nr. 8, februari 2007

Rechtstreeks vanuit onze collecties

Niet te missen

Plant in de kijker

De Tuinwinkel

Er groeit iets in Meise...
  • Mooie wintersilhouetten

In de winter trekken de bomen hun jasje uit en je zou kunnen denken dat zo’n blote boom eigenlijk geen zicht is.  Maar niets is minder waar, sommige bomen zijn bijzonder sierlijk gevormd en in de winter vallen de vormen van hun stammen en kruinen extra op.  Wie kent niet de sierlijke vorm van een treurwilg?  Maar ken je de gele treures?  Naast de vijver met het Lotus 1,2,3 kunstwerk (nr. 34 op het bezoekersplan) kan je hiervan een exemplaar (Fraxinus angustifolia ‘Aurea Pendula’) bekijken.  Wat verder staat een rechtop groeiende, zuilvormige zomereik (Quercus robur ‘Fastigiata’).  Ten oosten van het Plantenpaleis staan er mooie lindes, paardenkastanjes en koepelvormige magnolia’s.  Ook in de winter zijn onze bomen het aankijken meer dan waard!

  • De galante Galanthus

Het sneeuwklokje (Galanthus nivalis) is dé voorbode van het voorjaar.  Wie wordt er niet bekoord door deze sierlijke witte bloempjes?   In de horticultuur heeft het plantje veel liefhebbers en er bestaan wel 150 gekweekte variëteiten.  In het wild zijn sneeuwklokjes in België vrij zeldzaam, maar het plantje is in oorsprong niet inheems in onze streken.  Zoals sleutelbloem en daslook, wordt het tot de stinsenplanten gerekend.  Dit zijn voorjaarsbloeiers die in oude tuinen en parkdomeinen verwilderen.  Een legende vertelt dat het sneeuwklokje door een engel aan Eva werd geschonken om haar op te beuren, nadat ze samen met haar gezel uit het aards paradijs verdreven werd.  In het oostelijk deel van de Plantentuin vind je grote populaties.  Ook op de winterwandeling kom je deze frisse bloempjes tegen!

  • Reuzenwaterlelies pas gezaaid in Victoriakas

In hun natuurlijk gebied in Zuid-Amerika zijn de tropische reuzenwaterlelies Victoria amazonica en Victoria cruziana overlevende planten.  In de Victoriakas van het Plantenpaleis (nr. 5 op het bezoekersplan) kweken we ze als éénjarigen.  De tuiniers doen een gaaszakje rond de vruchten van de plant om de zaden eind december makkelijk te kunnen oogsten en niet kwijt te spelen in het water.  Het waterbekken wordt dan leeggehaald.  Half januari stoppen ze de zaden in de nieuw aangebrachte grond, en laat men 5 cm water in het bekken lopen, dat opgewarmd wordt tot 30°.  De eerste blaadjes hebben een doorsnede van ongeveer 3 cm.  Naargelang de nieuwe bladeren groter en groter en de stengels langer worden, laten onze tuiniers het waterniveau stijgen.  Benieuwd wanneer de eerste blaadjes op het water te voorschijn komen?  Uitkijken geblazen voor wie deze maanden door de Victoriakas wandelt!     

  • Historische ontdekking in het Herbarium

Ons herbarium, dat is onze collectie van gedroogde planten voor onderzoek, telt meer dan 3 miljoen exemplaren.  Onlangs verhuisde heel het herbarium van de K.U.Leuven naar Meise.  Toen stootte men op een doos met pakketten herbariummateriaal, die al meer dan een eeuw niet meer geopend waren.  Eerst was men teleurgesteld, omdat per plant enkel een nummer genoteerd stond zonder de naam, noch de vindplaats en -datum.  Hierdoor is een herbariumspecimen voor de plantkunde van weinig waarde.  Tot op een dag een onderzoeker uit New York het handschrift herkende en toewees aan de bekende 19e eeuwse Belgische botanicus Jean Linden.  In onze archieven vonden we het reisverslag van de expeditie die Linden in Mexico maakte van 1837 tot 1841, compleet met plantenlijst!  Wedden dat ook hier tal van soorten bij zijn, die inmiddels in Mexico verdwenen zijn?

  • Giftige planten uitgeleend

Het is aangenaam om toffe kamerplanten om ons heen te hebben.  Zij stralen rust uit en creëren een fijne sfeer.  Maar sommige soorten kunnen giftig zijn.  Wat als uw kleine bengel of uw viervoeter er in een onbewaakt moment zijn tanden in zet?  Een populaire plant voor binnenshuis is b.v. de treurvijg ‘Ficus benjamina’.  Bladeren kunnen bij inname maag- of darmirritatie veroorzaken.  Om op deze gevaren te wijzen kwam de Gezinsbond een aantal giftige planten uit onze collecties lenen.  Ze reizen mee in hun tentoonstelling ‘Het Reuzenhuis’, waar volwassenen de woonomgeving door de ogen van een peuter zien.  De Plantentuin gaf, in samenwerking met het Antigifcentrum, eerder al een boek uit over dit onderwerp: ‘Planten, een andere kijk’, beschikbaar in de Tuinwinkel aan 9,80 Euro.

  • Bloeiende planten bewijzen opwarming klimaat

Er zijn allerlei aanwijzingen dat er wel degelijk iets met het klimaat aan de hand is, en dat is ook in de Plantentuin te zien.  In Wild Meise (nr. 19 op het bezoekersplan) kon je tot voor kort nog bloeiende exemplaren aantreffen van o.a. echte koekoeksbloem, moerasspirea, boterbloem.  Overal in het domein vond je heel januari lang nog bloeiende planten van rozen over fuchsia’s tot hortensia’s.  Ook de winterbloeiers zijn enkele weekjes vroeger dan gewoonlijk, maar wat meer bijzonder is, het gonst er van de insecten.  De bijen uit onze Bijenhal (nr. 38 op het bezoekersplan) denken niet aan hun gebruikelijke winterrust.  Stilaan is iedereen ervan overtuigd, dat dit te maken heeft met de opwarming van de aarde.  De Plantentuin vond dan ook dat het zijn taak was om de media in te lichten over de gevaren, die vasthangen aan de klimaatswijzigingen.  Lees hierover ons persbericht.

  • Winterwandeling (nog tot 20 maart 2007)

Ken je de wintercyclaam en de schoenlappersplant, of de rode sneeuwbes en de Chinese toverhazelaar?  Het zijn vaste planten en struiken die nu bloeien.  Op deze wandeling zijn bovendien ook verschillende boomschorsen te bewonderen.  Ideaal om inspiratie op te doen om je eigen tuin hier en daar te verrijken!  Voorzie stevig schoeisel om zorgeloos van deze winterpracht te komen genieten.

Folder met plan en info gratis te verkrijgen aan de kassa en in de Tuinwinkel.  Zo kan je de wandeling in eigen tempo afleggen.    

  • Chimonanthus praecox, oh zo zoet!

De eerste keer dat je aan de bloemen van winterzoet (Chimonanthus praecox) ruikt, vergeet je nooit.  De struik heeft zijn naam niet gestolen, zijn zoet aroma is verrukkelijk!  De bloempjes verschijnen massaal aan de kale wintertakken.  Deze honingkleurige klokjes zitten met een heel kort steeltje aan de tak vast, net parels, die aan een halsketting geregen zijn.  De kroonbladeren zijn wasachtig en transparant en het binnenste kroontje heeft een wijnrode blos.  De struik is inheems in China, waar de meest winterharde, mooist bloeiende en fijnst geurende exemplaren geselecteerd worden om verder mee te kweken.  Rond het Chinese Nieuwjaar gebruikt men de bloemen om de haartooi te sieren.  In de tuin plaats je hem best tegen een muur op het zuiden of westen om de bloemknoppen te beschermen tegen eventuele vorst.  In de Plantentuin vind je een prachtexemplaar in het zuidoostelijk deel van het Fruticetum (nr. 15 op het bezoekersplan).  Je moet hem gezien hebben!  Maar pas op, wie éénmaal de geur ervan opsnuift, is voor altijd in de ban van het winterzoet!

  • Winterbloeiers. Geuren en kleuren in de winterse tuin

Bij het doorbladeren van dit boek sta je onmiddellijk versteld van de diversiteit aan interessante winterplanten.  De auteurs bespreken met gedrevenheid bloemen, bolgewassen, struiken en bomen, die de winterse tuin een kleurrijk tintje geven.  De teksten spreken aan door het persoonlijk en openhartig relaas b.v. over hoe zij de planten zelf ontdekten.  Hun botanische verliefdheden worden geïllustreerd met zeer fraaie foto’s.  Een must voor al wie het bloeiseizoen van zijn tuin in geuren en kleuren wil verlengen!

 Winterbloeiers. Geuren en kleuren in de winterse tuin, door Jelena De Belder en Bie Wouters, fotografie Marc Slootmakers, uitgegeven door Lannoo, 120 blz., prijs €19,95.

  • Tealight tops

Tealight tops zijn gekleurde ronde plaatjes die dienen om op theelichtjes te plaatsen.  Ze bestaan uit was en smelten mee met het kaarsje.  Bovendien verspreiden ze heerlijke aroma’s zoals lavendel-, perziken- of rozengeur.  Een leuk snuisterijtje voor een tikkeltje meer gezelligheid in huis aan een prijsje van € 2,40.

Alleen in de Tuinwinkel vind je het betere tuinboek

The place to be voor plantenliefhebbers!

Om uw exemplaar te reserveren, klik hier.

Uitgever
Nationale Plantentuin van België

Musa komt tot stand binnen de Dienst Museologie en Educatie met de technische medewerking van het informaticateam.

Met dank aan Piet Stoffelen voor zijn bijdrage.

Eindredacteur
Gert Ausloos
Foto's
Paul Borremans en Koen Es

Wilt u Musa ook ontvangen, klik hier en schrijf het woord subscribe in je mailbericht. Gelieve geen signatuur noch andere tekst toe te voegen.

Wilt u niet langer Musa ontvangen, klik hier en schrijf het woord unsubscribe in je mailbericht.

Voor bezoekersinformatie klik hier.

Nationale Plantentuin van België
B-1860 MEISE
02 260 09 70
info@br.fgov.be
www.plantentuinmeise.be


Planten, bron van leven!
Les plantes, source de vie!
Jardin botanique national de Belgique
B-1860 MEISE
02 260 09 70
info@br.fgov.be
www.jardinbotanique.be