nr. 26, zomer 2011

Nieuws uit de Plantentuin

Niet te missen

Plant in de kijker

De Tuinwinkel

Er groeit iets in Meise!
Musa is de wetenschappelijke naam van de bananenplant.

 • De gloednieuwe Moesson- en Savannekas

Onlangs ging de gloednieuwe Moesson- en Savannekas open, ze staat helemaal in het teken van de tropische gebieden waar een droog en een regenseizoen elkaar afwisselen. In deze serre moet je geen dicht woud verwachten maar wel een ijl bos met grasachtige onderbegroeiing zoals je vooral in Afrika kan vinden. De bezoekers kunnen opnieuw enkele heel bijzondere planten ontmoeten; de baobab (Adansonia digitata) met een stam vol water om de droogte het hoofd te bieden of de stierenhoornacacia (Acacia cornigera) die zich tegen schadelijke insecten verdedigt met een heus privéleger van mieren. Doorheen het jaar zal de kas twee heel verschillende gezichten hebben. In de zomermaanden, tijdens het ‘regenseizoen’ groeien en bloeien de planten. Tijdens de wintermaanden, wanneer we weinig water geven en het droge seizoen nabootsen, gaan de meeste planten in rust en zullen ze hun bladeren verliezen. Het is voor onze tuiniers een hele uitdaging om deze seizoenswisseling na te bootsen.

 • Rondfladderende vlinders in het Plantenpaleis

Sinds enkele weken heeft de Plantentuin er een kleurrijke attractie bij; tientallen grote tropische vlinders fladderen door de kas met de reuzenwaterlelies. Hun zorgeloos gedwarrel tussen de planten roept onmiddellijk een magische sfeer op. De Plantentuin zet deze kleine ambassadeurs in om de aandacht te trekken op het belang van planten. De rupsen van vlinders voeden zich immers met planten en ook volwassen vlinders hebben nectar of fruit nodig om te kunnen overleven. Dieren kunnen niet zonder planten. Benno Dufour van de voormalige vlindertuin te Knokke staat in voor de uitwerking van het project. Achter de schermen dienen de vlinders immers eerst opgekweekt te worden; ze worden als pop vanuit Costa Rica geïmporteerd, van kleinschalige, familiale, duurzame vlinderkwekerijen. Er vliegen ondermeer schitterende blauwe morpho’s (Morpho peleides) en monarchvlinders (Danaus plexippus) rond.

Filmpje over het uitzetten van onze vlinders


 • Begoniatentoonstelling en bloementapijt

België en dan zeker de streek rond Gent kent een zeer succesvolle en economisch belangrijke knolbegoniateelt. Deze begon op het einde van de 19e eeuw en vandaag worden er jaarlijks nog ongeveer 20 miljoen begoniaknollen geteeld in Lochristi, Destelbergen, Laarne, Wetteren, ... Door selectie en veredeling ontstonden tientallen cultivars met opgaande of afhangende groeivorm, met grote of kleine bloemen in alle mogelijke tinten van wit, geel, roze of rood. De begoniatentoonstelling op de binnenkoer van het Kasteel geeft een mooi overzicht van het huidige assortiment van knolbegoniacultivars. Binnen in het Kasteel kan je een aantal voorwerpen en foto’s uit de traditionele begoniateelt ontdekken.
Op 13, 14 en 15 augustus zetten we de diversiteit van de begonia extra in de kijker. Op de binnenkoer van het kasteel wordt een kleurrijk tapijt van 100 m² aangelegd, bestaande uit begoniabloemen. De bezoeker kan die dagen uitzonderlijk ook een kijkje nemen in de begoniacollectie van de Plantentuin, die bijzonder rijk is aan wilde begoniasoorten en cultivars met decoratieve bladeren.


 • Wereldwoudenparcours

De Verenigde Naties hebben 2011 uitgeroepen tot het internationaal jaar van het bos. Bossen zijn immers van onschatbaar belang. Elke dag opnieuw zorgen ze voor zuurstof, ze leveren ons hout en andere materialen. Op wereldschaal zijn bossen heuse ecologische groene machines die het leefmilieu en het klimaat regelen en in goede conditie houden. Alhoewel er in alle bossen natuurlijk bomen staan, kunnen wouden wereldwijd erg verschillen. Het wereldwoudenparcours neemt je mee op een reis doorheen de belangrijkste bosgebieden van onze planeet. Vertrekkend van het bos uit onze eigen streken, loopt de tocht ondermeer langs de bossen van Noord-Amerika en Azie, naar de taiga, het uitgestrekte bos aan de rand van de poolcirkel en het tropisch regenwoud. Onderweg ontdek je o.a. de kurkeik, bamboebossen, de cacaoboom en koffiestruiken. Het parcours, dat je op eigen tempo kan afleggen, voert je langs planten en infopanelen met hier en daar een spelletje. Ideaal dus voor de hele familie.


 • Een digitiale biodiversiteitsbibliotheek

Op 7 juni ontving de Plantentuin vertegenwoordigers van de bibliotheken van 28 andere grote Europese plantentuinen en natuurhistorische musea. Zij kwamen bijeen in het kader van de Biodiversity Heritage Library for Europe (BHL)’. Het doel van dit samenwerkingsverband is het creëren van een vrij toegankelijke digitale historische biodiversiteitsbibliotheek bestaande uit ingescande teksten en afbeeldingen. Elk van deze instellingen heeft een schat aan gepubliceerde biodiversiteitsgegevens, maar deze zijn vaak beperkt toegankelijk, maar als je alles samenbrengt en openbaar maakt is die schat nog des te groter. Dankzij een financiering van de Europese Commissie zal iedereen, in verschillende talen, toegang krijgen tot deze documenten. Het gaat bovendien over publicaties waarvan het copyright verstreken is zodat consultatie en gebruik gratis zijn. De bijdrage van de Plantentuin zal 50.000 pagina’s bedragen en richt zich voornamelijk naar enkele sterke punten van onze bibliotheek: de publicaties rond Centraal-Afrika of de 19e eeuwse Belgische horticulturele publicaties zoals de ‘Dictionnaire Iconographique des Orchidées’ van Célestin Alfred Cogniaux uit 1896.

Musa is de wetenschappelijke naam van de bananenplant.


 • Groene Omzwervingen (2 april - 2 oktober 2011)

Groene Omzwervingen: Een jaar lang bracht Sandrine de Borman, als' artist in residence', bezoeken aan de Plantentuin en zijn medewerkers. Haar indrukken heeft ze weten om te zetten in prachtige botanische creaties die tentoongesteld worden in de donjon van het Kasteel.
Meer info.


 • Kriebelbeestjes van het Bos (8 april - 6 november 2011)

Natuurfotografe Barbara Cook laat ons via een dubbeltentoonstelling, zowel binnen als buiten, kennismaken met de foto's die ze maakte van het kleine onbekende insectenleven in en rond de bomen van bij ons.
Meer info.

 • Wereldwoudenparcours (21 mei - 30 november 2011)

We vieren dit jaar het Internationaal Jaar van het Bos. En waar anders dan bij ons moet je dan zijn om de bossen van onze planeet te leren kennen? Bomen van het regenwoud, de taiga, het moessonbos, de mangroves. In Meise groeien ze allemaal. Meer info.

 • Paard en kar. (tot eind september 2011)

Maak elke feestdag- en zondagnamiddag (behalve 4 september) een gratis ritje door de Plantentuin met de paardenkar, getrokken door twee sterke trekpaarden. Meer info.


 • Begonia's in de kijker

Heel de zomer lang kan je een collectie bloeiende begonia’s bewonderen op de binnenkoer van het kasteel, en op 13,14 en 15 augustus krijg je uitzonderlijk toegang tot de begoniacollectie van de Plantentuin en zal er een schitterend begoniatapijt van 100 m² te bewonderen zijn op de binnenkoer van het Kasteel.

Musa is de wetenschappelijke naam van de bananenplant.

 • De gewone vlier

De gewone vlier (Sambucus nigra) is een van de meest typische struiken uit Europese bossen, maar ook in de bossen van Noord Amerika en Azië vinden we vlierstruiken terug, zij het andere soorten. Hij groeit vooral aan bosranden en verkiest voedselrijke grond. De vlier speelt een belangrijke rol in de levensgemeenschap van het bos. Tussen mei en juli bloeit de vlier met brede schermvormige groepen bloemetjes, deze worden bezocht door talrijke insecten die er nectar vinden om zich mee te voeden. In september worden de rijpe zwarte bessen gegeten door verschillende vogelsoorten zoals spreeuwen. De warrig groeiende struiken bieden ook ruim nestgelegenheid aan broedende vogels. Een kleine paddenstoel, het judasoor (Auricularia auricula-juda) groeit bij voorkeur op het hout van de vlier. Dit alles maakt van de vlier een onmisbaar onderdeel van het bos. Naast de gewone vorm van de vlier vinden we in het wild ook de peterselievlier terug, bij deze variëteit zijn de bladeren heel fijn ingesneden. Verder bestaan er vliercultivars met bijna zwarte bladeren, of met goudkleurige. Er zijn selecties met roze bloemen of groenige. Keuze genoeg dus om er eentje in de tuin te zetten. Bovendien vervullen al deze vliercultivars, net als de wilde soort, dezelfde belangrijke ecologische rol.

Musa is de wetenschappelijke naam van de bananenplant.

 • Met de kinderen de natuur en de tuin in

In de tuinwinkel kan je een nieuw gamma van zomerse wenskaarten en stijlvolle papierwaren ontdekken met talrijke schitterende plantenaquarellen van de hand van de Nederlandse artieste Anita Walsmit Sacks. Er is zelfs al een kalender voor 2012 beschikbaar. Daarnaast is de zomervakantie ook de ideale periode om met de kinderen de natuur en de tuin in te trekken. In de Tuinwinkel kan u allerlei spullen vinden om dit leuk én leerzaam te maken. Er zijn vergrootglazen om allerlei kleine kriebelbeestjes van dichtbij te bekijken, vlindernetjes of kleurrijke schopjes en ander tuingereedschap op kindermaat.

 • Een kunstzinnige gids tot de Plantentuin

Sandrine de Borman, onze ‘artist in residence’ maakte niet alleen de tentoonstelling die momenteel in het Kasteel loopt, ze schreef ook een cataloog-zakboekje met dezelfde titel; ‘Groene Omzwervingen’. Het is een driedelig reisverslag van een heel jaar groene omzwervingen doorheen de Plantentuin. De planten, gebouwen, boeken en vooral de mensen die Sandrine ontmoette komen hier in terug. Het geheel is een unieke spiegel geworden van de Nationale Plantentuin en toont de instelling en haar medewerkers in alle diversiteit. Een unieke gids om de Plantentuin (opnieuw) te ontdekken.

Te koop in de Tuinwinkel voor € 10.

The place to be voor plantenliefhebbers!

Musa is de wetenschappelijke naam van de bananenplant.

Uitgever
Nationale Plantentuin van België

Musa komt tot stand binnen de Afdeling Museologie en Educatie met de medewerking van het informaticateam en de Afdeling Levende Collecties.

Eindredacteur
Gert Ausloos

Foto's
Nationale Plantentuin van België

Wilt u Musa ook ontvangen, klik hier en schrijf het woord subscribe in je mailbericht. Gelieve geen signatuur noch andere tekst toe te voegen.

Wilt u niet langer Musa ontvangen, klik hier en schrijf het woord unsubscribe in je mailbericht.

Voor bezoekersinformatie klik hier.

Nationale Plantentuin van België
Domein van Bouchout
Nieuwelaan 38
1860 MEISE

02 260 09 70
info@br.fgov.be