de sloot, het gras en de stad.  Met mooie illustraties, een stimulerende lay-out, boordevol informatie, onderzoeksbladen, puzzels en (internet)opdrachten.  Een echt doe-boek voor wie er op uit wil, wil bijleren en ontzag wil stimuleren voor de wonderlijke natuur.

Groen voor je ogen.  Natuurboek voor groot en klein, van Stichting Veldwerk Nederland, uitgegeven door Gottmer, 104 blz, 24.50 euro.

Alleen in de Tuinwinkel vind je het betere tuinboek

The place to be voor plantenliefhebbers!

Om uw exemplaar te reserveren, klik hier.

Uitgever
Nationale Plantentuin van België

Musa komt tot stand binnen de Dienst Museologie en Educatie met de technische medewerking van het informaticateam.
Dank aan Piet Stoffelen en Leo Vanhecke voor de wetenschappelijke gegevens.

Eindredacteur
Gert Ausloos
Foto's
Paul Borremans

Wilt u Musa ook ontvangen, klik hier en schrijf het woord subscribe in je mailbericht. Gelieve geen signatuur noch andere tekst toe te voegen.

Wilt u niet langer Musa ontvangen, klik hier en schrijf het woord unsubscribe in je mailbericht.

Voor bezoekersinformatie klik hier.

Nationale Plantentuin van België
B-1860 MEISE
02 260 09 70
info@br.fgov.be
www.plantentuinmeise.be


Planten, bron van leven!
Les plantes, source de vie!
Jardin botanique national de Belgique
B-1860 MEISE
02 260 09 70
info@br.fgov.be
www.jardinbotanique.be