nr. 6, oktober 2006

Rechtstreeks vanuit onze collecties

Niet te missen

Plant in de kijker

De Tuinwinkel

Er groeit iets in Meise...
 • Hartverwarmende herfstkleuren

Ontdek de herfstkleuren van de Plantentuin langs de Ringweg!  Je komt er voorbij talrijke bomen met mooie tinten zoals Perzisch ijzerhout (Parrotia persica).  Op het magnoliagazon (nr. 11 op het bezoekersplan) verwelkomen de gele paardenkastanje (Aesculus flava) en de amberboom (Liquidambar styraciflua ‘Aurea’) je met goud en geel.  Wandel zeker tot bij de esdoorns (nr. 23 op het bezoekersplan), die je om het meest bekoren met hun vurig herfstjasje.  Of zoek op het grasveld voor de esdoorncollectie naar de Amerikaanse es (Fraxinus americana ‘Autumn Purple’, zie foto).  De bladeren ervan verkleuren oranjeroos met een gelige fluwelen onderkant.  Ze vormen rond de boom een sprookjesachtig tapijt.  Een hartverwarmende wandeling!

 • Het Fruticetum in de herfst: een hoorn des overvloeds

De herfst laat je een immense variatie aan vruchten zien!  Stap het Fruticetum (nr. 15 op het bezoekersplan) eens binnen langs de Machoechel (nr. 14 op het bezoekersplan) en kijk naar de vuurrode rozenbottels (Rosa sp.) en ruik eens aan het geurende sierfruit van de dwergkwee (Chaenomeles sp.).  Voorbij de geneeskrachtige planten (nr. 16 op het bezoekersplan) moet je zeker de duindoorn (Hippophae rhamnoides) opmerken, nu overladen met oranje bessen.  Verder op het grasveld vind je de dadelpruim (Diospyros lotus) met zijn prachtige, ronde vruchten (niet eetbaar!) en de trompetbomen (Catalpa sp.) met de lange peulachtige vruchten.  De ultieme ontdekking is de vleugelnoot (Pterocarya sp., zie foto) met zijn prachtige gevleugelde nootjes!  

 • Herfstasters pronken in Oranjerietuin

Wandel in deze periode ook eens door de Oranjerietuin (nr. 25 op het bezoekersplan).  Misschien heb je hem nog niet ontdekt, want hij is nog niet zo lang toegankelijk.  Hier zorgen een 50-tal herfstasters voor een stemmige kleurenshow!  Herfstasters zijn afkomstig uit Noord-Amerika.  In de 17e eeuw claimden de Europese mogendheden elk een stukje Noord-Amerika, dat ze b.v. Nieuw Nederland (dit is in het Latijn Nova Belgica) en New England (Nova Anglia) noemden.  Kom de cultivars van de Nieuw-Nederlandse aster bewonderen zoals de helderblauwe Aster novi-belgii ‘Prof. Anton Kippenberg’ en de purperen A. novi-belgii ‘Prosperity’.  Of kom genieten van de New England-asters zoals A. novae-angliae ‘Andenken an Alma Pötschke’ met lichtrode bloemen.  Ontdek in de ommuurde tuin deze unieke diversiteit aan herfstbloeiers!              

 • Plantentuin zoekt vrijwilligers!

Misschien heb je het al vernomen?  In oktober 2006 starten we met een vrijwilligerswerking.  Kandidaten kunnen aan de slag voor plantenverzorging, bezoekersonthaal of als ondersteuning achter de schermen.  Extra hulp is heel het jaar door en voor vele taken welkom!  Interesse om als vrijwilliger in de Plantentuin te komen werken?  Voor meer info kan je mailen naar vrijwilligers@br.fgov.be.

 • In de bres voor het kruipend moerasscherm

Het kruipend moerasscherm (Apium repens) is een klein wit bloempje (zie foto).  De plant komt voor in Midden-, Zuid- en West-Europa tot in Noord-Afrika.  In heel dit verspreidingsgebied is de soort bedreigd.  In België zijn er nog maar 5 groeiplaatsen!  Anne Ronse, hier werkzaam als onderzoeker, doet nauwkeurige observaties over de evolutie van deze populaties.  Haar onderzoek resulteert onder meer in de afbakening van gebieden die volgens Europese richtlijnen onder hoge bescherming staan.  Beheerders en eigenaars moeten zich dan houden aan een regelgeving omtrent begrazing, maaien en bemesting, voor het in stand houden van kruipend moerasscherm.  Ook in het domein besteden we aandacht aan wilde planten.  ‘Wild Meise’ is voor hen gereserveerd.  Kom er de inheemse flora ontdekken!    

 • Airwick uit de middeleeuwen

Met behulp van gedroogde planten uit het herbarium van de Plantentuin kon het ‘Vlaams Instituut voor het Onroerend Erfgoed’ stuifmeel identificeren uit archeologische opgravingen in Aalst en in Raversijde.  Het ging om stuifmeelkorrels die bewaard gebleven zijn in middeleeuwse beerputten bij woningen.  Ze zijn afkomstig van het harszonneroosje (Cistus ladanifer).  Deze mediterrane plant, te zien in onze Mediterrane Kas (Kas I), geeft een aromatische gomhars af, waardoor de plant kleverig aanvoelt.  Deze hars wordt nu onder meer gebruikt als fixatief in parfum en in zeep.  Uit de vindplaats van het stuifmeel leidt men af, dat de plant in de middeleeuwen gebruikt werd om de onaangename geuren uit toiletten te weren.  Wil je eens zien hoe de gedroogde planten in ons herbarium bewaard worden?  Reserveer dan de rondleiding achter de schermen!

 • Inheemse bomenwandeling (nog tot 15 oktober 2006)

Deze wandeling voert je door ‘Wild Meise’ (nr. 19 op het bezoekersplan), een rustige zone van de Plantentuin waar geen collecties aangeplant zijn.  Waar je kan genieten van de spontane plantengroei in bos en grasland.  Ontdek hier indrukwekkende exemplaren van bomen van bij ons.  Bovendien tonen ze nu volop hun mooie herfstkleuren! De folder staat opnieuw boordevol interessante weetjes!   

Folder met plan en info gratis te verkrijgen aan de kassa en in de Tuinwinkel.  Zo kan je de wandeling in eigen tempo afleggen.    

 • The Lake (van 5 november tot 17 december 2006)

Vele kunstenaars lieten zich al inspireren door de schoonheid van de natuur in het domein.  Dit najaar gaat er in het Kasteel opnieuw een kunsttentoonstelling door, ditmaal onder het mysterieuze thema ‘The Lake’.  De tentoonstelling gaat over een onrustige vrouwenziel die aan de Kasteelvijver blijft ronddolen op zoek naar de passionele liefde die hier ooit was, maar ook eindigde.  Maar uiteindelijk overwint de liefde voor de natuur alles …  Met schilderijen van Marijke De Cuyper, fotografie van Roland Van Rompaey en beeldhouwwerken van Wilfried Jacops.

 • De koekjesboom: om in te bijten, het hele jaar rond!
De koekjesboom (Cercidiphyllum japonicum) is in elk seizoen interessant.  In de Lange Border (nr. 13 op het bezoekersplan) tegenover het Plantenpaleis (nr. 5 op het bezoekersplan) vind je een vrouwelijk exemplaar van de koekjesboom.  Kom eens kijken naar de mooie hartvormige bladeren (zie foto 1), die nu vergezeld zijn van trossen met kleine vruchtjes.  In de herfst moet je eens ruiken aan de pas afgevallen bladeren, ze ruiken naar karamel.  Hieraan dankt de boom zijn naam.  Het herfstkleed van de boom is subtiel gekleurd (zie foto 2).  In de winter sieren de fluwelen vruchtjes de kale takken (zie foto 3).  Ook in het voorjaar is de koekjesboom leuk om te bekijken.  De karmijnrode knoppen leggen een rode waas over de boom en de bladeren zijn bij het uitlopen bronskleurig.  Je kan dan ook de speciale roodachtige bloempjes bespeuren (zie foto 4).  Op het gazon aan de noordkant van het Plantenpaleis vind je de zeldzame treurvorm (Cercidiphyllum japonicum ‘Pendulum’).  In Meise ben je het hele jaar geboeid door planten!       

 • Welke paddenstoel is dit?
Wie in de herfst in het bos gaat wandelen, kan met de zoekkaart ‘Zwammen in bossen’ vlot de naam van een paddenstoel vinden.  Door kenmerken te kiezen, zoals ‘Heeft de paddenstoel plaatjes?’ en zo ja, ‘Welke kleur hebben de plaatjes?’, kom je uit bij de juiste naam.  Op de kaart staan 50 zwammen geïllustreerd met aquarellen van Omer Van de Kerckhove, één van onze huistekenaars, en lijntekeningen van André Dekesel, één van onze paddenstoelendeskundigen.  Op de ommezijde van de kaart lees je alles wat je wil weten over zwammen.  Handig en leerzaam!

Zoekkaart zwammen in bossen, tekst: Ruben Waleyn, illustraties: Omer Van de Kerckhove en André Dekesel, realisatie: Rollin Verlinde, uitgegeven door het Ministerie van de Vlaamse Gemeenschap Afdeling Bos & Groen,  prijs: 1,90 euro  

 • Spit en snoei

Dit nieuwe boek vertelt je alles over het ontwerpen, beplanten en onderhouden van je tuin.  Wil je weten hoe te composteren of zelf zaad te winnen uit bessen?  Of wil je je wagen aan de prachtige roodbloeiende eucalyptus?  Van kleurensymboliek tot het slijpen en schoonmaken van je snoeischaar, het is allemaal uitbundig geïllustreerd met talrijke foto’s.  Met veel enthousiasme toont de auteur je, hoe leuk en gemakkelijk het is je droomtuin te realiseren! 

Spit en snoei. Tuinieren met de seizoenen, door Meredith Kirton, 439 blz., uitgegeven door Terra, budgetvriendelijke prijs: 19.95 euro

Alleen in de Tuinwinkel vind je het betere tuinboek

The place to be voor plantenliefhebbers!

Om uw exemplaar te reserveren, klik hier.

Uitgever
Nationale Plantentuin van België

Musa komt tot stand binnen de Dienst Museologie en Educatie met de technische medewerking van het informaticateam.
Dank aan Anne Ronse, Piet Stoffelen en Nand van Belle voor hun bijdrage.

Eindredacteur
Gert Ausloos
Foto's
Paul Borremans, Cyrille Gerstmans, Anne Ronse, Wilfried Jacops en Gert Ausloos

Wilt u Musa ook ontvangen, klik hier en schrijf het woord subscribe in je mailbericht. Gelieve geen signatuur noch andere tekst toe te voegen.

Wilt u niet langer Musa ontvangen, klik hier en schrijf het woord unsubscribe in je mailbericht.

Voor bezoekersinformatie klik hier.

Nationale Plantentuin van België
B-1860 MEISE
02 260 09 70
info@br.fgov.be
www.plantentuinmeise.be


Planten, bron van leven!
Les plantes, source de vie!
Jardin botanique national de Belgique
B-1860 MEISE
02 260 09 70
info@br.fgov.be
www.jardinbotanique.be