nr. 7, december 2006

Rechtstreeks vanuit onze collecties

Niet te missen

Plant in de kijker

De Tuinwinkel

Er groeit iets in Meise...
  • De Droogtekas

In dit nummer van Musa stellen we u onze Droogtekas voor; dat is 'Kas L' van het Plantenpaleis (nr. 5 op het bezoekersplan). Hier vinden ruim 700 droogteplanten uit alle woestijngebieden van de wereld beschutting tegen het natte Belgische klimaat. Het zijn stuk voor stuk taaie rakkers, ze overleven hitte, en koude ('s nachts kan het vriezen in de woestijn) en ze hebben bijzonder weinig water nodig. Meer nog, ze hebben een hekel aan te veel water.

De woestijnplanten hebben prachtige en opvallende vormen: bollen, zuilen, stekelige rozetten en bizarre stammen. Er zijn niet alleen cactussen maar ook euphorbia's, boterbomen, agaves, aloë's en nog veel meer. Terwijl het water buiten met bakken uit de hemel valt, kan u in de Droogtekas even komen dromen van zonniger oorden.

  • Bedreigde cactussen

Heel wat mensen zijn geboeid door cactussen, ze bestaan immers in allerlei formaten, vormen en kleuren en ze vragen weinig onderhoud. Een kleine cactuscollectie is trouwens een leuk Sinterklaas- of Kerstgeschenk. Cactusliefhebbers hebben vaak grote verzamelingen en overal in de handel kan je cactussen aantreffen.

Maar in de vrije natuur gaat het niet zo goed met de cactussen. Heel wat soorten zijn met uitsterven bedreigd; hun leefomgeving wordt verstoord en vaak worden de planten uit de natuur weggeroofd door gewetenloze handelaars die er grof geld mee verdienen. De handel in cactussen (en andere plantensoorten) wordt dan ook wereldwijd aan banden gelegd en geregeld door CITES, de Conventie aangaande de internationale handel van bedreigde dier- en plantensoorten. Als u zeldzame planten koopt van bepaalde groepen zoals cactussen zorg er dan voor dat u altijd planten met een CITES-certificaat koopt. Deze zijn niet uit de natuur geroofd en zo brengt u de wilde cactussen niet in gevaar. De echt zeldzame en bedreigde soorten kan u altijd in de Plantentuin komen bekijken.

  • Verstoppertje spelen in de woestijn

Overleven in de woestijn is niet makkelijk als plant. Niet alleen moet je water weten te vinden, je moet ook oppassen dat je niet opgegeten wordt door dorstige dieren. De meeste woestijnplanten zijn dan ook zwaar bewapend, maar sommige lossen het anders op: ze verstoppen zich.

De levende steentjes komen in zuidelijk Afrika voor en ze lijken als twee druppels water op kiezelstenen. In de kiezelvelden van hun natuurlijke omgeving zijn ze zo goed als onzichtbaar. In het verhoogde bed van de Droogtekas kan je deze planten komen ontdekken. Er zijn allerlei Lithops-soorten, in allerlei kleuren: roodbruin, grijs of zelfs wit. Deze schattige plantjes bestaan uit twee bolvormige blaadjes, als je geluk hebt staat er ook een leuk bloempje op. Ook de steencactussen (Ariocarpus sp.) zijn meesters in de camouflage. Om het u gemakkelijk te maken hebben we er een etiket bij gezet. Kom ze maar eens zoeken.  
     

  • Studiereis naar Zuid-Afrika

Woestijnplanten onderhouden lijkt heel makkelijk: cactussen en vetplanten moet je weinig water geven en weinig bemesten en daarmee uit. Een collectie woestijnplanten uit verschillende plantenfamilies en continenten verzorgen is nochtans heel andere koek. Om zijn kennis over Zuid-Afrikaanse woestijnplanten bij te spijkeren ging één van onze tuiniers, Xavier Jospin, onlangs op studiereis naar twee gerenommeerde botanische tuinen in Zuid-Afrika: Kirstenbosch National Botanic Garden en Karoo Desert National Botanic Garden. Dankzij de opgedane praktijkervaring en de gelegde contacten kan Xavier nu de planten in de Droogtekas nog beter vertroetelen.

  • Kinderspel

In de Droogtekas kan je steeds de "Droge Detective" vinden. Dit is een spel dat ouders en kinderen samen kunnen spelen. Aan de hand van allerlei tips ontdekken kinderen hoe planten erin slagen om in de woestijn te overleven. Als echte speurneuzen leren ze kijken naar planten en worden ze gestimuleerd om vragen te stellen. Zo ontdekken ze de fantastische aanpassingen van woestijnplanten. Op het einde van de zoektocht krijgen ze een diploma. Wie wil er geen detective worden?

Het spel is geschikt voor kinderen tussen 8 en 12 jaar, u kan het in de Droogtekas zelf vinden. Vergeet geen potlood mee te brengen.

  • Tentoonstelling 'The Lake' (nog tot 17 december 2006)

Begin november opende de gekende zanger-tekstschrijver Stef Bos met zijn lied 'Tussen de Liefde en de Leegte' deze tentoonstelling over een onrustige vrouwenziel. Zij blijft aan de Kasteelvijver ronddolen op zoek naar de passionele liefde die hier ooit was, maar ook eindigde. Maar uiteindelijk overwint de liefde voor de natuur alles …

'The Lake' met schilderijen van Marijke De Cuyper, fotografie van Roland Van Rompaey en beeldhouwwerken van Wilfried Jacops.

  • Coniferenwandeling (nog tot 15 januari 2007)

In onze naaldbomencollectie of 'Coniferetum' (nr. 18 op het bezoekersplan) staat u oog in oog met maar liefst 350 verschillende soorten naaldbomen van over heel de wereld.  Bovendien zal u raar opkijken wat voor eigenaardige familieleden onze doodgewone kerstboom allemaal heeft; de kruipende spar Picea abies 'Procumbens’ of de elegante Cryptomeria japonica, om er maar twee te noemen.  Bovendien zijn ze niet enkel mooi om naar te kijken, maar vaak ook erg nuttig! Zo leveren coniferen ons grondstoffen voor bijvoorbeeld pestosausjes en potloden. Dit en nog veel meer kan je op de coniferenwandeling ontdekken.

Folder met plan en info gratis te verkrijgen aan de kassa en in de Tuinwinkel.  Zo kan je de wandeling in eigen tempo afleggen.    

  • De agave, de plant die de woestijnbar laat draaien

Dor en droog, dat is het beeld dat de woestijn meestal oproept. Niets kan hier overleven en water of drank zijn schaars. Nochtans is dit niet waar, zelfs in de woestijnen wemelt het van het leven. Dankzij de talloze woestijnplanten kunnen allerlei dieren zich hier in stand houden en de woestijn biedt ook aan de mens talrijke kansen, zelfs drankjes. Tequila bijvoorbeeld wordt gemaakt van de tequila-agave (Agave tequilana), deze grijsachtige agave met smalle bladeren kan u naast de trap vinden in het bed naast de caudexvormers of planten met verdikte voet (zie kaartje).

Verder kan u niet naast de woeste agave (Agave salmiana var. ferox) kijken. Dit is de grootste agave in de kas. Uit het sap van deze plant wordt in Mexico een traditionele drank bereid die op bier lijkt: 'pulque'. Zo ziet u dat planten ook onze dorst kunnen lessen, zelfs in de woestijn.

  • Een cactus onder de Kerstboom?
Een kleine cactuscollectie kan een leuk eindejaarsgeschenk zijn voor een beginnende plantenliefhebber. Koop er enkele van vergelijkbare grootte en zet ze in een rijtje mooie potten. Op een zonnige vensterbank heb je er jaren plezier van. Je kan ook een klein aquarium inrichten als miniwoestijn. Breng op de bodem een laag van argexkorrels of kiezels aan, deze kan eventueel overtollig water opvangen. Dek deze af met cactusgrond en plant hierin enkele kleine cactussen of vetplantjes. Werk het geheel af met enkele mooie stenen en wat aquariumgrind. Inspiratie is er genoeg te vinden in onze Droogtekas. 
  • Hét cactusboek

Het monumentale werk 'The cactus family' is de enige cactusencyclopedie met een volledig overzicht van de cactusfamilie.  Het boek geeft een duidelijke en vlot leesbare beschrijving van een kleine 2000 soorten.  Van piepkleine lilliputcactussen tot gigantische zuilcactussen, je krijgt een ongeëvenaarde kijk op de diversiteit van deze fascinerende plantenfamilie.  De honderden foto’s laten je ook genieten van de mooie vormen en de schitterende bloemen van deze woestijnplanten.  Kan niet ontbreken op de boekenplank van elke fervente liefhebber!

The cactus family, door Edward F. Anderson, 776 blz., uitgegeven by Timber Press, prijs: 125 euro.

Alleen in de Tuinwinkel vind je het betere tuinboek

The place to be voor plantenliefhebbers!

Om uw exemplaar te reserveren, klik hier.

Uitgever
Nationale Plantentuin van België

Musa komt tot stand binnen de Dienst Museologie en Educatie met de technische medewerking van het informaticateam.

Eindredacteur
Gert Ausloos
Foto's
Paul Borremans en Koen Es

Wilt u Musa ook ontvangen, klik hier en schrijf het woord subscribe in je mailbericht. Gelieve geen signatuur noch andere tekst toe te voegen.

Wilt u niet langer Musa ontvangen, klik hier en schrijf het woord unsubscribe in je mailbericht.

Voor bezoekersinformatie klik hier.

Nationale Plantentuin van België
B-1860 MEISE
02 260 09 70
info@br.fgov.be
www.plantentuinmeise.be


Planten, bron van leven!
Les plantes, source de vie!
Jardin botanique national de Belgique
B-1860 MEISE
02 260 09 70
info@br.fgov.be
www.jardinbotanique.be