nr. 4, juni 2006

Rechtstreeks vanuit onze collecties

Niet te missen

Plant in de kijker

De Tuinwinkel

Er groeit iets in Meise...
 • Evolutiekas open voor het publiek

Sinds 15 april 2006 is de Evolutiekas (Kas B van het Plantenpaleis) toegankelijk voor het publiek.  Omdat natuurhistorische collecties vaak de ontwikkeling van mens en dier beklemtonen, wou de Plantentuin daarentegen een kas aan de evolutie van het Plantenrijk wijden.  Een hele onderneming.  Wel 55 ton stenen waren ervoor nodig!  Wil je weten hoe een boomsoort van 350 miljoen jaar geleden gereconstrueerd wordt met fossielen?  Wil je een model zien van een stromatoliet (zie foto), een oeroude levensvorm van blauwwieren?  Of kom kijken naar een 'dino-landschap' met palmvarens en coniferen, of naar de magellaankaneel (Drimys winteri), de allereerste bloem!  Het ontstaansverhaal van planten eindigt met de overweldigende maar bedreigde diversiteit aan huidige bloemplanten.  De Evolutiekas is een monument in planteneducatie!  

 • Nog meer nieuwigheden: een bijenhal en schuilhuisje

Op 30 april 2006 vond de opening plaats van een schuilhuisje 'De Seefhoek' en een Bijenhal (nr. 38 op het bezoekersplan dat je aan de kassa krijgt).  Je vindt ze voorbij het Herbetum (nr. 17), net voor 'Wild Meise' (nr. 19).  Ze zijn opgetrokken in traditionele leem- en vakwerkbouw met natuurlijke en organische materialen, ecologisch verantwoord.  De gebinten zijn b.v. vervaardigd uit Europees eikenhout.  In de Bijenhal staan bijenkasten achter glas.  Om de bijtjes te verwennen zijn er bloemenweiden gezaaid.  Naast de huisjes plaatste de technische ploeg tuinmeubels, zelf gemaakt van omgevallen boomstammen.  Het schuilhuisje werd 'De Seefhoek' gedoopt.  Dankzij een gift van een anonieme schenker afkomstig van de Antwerpse buurt 'De Seefhoek', is er nu schuilgelegenheid met zitplaatsen!

 • Anderhalf miljoen euro voor de Plantentuin

Vijf jaar geleden werd een akkoord bereikt om de Plantentuin over te dragen van de federale naar de Vlaamse overheid.  Maar er ontstonden problemen en de situatie raakte geblokkeerd.  De laatste jaren kwam er daarom nog maar weinig federaal geld voor onderhoud.  De overdracht van de Plantentuin naar Vlaanderen is nog altijd niet afgerond, maar Vlaams minister van Wetenschap Fientje Moerman (VLD) wil alvast 1,5 miljoen euro investeren in herstellingswerken aan de daken en de verwarming van het Plantenpaleis.  "Als de werken nu niet beginnen, zijn ze niet klaar tegen de winter en zullen de planten niet overleven.  De Plantentuin is een te belangrijke instelling voor de wetenschap om hem te laten verkommeren", besluit minister Moerman, "Daarom doe ik nu al een voorafname van mijn toekomstige bevoegdheid."

 • Op plantenjacht in Madagaskar

Eén van onze wetenschappers, Petra De Block, ging dit voorjaar op expeditie naar Madagaskar.  In de regenwouden verzamelde ze er tientallen planten, die nog in geen enkel botanisch boek beschreven staan.  Een expeditie is geen lachertje, vaak is het werken of kilometers afleggen in de regen of in de hitte.  Voor het dragen van tenten, voeding en het plantenmateriaal worden plaatselijke bewoners ingehuurd.  "De natuur is er fascinerend", zegt Petra, "maar spijtig genoeg is slechts een kleine 10% van de regenwouden van Madagaskar nog in ongeschonden staat".  De gedroogde planten die meegebracht werden, zullen in ons herbarium terechtkomen.  Aan het bestuderen van dit materiaal zullen verschillende plantkundigen nog een vette kluif hebben.  Wil je meer te weten komen over het werk van onze wetenschappers?  Dan is de rondleiding 'Achter de schermen' een aanrader.  Info of reservatie via info@br.fgov.be of op 02/260 09 70.

 • Abonnement 5555 gratis!
Onlangs gaven we abonnement 5555 gratis weg aan de familie Van Goethem-Neu.  Bij hun tweede bezoek aan de Plantentuin bevonden zij zich aan de kassa een klein uur voor sluitingstijd en twijfelden of een bezoek van een uur nog wel de moeite was.  Op aandringen van mevrouw gingen zij toch binnen en namen een familiejaarkaart.  Dankzij moeder Van Goethem kan het gezin nu een heel jaar gratis genieten van de voordelen van een abonnement zoals gratis inkom voor extra personen, een uitnodiging voor de abonnee-activiteiten en korting in de Tuinwinkel.  Wie weet zal het abonnement met het nummer 6000 ook gratis weggegeven worden.  Wil jij de gelukkige zijn?
 • Hobbytuin Zomerhappening (16-19 juni 2006)

Opnieuw is het tuinmagazine 'Hobbytuin', van 16 tot 18 juni 2006 te gast in de Plantentuin voor de Zomerhappening.  Kom gezellig kuieren door deze beurs met een uitgebreid assortiment 'buitentoppers', van planten tot tuinmeubels.  De themaplant van dit jaar is de Lavatera, een uitbundige zomerbloeier.  Er is ook aandacht voor orchideeën, b.v. met een mini-workshop verpotten.  Op zondag kan je met de familie deelnemen aan een zomerpuzzeltocht.  Liefhebbers, grijp je kans!

 • Historische wandeling (1 juli - 31 augustus 2006)

Waar bevindt zich de Koniginnendreef?  Waar stond het 'Kasteel van d'Hoogvorst' in de 13e eeuw?  Of wil je meer te weten komen over de 18e eeuwse Engelse Landschapsstijl of over het Pachthof, de boerderij van het Kasteel?  De wandeling neemt je mee in de boeiende geschiedenis van het Domein van Bouchout en de Plantentuin.  

Folder met parcours en info te verkrijgen aan de kassa en in de Tuinwinkel.  Zo kan u de wandeling in eigen tempo afleggen.  Folder inbegrepen in de toegangsprijs.

 • Tentoonstelling 'Bruegel Revisited' i

In de zomer van 2006 herleeft Pieter Bruegel de Oude in Brussel en de Groene Gordel in tal van evenementen onder de noemer Bruegel 06.  In het luik dat in de Plantentuin doorgaat, geven gerenommeerde Vlaamse kunstenaars een metaforische interpretatie van Bruegels werk.  Ze gebruiken hierbij fotografie, grafiek, installaties, video en film in en rond het Kasteel van Bouchout.

Een bezoek aan 'Bruegel Revisited' is inbegrepen in de toegangsprijs.
 • Musa, de bananenplant 

Musa is de wetenschappelijke naam van de bananenplant.  Elk jaar worden er wereldwijd 98 miljoen ton bananen geteeld!  Onze dessertbanaan is de 'bes' van Musa acuminata.  In de Mabundukas vind je ze naast de waterval.  Met veel calorieën en kalium is ze ideaal voor wie grote inspanningen levert.  In Midden-Afrika is de bakbanaan, die meer zetmeel bevat, dagelijkse kost.  Voor arme gemeenschappen dient ze als levensbelangrijk basisvoedsel.  De bakbanaan in Mabundu (zie foto) draagt nu grote trossen vruchten.  Musa textilis, die ook in Mabundu groeit, is een vezelbanaan.  Van de vezels uit de bladstelen en de bladeren maakt men theezakjes, kwaliteitstextiel en zelfs papier!  Misschien een toekomstige vervanger voor houtpulp bij de papierproductie?  Ook in openlucht op de terrassen van de Oranjerie kan je in de zomer van de schaduw van de grote bananenbladeren genieten. 

De wilde bananensoorten, die vooral in Zuid-Oost Azië groeien, zijn jammer genoeg met uitsterven bedreigd.  Omdat de regenwouden er aan een alarmerend tempo worden gekapt! 

Bananen groeien trouwens niet aan bomen, stevig in elkaar gerolde bladschachten vormen de schijnstam.  Musa is één van de grootste kruidachtige planten op aarde!

 • Kijk eens door de ogen van een vliegje

Op de kindertafel vindt je aardige hebbedingetjes zoals een 'vliegen-ogen-bril'.  Wie erdoor kijkt, krijgt een mozaïekachtig beeld te zien.  Zo ervaart je oogappel hoe vliegen, bijen en vlinders de wereld zien!  Een leuk cadeautje, zomaar eens of misschien als beloning? 

 • De zoektocht naar de zwarte roos

Afbeeldingen uit oude botanische werken illustreren dat de zoektocht al eeuwen duurt.  De grote foto's van recente selecties van donkere rozen zijn van onvermengd hoge kwaliteit.  Laat je erdoor meeslepen in het mysterieuze verhaal van de meest fluwelen bloem!  Anne Ronse, één van onze plantkundigen, schreef het deel met achtergrondinformatie over kleurpigmenten in rozen.  De stijlvolle lay-out verleidt je om alles te lezen, terwijl de composities van vooraanstaande bloembinders deze prestigieuze uitgave compleet maken.  Om jezelf of een geliefd persoon onvoorwaardelijk te verwennen! 

'De zoektocht naar de zwarte roos', door Anne Sophie Rondeau en Ingrid Verdegem, uitgegeven door Stichting Kunstboek, 129 blz, 43 op 31 cm, 98 euro.

 • Aardbeien, verleidelijk lekker

De inleidende hoofdstukken van het nieuwe boek "Aardbeien. Verleidelijk lekker" staan boordevol weetjes over deze verrukkelijke vrucht.  Onder meer over het kweken ervan in eigen tuin.  In het tweede deel geven topchefs hun allerlekkerste recepten prijs, van aardbeienchips tot snoekbaars met aardbeienmousseline.  Of gebruik het voor een passioneel zomers dessert!  

'Aardbeien. Verleidelijk lekker', door Stefaan van Laere, uitgegeven door Davidsfonds / Fontaine Uitgevers, 136 blz., 19.95 euro

In juli koopjes in de Tuinwinkel: korting van –10 tot –50% op een ruim aanbod plantenboeken en snuisterijen!

Alleen in de Tuinwinkel vind je het betere tuinboek

The place to be voor plantenliefhebbers!

Om uw exemplaar te reserveren, klik hier.

Uitgever
Nationale Plantentuin van België

Musa komt tot stand binnen de Dienst Museologie en Educatie met de technische medewerking van het informaticateam.
Dank aan Petra De Block voor haar bijdrage.

Eindredacteur
Gert Ausloos
Foto's
Paul Borremans, Steven Dessein en familieVan Goethem-Neu.

Wilt u Musa ook ontvangen, klik hier en schrijf het woord subscribe in je mailbericht. Gelieve geen signatuur noch andere tekst toe te voegen.

Wilt u niet langer Musa ontvangen, klik hier en schrijf het woord unsubscribe in je mailbericht.

Voor bezoekersinformatie klik hier.

Nationale Plantentuin van België
B-1860 MEISE
02 260 09 70
info@br.fgov.be
www.plantentuinmeise.be


Planten, bron van leven!
Les plantes, source de vie!
Jardin botanique national de Belgique
B-1860 MEISE
02 260 09 70
info@br.fgov.be
www.jardinbotanique.be