nr. 5, augustus 2006

Rechtstreeks vanuit onze collecties

Niet te missen

Plant in de kijker

De Tuinwinkel

Er groeit iets in Meise...
 • Tropische waterlelies in Victoriakas

Neem in volle zomer zeker een kijkje in de Victoriakas (Kas K van het Plantenpaleis).  De reuzenwaterlelies bereiken er dan hun hoogtepunt!  De volgroeide bladeren van de Victoriawaterlelie (Victoria amazonica) hebben een doorsnede van wel twee meter.  Door het stevige netwerk van steunribben kan een klein kind erop blijven zitten, terwijl het blad drijft.  De plant is een nachtbloeier, maar bij overtrokken weer heb je de kans om de grote bloem geopend te zien.  In haar 48-urig bestaan verkleurt de bloem van spierwit naar paarsroos.  De opstaande rand van de bladeren van Victoria cruziana is lager en bruinrood.  De lichtpaarse bloemen, die hoog boven het water uitsteken, zijn van Nymphaea gigantea.  Gun de kleinere waterlelies ook een blik!  De zeldzame paarse Nymphaea-hybride 'Director G.T. Moore' voelt zich ook happy in deze vochtige serre.

 • Bloemdiversiteit in het Herbetum

Wie de Ringweg achter het Plantenpaleis volgt, vindt aan de rechterkant het Herbetum (nr. 17 op het bezoekersplan).  Hier staan planten gegroepeerd volgens de traditionele plantensytematiek.  Kruidachtige planten die tot dezelfde plantenfamilie horen, groeien bij elkaar.  Ook in augustus en september ontdek je hier een spectaculaire biodiversiteit.  Kom eens kijken naar de gele tot oranjegele bloemen van alant (Inula royleana) en zonnekruid (Helenium autumnale)!  Beiden van de familie van de Asteraceae.  Een minder bekende laatbloeier is de Afgaanse duizendknoop (Polygonum polystachyum).  Het witte bloemdek van deze plant uit het Hymalayagebergte is heel decoratief.  Deze systeemtuin is bovendien aangelegd rond de Balatkas, die een absolute architecturale meerwaarde biedt.  Zeker bezoeken! 

 • Vreemde wilde planten in Brussel
De laatste 3 jaar werkte Luc Allemeersch, één van onze botanisten, aan een inventaris van de wilde zaadplanten en varens van het Brussels Hoofdstedelijk Gewest.  In elke vierkante kilometer van het gebied deed hij observaties.  Hij vond in totaal bijna 800 plantensoorten.  Door dit onderzoek kon hij veranderingen in de vegetatie tijdens de voorbije 15 jaar vaststellen.  De echte koekoeksbloem (Lychnis flos-cuculi) gaat er b.v. achteruit, terwijl planten uit warmere streken toenemen.  Bij zoutplanten zoals hertshoornweegbree (Plantago coronopus, zie foto) is de vooruitgang te wijten aan strooizout.  Wist je dat 12% van deze regio door Europese richtlijnen beschermd is om zijn natuurwaarde?  Ook in de Plantentuin in 'Wild Meise' (nr. 19 op het bezoekersplan) kan je mooie en zeldzame wilde planten ontdekken!
 • Gluren bij de buren
Half februari ging Marc Peeters, werkzaam als tuinier in het Plantenpaleis, op dienstreis naar Kew Gardens te London, om zich te bekwamen in orchideeëncultuur.  Hij leerde er onder meer dat je orchideeën mooier kan presenteren, door ze als epifyt op kurk te kweken.  De moderne kwekerij van Kew heeft voor deze planten 5 zones met een verschillende temperatuur en vochtigheid.  Daarnaast breiden ze de collectie uit met in-vitrocultuur via zaden uit de natuur.  In onze Plantentuin werd een nieuwe vitrine met orchideeën geplaatst in de Bergregenwoudkas (Kas H) van het Plantenpaleis, die sinds kort toegankelijk is.  Het hele jaar kan je er zeldzame leden van deze buitengewone plantenfamilie bewonderen!
 • Red het regenwoud door te surfen

Dat het regenwoud erg bedreigd is, hoeft al lang geen betoog meer.  Heel wat planten- en diersoorten zijn al voorgoed van onze aardbodem verdwenen.  Andere vind je enkel nog in Plantentuinen terug, hun laatste toevluchtsoord.  Om op zijn manier de oerwouden te redden zette een Engelse zakenman een site op: the rain forest site.com.  Je wordt aangespoord om elke dag even op 'Preserve endangered land', dit wil zeggen 'bescherm bedreigd gebied', te klikken.  Kan het nog gemakkelijker?  Per bezoeker schenken de sponsors van de site een bepaald bedrag.  In juni 2006 klikten twee en een kwart miljoen mensen op de link.  Voldoende om een kleine 250 hectaren regenwoud in het Amazonegebied aan te kopen ter bescherming.  Mooi resultaat! 

 • Inheemse bomenwandeling (1 september - 15 oktober 2006)

Deze wandeling voert je door ‘Wild Meise’ (nr. 19 op het bezoekersplan), een rustige zone van de Plantentuin waar geen collecties aangeplant zijn.  Waar je kan genieten van de spontane plantengroei in bos en grasland.  Ontdek hier indrukwekkende exemplaren van bomen van bij ons.  De folder staat opnieuw boordevol interessante weetjes!   

Folder met plan en info gratis te verkrijgen aan de kassa en in de Tuinwinkel.  Zo kan je de wandeling in eigen tempo afleggen.    

 • Abonnee-activiteit: Exclusieve rondleiding door de opkweek van de Plantentuin (16 september 2006)

Iedereen met een geldige jaarkaart is van harte uitgenodigd op voor een exclusieve rondleiding in de oude en nieuwe opkweekserre.  Onze plantencollecties groeien zelden aan met aangekochte planten.  Meestal verkrijgen we planten in de vorm van zaden of stekken, geruild met andere plantentuinen.  Voor de opkweek van planten voor de openlucht verzamelingen werd een oude perzikenserre in de kleine ommuurde Oranjerietuin gebruikt.  Omdat deze in slechte staat is, werd er naast de opkweekserres voor de collecties onder glas een nieuwe serre gebouwd, die nu in afwerking is.  Als extraatje kan je een kijkje nemen bij een fuchsiakeuring van de Nationale Belgische Fuchsiakeuringscommissie.

Afspraak op 16 september om 10u aan de Hoofdingang voor deze rondleiding over de opkweek van planten. 
 • Tentoonstelling 'Bruegel Revisited'

In de zomer van 2006 herleeft Pieter Bruegel de Oude in Brussel en de Groene Gordel in tal van evenementen onder de noemer Bruegel 06.  In het luik dat in de Plantentuin doorgaat, geven gerenommeerde Vlaamse kunstenaars een metaforische interpretatie van Bruegels werk.  Ze gebruiken hierbij fotografie, grafiek, installaties, video en film in en rond het Kasteel van Bouchout.

Een bezoek aan 'Bruegel Revisited' is inbegrepen in de toegangsprijs.
 • Uitzonderlijke verkoop kamerplanten

Plantentuinen hebben als taak de meest bedreigde plantensoorten voor verdwijnen te behoeden.  Om wat meer ruimte vrij te kunnen maken voor de meeste zeldzame planten van onze planeet, heeft de Plantentuin besloten om een deel niet-bedreigde planten van de hand te doen. Bezoekers hoeven niet bang te zijn dat er uit het Plantenpaleis mooie planten verdwijnen, neen het gaat hier enkel om ornamentele planten uit een niet-toegankelijke serre zoals bijzondere Ficus-soorten (wurgvijgen), prachtig gekleurde Codiaeum-selecties (croton), Aspedistra (kwartjesblad) enz. 

Interesse in een van onze kamerplanten? Ze zijn er in alle formaten, van piepklein tot reuzengroot! Deze uitzonderlijke verkoop vindt plaats nog tot 3 september 2006. Voor inlichtingen, klik hier.
 • Aristolochia, een heuse horrorplant

Deze tropische klimplant wordt veelal geprezen om de bloemen, die in alle opzichten speciaal zijn.  De bloemvorm bestaat uit een verdikking met een sifonvormig deel erop, dat uitmondt in een kleine of zeer grote lip.  Zij dankt haar naam, pijpbloem, aan deze vorm.  De dooraderde paarsrode kleur geeft haar een haast gruwelijk uitzicht!  Ze lijkt niet alleen op rottend vlees, maar verspreid ook een onaangename geur.  Insecten worden hierdoor in de val gelokt.  Eens ze in de bloem vliegen, kunnen ze niet meer terug, door de haren die naar binnen wijzen.  Na één dag verlept de bloem en zijn de insecten bevrijd.  Ze zijn ondertussen helemaal overdekt met pollen, om een andere bloem te bestuiven.  Want de geur is zo verleidelijk voor hen, dat ze gemakkelijk opnieuw een aasbloem binnenvliegen.  Is dat geen ingenieuze strategie om de voort-planting te verzekeren?  Kom nu de indrukwekkende bloei van de reuzenpijpbloem (Aristolochia gigantea syn. A. clypeata) in de Victoriakas van het Plantenpaleis (nr. 5 op het bezoekersplan) bekijken!

 • Nieuwe plantaardige verwenproducten

De Tuinwinkel biedt een nieuw assortiment bad- en verzorgingsproducten van l’Occitance en Provence aan.  Verkies je het ontspannend en verkwikkend aroma van lavendel?  Of ga voor het luxueuze en fruitige rozengamma, waarin de geur van 4 verschillende rozensoorten verwerkt zijn!  Wil je eens iets minder bekends uitproberen zoals ijzerhard of tea tree?  Ideaal voor een fris gevoel op een warme zomerdag!  Met bodymelk, douchegel, huisparfum en andere verwenproducten kan je een mooie herinnering aan de Plantentuin nog een tijdje nabeleven! 

 • Merkwaardige bomen in België

Is het de Verliefdenboom, een galgenboom of een boom die een kapel gezelschap houdt?  In dit nieuwe boek vertellen honderd merkwaardige Belgische bomen hun verhaal.  Boeiende leesvoer over hun rol als groene monumenten of als bakens in het landschap!  Of wil je meer weten over hun betekenis in de volkscultuur en het volksgeloof?  Je kan ook even, of langer, wegdromen met de talrijke knappe foto's.  Het boek is een pleidooi voor de bescherming van een onvervangbaar groen erfgoed.  Een reuzetip voor al wie van bomen houdt!

 

Merkwaardige bomen in België, 100 bomen en verhalen om te koesteren door Yo De Beule en Paul Geerts, 176 blz., prijs: 49,95 euro.

Alleen in de Tuinwinkel vind je het betere tuinboek

The place to be voor plantenliefhebbers!

Om uw exemplaar te reserveren, klik hier.

Uitgever
Nationale Plantentuin van België

Musa komt tot stand binnen de Dienst Museologie en Educatie met de technische medewerking van het informaticateam.
Dank aan Katrien Clarysse, Luc Allemeersch, Petra De Block en Marc Peeters voor hun bijdrage.

Eindredacteur
Gert Ausloos
Foto's
Paul Borremans, Eddy Smet, Petra De Block en Luc Allemeersch
.

Wilt u Musa ook ontvangen, klik hier en schrijf het woord subscribe in je mailbericht. Gelieve geen signatuur noch andere tekst toe te voegen.

Wilt u niet langer Musa ontvangen, klik hier en schrijf het woord unsubscribe in je mailbericht.

Voor bezoekersinformatie klik hier.

Nationale Plantentuin van België
B-1860 MEISE
02 260 09 70
info@br.fgov.be
www.plantentuinmeise.be


Planten, bron van leven!
Les plantes, source de vie!
Jardin botanique national de Belgique
B-1860 MEISE
02 260 09 70
info@br.fgov.be
www.jardinbotanique.be