nr. 13, lente 2008

Nieuws uit de Plantentuin

Niet te missen

Plant in de kijker

De Tuinwinkel

Er groeit iets in Meise!
 • Uw mening over deze nieuwsbrief is belangrijk voor ons!

Vul onze enquête in en maak kans op een gratis exemplaar van 'Planten, een andere kijk', een interessant en praktisch boek over giftige planten uitgegeven door de Plantentuin! De namen van de 5 winnaars zullen in de zomereditie van de nieuwsbrief verschijnen.

Musa is de wetenschappelijke naam van de bananenplant.


 • Zadenbank Plantentuin helpt Europese planten te beschermen

Wereldwijd zijn ongeveer 40% van alle plantensoorten bedreigd door o.a. vervuiling en ontbossing en het zijn heus niet alleen de tropische regenwouden die in gevaar zijn, ook in Europa is de situatie ernstig. In de zadenbank van de Plantentuin worden zaden van onder meer 460 typische planten uit onze streken bij –20°C en bij een lage luchtvochtigheid bewaard. Hierdoor blijven ze gedurende vele tientallen jaren kiemkrachtig. 

Onze zadenbank stapte mee in het project ENSCONET (European Native Seed Conservation Network). Dit is een netwerk van zadenbanken en botanische tuinen dat sinds 2004 het verzamelen en bewaren van zaden van Europese wilde planten coördineert. Vierentwintig instituten uit zeventien Europese lidstaten zijn er lid van en werken samen bij het verzamelen van zaden en opstellen van een prioriteitenlijst voor de bescherming van inheemse planten. 

Laat ons hopen dat dankzij het nauwkeurige werk van de zadenbankgroep ook latere generaties de planten die wij nu kennen, nog zullen kunnen bewonderen!  • Plantentuin levert bijdrage aan veredeling saffraankrokus

Eind oktober van vorig jaar vroeg de botanische tuin van Castilla-La Mancha ons om materiaal van twee krokussoorten die ze nog niet in collectie hadden; een verzoek dat wij met plezier inwilligden. Deze Spaanse tuin legt een goed gedocumenteerde collectie aan van verschillende krokussoorten, een heuse levende krokusgenenbank. 

In de regio van Castilla-La Mancha wordt de saffraankrokus (Crocus sativus) verbouwd. Uit de bloemen van deze plant wordt het duurste specerij ter wereld gewonnen: saffraan. Met de hand worden de stempels, dat zijn de uiteinden van de stamper, uit de bloem geplukt en verwerkt, voor één kilo saffraan heb je meer dan 150.000 bloemen nodig! 

De nieuwe krokusgenenbank zal gebruikt worden om de wilde Spaanse krokussoorten te bewaren en ook voor de verdere veredeling van de saffraankrokus. Als u in de toekomst dus nog eens een bord paella of rijstpap eet, denk dan even aan de krokussen van Meise.


 • Feestelijke inhuldiging van Botanische Tuin in Congo

Op 16 februari 2008 vond de officiële inhuldiging plaats van de gerenoveerde Jardin botanique de Kisantu (Inkisi, Bas-Congo). Deze tuin werd in 1901 opgericht door de Ardense jezuïet Gillet. Onze Plantentuin leidde met financiële ondersteuning van de Europese Unie de heropbouw van deze botanische tuin en werkte hiervoor ook samen met het Wereldnatuurfonds (WWF). Onze medewerkster mevr. Francesca Lanata woont in Congo en zorgde voor de coördinatie.

Naast de vernieuwing van gebouwen en het terug in orde zetten van de tuin van 200 ha groot, werd veel geïnvesteerd in opleiding van het personeel. 

De tuin in Kisantu speelt een maatschappelijke rol door belangrijke lokale planten zoals fruitbomen en voedselplanten, maar ook 'rupsenplanten', te vermeerderen en aan te bieden. Verschillende vlinderrupsen worden immers gegeten en zijn een belangrijke bron van proteïnen.

Door het opvolgen van dit project levert de Plantentuin een bijdrage aan het behoud én het duurzaam gebruik van de plantaardige biodiversiteit in Congo. Botanische tuinen overal ter wereld zetten zich in tegen het verlies van plantensoorten op onze planeet. Planten en mensen zijn immers onlosmakelijk verbonden.

Lees meer in ons persbericht. • Oproep voor medewerking aan atlas van de flora van Wallonië

Wie weet waar welke planten groeien? Iedereen die de atlas van de flora raadpleegt. De laatste atlas van de flora van België dateert van 1979. Een nieuwe versie voor Vlaanderen en het Brussels Gewest kwam er in 2006 en weldra ook de Waalse tegenhanger. Het werk aan deze atlas loopt op kruissnelheid. Elke vierkante kilometer wordt onderzocht door plantenkenners, zowel vrijwilligers als professionelen. Algemene, zeldzame of nieuw opduikende soorten, het maakt niet uit, elke plantensoort wordt in kaart gebracht. Een groot werk, dat spreekt voor zich! Indien u zich geroepen voelt om mee te werken, aarzel dan niet om contact op te nemen met Fabienne Van Rossum van de afdeling Belgische flora in de Plantentuin.

Meer info over het Waalse flora-atlasproject. • Meise stelt weigelacollectie in de kijker!

Op het einde van de lente komen de weigelastruiken in bloei. Plots verschijnen klokvormige intens gekleurde bloemen in rood, roze, wit of geel. Naast een tiental wilde soorten, allemaal afkomstig uit Azië, bestaan er nog ongeveer 170 cultivars. Cultivars worden door tuinbouwkundigen geselecteerd en verder gekweekt op basis van opmerkelijke eigenschappen zoals grotere bloemen. In de siertuin worden meestal cultivars van planten gebruikt.

De basis van de huidige weigelacollectie in de Plantentuin werd midden vorige eeuw gelegd. Na meer dan 50 jaar waren de planten dan ook aan verjonging toe. Sterk terugsnoeien, stekken nemen, oude planten rooien en nieuwe jonge exemplaren aanplanten was aan de orde. Dankzij uitwisseling met de Engelse Nationale Collectie in Sheffield Botanical Gardens kon de collectie verder uitgebreid worden.

In het Fruticetum (nr. 15 op het bezoekersplan) kan je de verschillende wilde soorten afkomstig uit Korea, China, Siberië en Japan ontdekken. Op de Lange Border (nr. 13 op het bezoekersplan) tegenover het Plantenpaleis kan je een groep van een 25-tal cultivars bewonderen. • With a little help from my friends…

In de loop van 2007 werden met de hulp van enkele vrijwilligers in verschillende struikenborders in het Fruticetum (nr. 15 op het bezoekersplan) bodembedekkers geplant. Verschillende variëteiten van de gevlekte dovenetel (Lamium maculatum) werden gebruikt, maar bijvoorbeeld ook schaduwereprijs (Veronica umbrosa) of het mooie grasje Hakonechloa macra, met helder lichtgroen blad in de zomer dat roestbruin verkleurt in het najaar. 

Bodembedekkers zijn snelgroeiende, lage vaste planten; ze zijn liefst doorlevend, winterhard en bestand tegen ziekten en ongedierte. Ze beschermen de grond tegen uitdroging, verbeteren de bodemstructuur en verhinderen ook dat voedingsstoffen worden weggespoeld. Bodembedekkers vormen snel een dicht tapijt. Onkruiden krijgen het lastig door deze zware concurrentie. 

Door een vakkundige toepassing van bodembedekkers hoeven we dus minder te schoffelen, te wieden of te sproeien en dit betekent een meer ecologisch beheer van de Plantentuin.

Musa is de wetenschappelijke naam van de bananenplant.
Wandelingen

 • Winterwandeling - nog tot 20 maart 2008
Sommige planten zetten net in het barre winterseizoen hun beste beentje voor. De winterbloei is van een ingetogen en subtiele schoonheid en sommige winterbloeiers verspreiden een heerlijke geur. Kleurrijke twijgen en stammen vallen nu extra op. Kom kennismaken met een vijftigtal planten die in de winter op hun mooist zijn. Voorzie stevig schoeisel om zorgeloos van deze winterpracht te komen genieten.
 • Magnoliawandeling – van 21 maart tot 30 april 2008
In de vroege lente produceren Magnolia's grote, sierlijke bloemen, soms met een heerlijke geur. Wist je dat meer dan 1.000 jaar geleden, Magnolia's als tempelbomen door boeddhistische monniken in Azië verspreid werden? Dit en nog veel meer ontdek je op de Magnoliawandeling.
 • Historische wandeling – van 1 mei tot 30 juni 2008

Waar bevindt zich de Koninginnendreef?  Waar stond het 'Kasteel van d'Hoogvorst'?  Wil je meer te weten komen over de 18e eeuwse Engelse Landschapsstijl of over het Pachthof, de boerderij van het Kasteel van Boechout?  Deze folder neemt je mee door de boeiende geschiedenis van het Domein, het landschap en de Plantentuin.  

Leg deze wandelingen af op eigen tempo dankzij de folder met plan en info, gratis te verkrijgen aan de kassa. Hou er wel rekening mee dat winter- en magnoliabloei erg weersafhankelijk zijn! 


Tentoonstellingen

 • Kunst uit Zimbabwe - van 21 maart tot 2 november 2008

Modern beeldhouwwerk te koop en te keur in en rond de Oranjerie.

 • Ikebana - van 10 tot 12 mei 2008

De Belgische Sogetsuschool brengt Japanse bloemsierwerken in een typische eigentijdse stijl.

 • Lang leve de banaan - van 31 mei tot 12 oktober 2008

Een leerrijke tentoonstelling over de kromste aller vruchten en zijn 1000 minder gekende varianten.

 • Hobbytuin Zomerhappening - van 6 tot 8 juni 2008

14e editie van dit boeiend tuingebeuren voor elke enthousiaste tuinliefhebber.

Musa is de wetenschappelijke naam van de bananenplant. • Hijs de vlaggen voor de vaantjesboom 

Begin mei is de vaantjesboom (Davidia involucrata) één van de mooiste bomen in het Fruticetum (nr. 15 op het bezoekersplan). Hij lijkt wel feestelijk bevlagd met honderden wapperende zakdoekjes. Het vrolijke wit hiervan steekt prachtig af tegen het tere groen van de jonge bladeren. Deze vaantjes zijn eigenlijk schutbladen die de mannelijke bloempjes omgeven. In de wetenschappelijke naam zit trouwens het woordje ‘involucrata’, wat Latijn is voor omwikkelen. 

De prachtige boom werd voor het eerst in 1869 gezien door de Franse missionaris en naturalist J.-P. Armand David (1826-1900) in de bergen van Sichuan in westelijk China. De boom draagt dan ook zijn naam. 

Helaas dacht pater David er toen niet aan om zaad mee te brengen naar Europa! Er ontstond een echte wedloop tussen Engelse en Franse kwekers om als eerste zaad te verzamelen. De Fransen wonnen! In 1897 stuurde de Franse missionaris Farges zaden op naar de kweker Maurice de Vilmorin, die de plant in Europa introduceerde. Hij moest echter nog tot 1906 wachten om de bloei van de boom te zien, want de plant begint pas te bloeien rond zijn tiende jaar.

Musa is de wetenschappelijke naam van de bananenplant.
 • Nieuw assortiment decoratieartikelen

Laat ons aanbod je inspireren om een luchtige en frisse sfeer in huis te creëren! Met een hangvaasje kan je op originele wijze een bloem aan de muur bevestigen. Daarnaast heb je keuze uit tal van kaarsenhouders en vaasjes. Ze helpen je een ruimte op te fleuren en versterken het lentegevoel. • Magnolias, a Gardener’s Guide

In de Tuinwinkel vind je een uitgebreid gamma van Nederlands- en Engelstalige boeken die dieper ingaan op een welbepaalde plantengroep. Je vindt er vast ook een werk over jouw lievelingsplant tussen! Eén goed voorbeeld is ‘Magnolias, a Gardener’s Guide’ van Jim Gardiner.  

Dit boek geeft een uitgebreid overzicht van de Magnoliasoorten die in onze streken winterhard zijn. Je leert niet alleen alles wat je moet weten om de ideale magnoliasoort voor jouw tuin te selecteren, maar je vindt ook tips over verzorging, vermeerdering en ziektebestrijding. Bovendien is het boek geïllustreerd met schitterende foto’s en het bevat een schat aan historische en botanische achtergrondinfo over deze onweerstaanbare lentebloeiers! 

Magnolias, a Gardener’s Guide, door Jim Gardiner, uitgegeven door Timber Press, 2000, 329 blz., prijs: € 37,50. • Magnolias in Cornish Gardens

Cornwall, in het Zuid-Westen van Groot-Brittannië, wordt wel eens Magnolialand genoemd. Wie in de lente de bekende tuinen van deze streek eens bezocht heeft, zal dit zeker beamen. De auteurs Valentine en Jean Paton maakten een studie van de magnolia’s uit deze tuinen.

Het resultaat is deze luxueuze uitgave met meer dan 100 platen met levensechte botanische illustraties van verschillende magnoliasoorten en –cultivars. De hoogwaardige aquarellen tonen kleurennuances en details die je met foto’s onmogelijk kan weergeven. Bovendien lees je ook expertinformatie over de veredelingsgeschiedenis en botanische kenmerken. Een hoogwaardig Engelstalig boek voor elke gepassioneerde magnolialiefhebber!

Magnolias in Cornish Gardens, door Valentine S. Paton en Jean A. Paton, Limited edition uitgegeven door Alexander Associates, 2001, 156 blz., formaat: 30 x 43 cm, prijs: speciale actie tot 30 april 2008 met een fikse korting van 30% op een genummerd en door de auteurs gesigneerd exemplaar, zijnde € 63 i.p.v. € 90!

Alleen in de Tuinwinkel vind je het betere tuinboek

The place to be voor plantenliefhebbers!

Om uw exemplaar te reserveren, klik hier.

Musa is de wetenschappelijke naam van de bananenplant.

Uitgever
Nationale Plantentuin van België

Musa komt tot stand binnen de Adeling Museologie en Educatie met de medewerking van het informaticateam en de Afdeling Levende Collecties.

Met dank aan Francine Demuylder voor haar bijdrage.

Eindredacteur
Gert Ausloos

Foto's
o.a. Thierry Vanderborght, Paul Borremans, Gert Ausloos, Fabienne Van Rossum, Jef Felix, Frieda Billiet, Koen Es en Peter Staes.

Wilt u Musa ook ontvangen, klik hier en schrijf het woord subscribe in je mailbericht. Gelieve geen signatuur noch andere tekst toe te voegen.

Wilt u niet langer Musa ontvangen, klik hier en schrijf het woord unsubscribe in je mailbericht.

Voor bezoekersinformatie klik hier.

Nationale Plantentuin van België
Domein van Bouchout
Nieuwelaan 38
1860 MEISE

02 260 09 70
info@br.fgov.be