nr. 10, zomer 2007

Nieuws uit de Plantentuin

Tips voor uw bezoek

Niet te missen

Plant in de kijker

De Tuinwinkel

Er groeit iets in Meise!
 • Bijzondere start van de zomer
Tijdens de kortste nacht van het jaar bleef de Plantentuin extra laat open. Welgeteld 120 ouders waren er op tijd bij om een reservatie te bemachtigen voor een uniek kiekje van hun baby op het blad van de reuzenwaterlelie (Victoria amazonica). Die kunnen makkelijk tot 40 kg dragen, maar je moet wel mooi kunnen stilzitten, vandaar dat de leeftijd beperkt was tot 12 maanden. Bovendien bloeide net op die nacht de mysterieuze bloem van deze waterlelie. Het was een bijzondere belevenis voor alle aanwezigen. Voor herhaling vatbaar in 2008!
 • Alle Plantentuinen verenigd in China

In april hielden vier personeelsleden van de Nationale Plantentuin een voordracht tijdens het Derde Wereldcongres voor Botanische Tuinen. Een van de onderwerpen die in het oog sprong was het bannen van potgrond op basis van turf.

Het congres werd georganiseerd door Botanic Gardens Conservation International te Wuhan in China. In totaal waren er ongeveer 1000 deelnemers en dit congres was het meest internationale ooit. De familie van de botanische tuinen groeit immers nog steeds. Recent zijn er bijvoorbeeld in Jordanië, Brazilië en Koeweit nieuwe plantentuinen opgericht en ook in China worden er verschillende grote aangelegd.

 • Plantentuin smeekt politici om verantwoordelijkheid te nemen

De politieke overheden van dit land geraken maar niet tot een akkoord om de Plantentuin te beheren en dat heeft als resultaat dat het in de Plantentuin steeds moeilijker werken wordt. Opnieuw ziet de directeur zich genoodzaakt één van de serres te sluiten. Het gaat om één van de collectiekassen waarin de onderzoeksverzameling ‘Marantaceeën’ is ondergebracht. Voor de grote, publieke kassen is er geen enkel gevaar.

Het is één van de kerntaken van de Plantentuin om planten te kweken en te bestuderen. Wereldwijd verenigden plantentuinen zich onder de koepel ‘Botanic Gardens Conservation International’.  De Nationale Plantentuin is het Belgische  brandpunt voor de wereldstrategie voor het bewaren van de botanische diversiteit. De Plantentuin hoopt dat er snel schot in de zaak komt. Wij kunnen niet lijdzaam blijven toekijken hoe ons erfgoed verloren gaat door politieke inertie.

Door het uitblijven van een politieke oplossing wordt het voor de Plantentuin moeilijk om zijn internationale engagementen na te komen en verliezen we onze geloofwaardigheid bij bezoekers en bij de internationale wetenschappelijke gemeenschap. Lees het volledige persbericht en bekijk de foto's.

 • Bloeiende heesters, verscheidenheid troef!

Heesters bepalen sterk het uitzicht van een tuin door hun vorm of bladstructuur. Vele heesters bloeien ook rijkelijk in de zomer. Wandel in de Plantentuin en bewonder de variatie in kleur, grootte, vorm en bloeitijd van de bloem. Laat u bekoren in de Tuin met geneeskrachtige planten (nr. 16 op het bezoekersplan) door de donkerblauwe, geurende bloemen van monnikenpeper (Vitex agnus-castus) of de kegelvormige, witte bloemtuilen van schijn-els of zomerzoet (Clethra alnifolia).

Langs de Lange Border (nr. 13 op het bezoekersplan) zullen de roze pluimen van de pruikenboom (Cotinus coggygria) of de purperroze bloemen van de indigostruik (Indigofera heterantha) u zeker intrigeren. U zal er bedwelmd worden door de geur van kansenboom (Clerodendrum trichotomum) en de lichtroze verschijning van de kleinbladige prachtbes (Callicarpa dichotoma). Beëindig uw ontdekkingstocht bij onze uitgebreide Hydrangeaverzameling (nr. 21 op het bezoekersplan). Veel plezier!

 • Bloemenborder vol plantenideeën

De zomer is het seizoen waarin vele vaste planten hun bloemenvuurwerk laten losbarsten. Doe inspiratie op in de Plantentuin en tover uw tuin om in een prachtig kleurenpalet. In de bloemenborder aan de kweekkassen nabij het Pachthof (nr. 4 op het bezoekersplan) kan u volop vaste planten ontdekken.

Laat u bekoren door de structurele bladeren en oranje-crème pluimen van de pluimpapaver (Macleaya cordata) of de delicate borstelvorm van de Canadese pimpernel (Sanguisorba canadensis). Kies voor de transparantie van de purperen Zuid-Amerikaanse verbena (Verbena bonariensis) of het subtiele lila van de vingerhoedspenstemon (Penstemon digitalis). Waarom zou u niet verleid worden door de waardige houding van de ganzenhalswederik (Lysimachia clethroides), het intense blauw van de eendagsbloem (Tradescantia virginiana) en de gele lange toortsen van het handdelig tongkruiskruid (Ligularia przewalskii). Vergeet ook niet de fijne, felgele bloempjes van geel walstro (Galium verum), die trouwens als stremsel gebruikt worden bij de bereiding van Chesterkaas. Adembenemend!  

 • Beauty of Meise

Op 24 juni werd in de Oranjerie een nieuwe Fuchsiaselectie van kwekerij Michiels boven de doopvont gehouden. Deze halfhangende cultivar met oudroze kelk en lavendelpurperen kroon kreeg de naam 'Beauty of Meise'. Meter en peter van dienst waren de bekende Vlamingen Vanya Wellens en Jo Vally, beiden afkomstig uit Meise. Wil u ook een jonge plant van deze nieuwe Fuchsia? Info in de Tuinwinkel.

 • Reuzenpassiebloem in bloei

Langs de zuidkant van Mabundu, de kas met economische tropische planten van het Plantenpaleis (nr. 5 op het bezoekersplan), is de reuzenpassiebloem (Passiflora x decaisneana) een opvallende verschijning. De plant bekleedt bijna de helft van het wandrek van deze serre. Tussen de bengelende stengels kan u talrijke grote bloemen ontdekken en straks misschien ook vruchten.

 • Houd u van chocoladegeur?
Langs de Ringweg, tussen het Herbetum (nr. 17 op het bezoekersplan) en de Bijenkasten (nr. 38 op het bezoekersplan) moet u uitkijken naar de Chinese mahonieboom (Toona sinensis). Deze draagt in de zomer kleine bloemen die naar chocolade ruiken: heel bijzonder!
 • De heerlijke geur van rottend vlees...

Stapelia’s, Zuid-Afrikaanse succulenten uit de zijdeplantfamilie, dragen bijzondere bloemen. Ze zijn stervormig en vreemd gevlekt. Maar hun meest bizarre eigenschap is hun geur. Ze ruiken naar rottend vlees! De plant lokt hiermee vliegen om voor de bestuiving te zorgen. Over kleuren en smaken valt niet te twisten. Op te snuiven in de Droogtekas van het Plantenpaleis (nr. 5 op het bezoekersplan).

 

 • Niets is groter dan een boom (gezinsacitviteit op woensdag 18 juli, 1 aug of 22 aug 2007)

Leer de lengte van een boom meten, zijn ouderdom bepalen, luister naar de sapstroom en maak een schorsafdruk. Tal van boomactiviteiten voor kinderen van 7 tot 12 en hun ouders.

De woensdagnamiddaganimatie ‘Niets is groter dan een boom’ wordt aangeboden op 4 juli, 18 juli, 1 augustus en 22 augustus. Ze start om 14 uur.

Inschrijven via info@br.fgov.be of 02 260 09 70. Prijs: € 5/volwassene en € 2/kind (of slechts € 2.5/ volwassene en €1/kind op vertoon van lidkaart Gezinsbond of Ligue des Familles)

 In samenwerking met

 • Planten op uw bord (nog tot 31 augustus 2007)

Maak kennis met de planten waar we zoveel lekkers aan te danken hebben; van boekweitpannenkoeken over spaghetti tot cola. Een folder boordevol weetjes over de planten die u in de Belgische keuken aantreft, neemt u mee doorheen de Plantentuin. Bewandel het parcours op eigen ritme en steek ondertussen heel wat op. Bezoek ook de tentoonstelling in Kasteel.

 Evenement in het kader van het erfgoedproject

 • De Schepping Doorgelicht (verlengd tot 2 september 2007)
Els van der Monde, een gerenommeerde fotografe uit Nederland, neemt kleine plantenonderdelen uit de natuur en plaatst ze tussen twee diaglaasjes, waarna ze ze laat afdrukken door een fotografisch laboratorium. In haar composities openbaart het licht de structuur van de zaden of de bloemen in al hun variatie, en het onthult schitterende enigmatische vormen met fascinerende kleuren. De tentoonstelling is gratis toegankelijk met het toegangsticket.
 • Exclusieve Plantentuinnocturne (24 aug 2007 vanaf 20 uur)

De Plantentuin 'by night' is een unieke belevenis. Nachtbloeiende planten openen hun bloemen, acaciablaadjes gaan in slaapstand en vleermuizen worden wakker. Bezoek het Plantenpaleis (nr 5 op het bezoekersplan) bij valavond en ga mee op zoek naar vliegende vleermuizen met de vleermuizendetector. Deze nocturne is exclusief voor de houders van een jaarkaart en helemaal gratis voor hen. Wil u ook een jaarkaart? Schaf er dan vandaag nog één aan!

 • Nacht van de Vleermuis (25 aug 2007 vanaf 20 uur)
Bezoek de ijskelder onder de Vriendschapstempel (nr 4 op het bezoekersplan), de overwinteringplaats van onze vleermuizen.  Leer de verschillende soorten herkennen via het detectorgeluid.  Zie hoe ze insecten vangen boven de Oranjerievijver (nr 33 op het bezoekersplan) en bekijk welke nachtelijke insecten er in de Plantentuin leven en op het vleermuizenmenu staan.  Avond georganiseerd door Natuurpunt Afdeling Meise. Inschrijven via info@natuurpunt-meise.be

 • De linde, statig maar honingzoet

Wist u dat de Kelten en de Germanen de linde aanzagen als een heilige boom waarin Freya, godin van de vruchtbaarheid, woonde? Zijn mooie, voluptueuze kruin wordt in de zomer overladen met tuilen gele, bloempjes die een heerlijke geur verspreiden. Deze bloempjes worden gebruikt om rustgevende lindethee van te trekken en ze leveren ook de smakelijke lindehoning. 

Zoals steeds is variatie troef in de Plantentuin, van de 45 verschillende soorten lindes kan u er maar liefst 36 in het domein terugvinden. Een prachtexemplaar is de negenstammige zomerlinde (Tilia platyphyllos) in de bosrand tegen het Herbariumgebouw (nr. 1 op het bezoekersplan) aan. Wat verderop staat een reuzenbladlinde (Tilia monticola) met -hoe kan het ook anders- enorme bladeren en een Krimlinde (Tilia x euchlora) die schittert door de glanzende donkergroene bladeren. 

Of wordt u meer aangesproken door de zuilvorm en de bijzondere, soms ingesneden blaadjes van Tilia x flaccida ‘Diversifolia’ die op het gazon ten noorden van het Plantenpaleis (nr. 5 op het bezoekersplan) staat.

Op het Magnoliagazon in de buurt van de Mediterrane Kas en in de buurt van het Jachtpaviljoen (nr. 7 op het bezoekersplan) staat er telkens een mooie groep van lindes. Zoek er eens naar Oliver- en Maximowiczlinde (Tilia oliveri en T. maximowicziana). Wedden dat u er ook onder de indruk bent van de eeuwenoude exemplaren van de zilverlinde (Tilia tomentosa)! De zilverwitte onderkant van de bladeren en de grijze stam geven deze bomen een feeërieke uitstraling.
 • Zomercollectie servetten en kaarsen

Bij deze schitterende zomerdagen kijken we allen uit naar een geurende BBQ of een koud buffetje in de tuin. Het mooie aanbod kaarsen en servetjes met rozen, lavendel of andere bloemen en diertjes allerlei, zal het gezellig samenzijn een feestelijk tintje bezorgen. Kom langs in onze tuinwinkel en verwen uzelf met deze zomerse toets.

 • Smaken van het land

Groenten en fruit vroeger en nu.

De auteurs exploreren voor u het historische succesverhaal van het erfgoed van groenten en fruit. In de zeventiende eeuw waren er vooral kolen, bonen en uien in de kookpot. De forse evolutie in de tuinbouw en de ingang van veredelde en exotische soorten zorgen uiteindelijk voor een explosie van het aanbod. Vandaag dringen de traditionele, haast vergeten groenten zoals pastinaak en schorseneren terug binnen in de burgerkeuken en de gastronomie. Dit grondig gedocumenteerde boek spoort je aan om groenten en fruit te (her)ontdekken!

De groentekok leeft zich uit.

Meesterkok in de groentekeuken Frank Fol onthult dertig originele recepten met groenten en fruit van bij ons. Hij spoort je aan om minder courante groeten en fruit zoals vlierbes, koolrabi en kardoen te gebruiken. De schitterende illustraties overtuigen je om meer variatie op het menu te zetten. Een must voor iedereen die op zoek is naar inspiratie voor bereidingen van traditionele groenten en fruitsoorten.

Beide uitgaven vormen een tweeluik dat verschijnt in het kader van het erfgoedproject . De Plantentuin neemt hier ook aan deel met het wandelparcours Planten op uw bord.

Smaken van het land. Groenten en fruit vroeger en nu, door Eddie Niesten en Yves Segers, met sfeerfoto's van Marc Wauters,  uitgegeven door Davidsfonds, 179 blz., prijs: 27,50 euro

Smaken van het land. De groentekok leeft zich uit, door Frank Fol, illustraties van Marc Wauters, uitgegeven door Davindsfonds, 127 blz., prijs: 19,95 euro.

 

Wie de boeken samen koopt kan genieten van de voordeelprijs van 39,50 euro voor beide boeken.

 

Alleen in de Tuinwinkel vind je het betere tuinboek

The place to be voor plantenliefhebbers!

Om uw exemplaar te reserveren, klik hier.

Uitgever
Nationale Plantentuin van België

Musa komt tot stand binnen de Adeling Museologie en Educatie met de medewerking van het informaticateam en de Afdeling Levende Collecties.

Met dank aan Francine Demuylder voor haar bijdrage.

Eindredacteur
Gert Ausloos
Foto's
Veronique Corbanie, Gert Ausloos, Koen Es, Paul Borremans, Francine Demuylder, Christine Bonnaillie, Eddy Smet, Els van der Monde en Jef Felix.

Wilt u Musa ook ontvangen, klik hier en schrijf het woord subscribe in je mailbericht. Gelieve geen signatuur noch andere tekst toe te voegen.

Wilt u niet langer Musa ontvangen, klik hier en schrijf het woord unsubscribe in je mailbericht.

Voor bezoekersinformatie klik hier.

Nationale Plantentuin van België
B-1860 MEISE
02 260 09 70
info@br.fgov.be
www.plantentuinmeise.be


Planten, bron van leven!
Les plantes, source de vie!
Jardin botanique national de Belgique
B-1860 MEISE
02 260 09 70
info@br.fgov.be
www.jardinbotanique.be