nr. 28, winter 2011

Nieuws uit de Plantentuin

Niet te missen

Plant in de kijker

De Tuinwinkel

Er groeit iets in Meise!
Musa is de wetenschappelijke naam van de bananenplant. • Nieuw: een virtueel panoramisch bezoek aan het Plantenpaleis

Met zijn dertien grote kassen is het Plantenpaleis één van de topattracties van de Plantentuin. Meer dan 10 000 vorstgevoelige planten uit alle hoeken van de wereld vinden er een veilig onderkomen. Een wandeling door het Plantenpaleis is als een wereldreis, een ontdekkingstocht langs de meest bizarre en spectaculaire planten. Zeker in de wintermaanden bieden de warmte en kleurrijke exotische planten van het Plantenpaleis een alternatief voor het koude en grijze landschap van elke dag. Maar sinds kort kan u zelfs vanachter uw computerscherm deze tempel van het Plantenrijk bezoeken. Enkele muisklikken zijn voldoende om u volledig in het tropisch regenwoud of in de woestijn te wanen, compleet met authentieke geluiden. In elke serre kan u de camera 360° laten draaien en inzoomen op enkele heel bijzondere planten. Al onze gerenoveerde kassen kregen zo’n een virtueel, panoramisch visitekaartje op onze site.


 • Directeur Plantentuin op rust

Op woensdag 14 december werd onze directeur, Prof. Dr. Jan. Rammeloo uitgebreid gevierd naar aanleiding van zijn nakende pensionering eind dit jaar. Twintig jaar lang heeft hij de Plantentuin met vaste hand geleid. Onder zijn bewind werd het wetenschappelijk onderzoek sterk gestimuleerd en uitgebouwd, hij had zeer veel aandacht voor de publieksgerichte werking van de Plantentuin en de band met Centraal-Afrika werd opnieuw aangehaald, ondermeer door een intensieve samenwerking met Afrikaanse instellingen zoals de Plantentuin van Kisantu of het herbarium van Yangambi. Tijdens een academische zitting gaven zes verschillende sprekers, uit binnen- en buitenland hun kijk op zijn loopbaan, zijn voorliefde voor schimmels -hij is mycoloog van opleiding-, zijn bouwkundige projecten zoals de renovatie van het Plantenpaleis en zijn internationaal engagement in bijvoorbeeld ‘Botanic Gardens Conservation International’. Jan Rammeloo was de 14de directeur van de Plantentuin, u kan met zijn voorgangers kennismaken op onze website. • Jonge Afrikaanse wetenschappers in de Plantentuin

De Plantentuin staat wereldwijd bekend om zijn wetenschappelijk werk in Centraal-Afrika. Onze onderzoekers gaan regelmatig op expeditie en werken er voornamelijk rond paddenstoelen en rond de koffiefamilie (Rubiaceae). Maar de Plantentuin werkt ook actief mee aan de opleiding van Afrikaanse wetenschappers. Zo verbleven onlangs zes jonge onderzoekers uit Rwanda, Kameroen, Madagaskar en de Democratische Republiek Congo gedurende drie maanden in België. Met steun van de Belgische Ontwikkelingssamenwerking en in samenwerking met het Koninklijk Museum voor Midden-Afrika kregen deze jonge biologen en agronomen een lessenreeks over houtbiologie en tropische wouden. Op het programma stonden onder meer modules over het duurzaam beheer van natuurlijke rijkdommen, over taxonomie en over in-situ en ex-situconservatie van biodiversiteit. Er werd ook ruim aandacht besteed aan de technieken om wetenschappelijke projecten uit te werken en om hier de nodige financiële middelen voor te vinden. Het lot van het Afrikaanse plantenrijk ligt immers uiteindelijk in de handen van de Afrikaanse plantkundigen zelf. 
Meer info.


 • De Plantentuin en Brazilië

Elke twee jaar voert het Europaliafestival ons binnen in de cultuur en de identiteit van een land. Dit jaar staat de rijzende wereldmacht Brazilië op de agenda. Naast een rijke culturele en artistieke diversiteit herbergt Brazilië uiteraard ook een schat aan natuurlijke rijkdommen . Talloze Europese ontdekkingsreizigers werden hierdoor gefascineerd en aangetrokken. Reeds in 1832 trok onze landgenoot Jean Linden door dit onmetelijke land. In het oerwoud ging hij op zoek naar botanische schatten zoals orchideeën en bromelia’s. In de collecties van de Plantentuin, zowel bij de levende planten, in het herbarium en de bibliotheek vinden we dan ook talloze elementen van Braziliaanse origine. In 1869 verwierf de Plantentuin een indrukwekkende collectie van de Duitse ontdekkingsreiziger Carl Friedrich Philipp von Martius bestaande uit 300 000 herbariumspecimens, zaadstalen , vezels en verschillende publicaties. Von Martius was ook de vader van de ‘Flora Brasiliensis’, een eerste poging om een overzicht te realiseren van de Braziliaanse flora. Enkele van deze bijzondere stukken werden recent gebruikt om de sfeervolle ING-tentoonstelling ‘Terra Brasilis’ te ondersteunen waar je de ontdekkingsgeschiedenis van de Brazilaanse natuur kan beleven.


 • Emiel Van Rompaeyprijs 2011

Emiel Van Rompaey (1895-1975) was één van de Belgische pioniers van de floristiek, de studie van de aanwezigheid en de verspreiding van plantensoorten. Onder impuls van zijn zus Irma Van Rompaey werd midden de jaren tachtig van de vorige eeuw een fonds gecreëerd in de schoot van de Plantentuin. Elke twee jaar kent dit fonds een prijs toe aan het beste Belgische floristische wetenschappelijk werk. Op 30 november jongstleden werd in het Kasteel van Bouchout in de Plantentuin de prijs voor 2011 uitgereikt aan Léon Delvosalle (zie foto). Deze arts heeft tientallen jaren van zijn leven gespendeerd aan het minutieus in kaart brengen van de groeiplaatsen van planten in België en in het noorden van Frankrijk. Dit leidde in 2010 tot de publicatie van "Atlas Floristique IFFB - France NW.N et NE. Belgique-Luxembourg, Ptéridophytes et Spermatophytes ", een lijvig overzichtswerk dat door de jury van de Van Rompaeyprijs werd bekroond.

Musa is de wetenschappelijke naam van de bananenplant.


Wij wensen u een prettig jaareinde en herinneren er u aan dat de Plantentuin gesloten is op 25 december 2011 en op 1 en 2 januari 2012.
 • Coniferenwandeling (nog tot 15 januari 2012)

Nu de dagen korter worden, beginnen we weer aan kerstbomen te denken. Wist je dat er in het Coniferetum van de Plantentuin (nr. 18 op het bezoekersplan) maar liefst 350 verschillende soorten naaldbomen groeien? Sommige laten in de winter hun naalden vallen, andere ruiken naar mandarijntjes of worden nooit hoger dan 20 cm, ... Ontdek deze enorme verscheidenheid op je eigen tempo. Hiervoor krijg je aan de kassa een gratis folder met een uitgestippeld parcours. Meer info.

 • Winterse plantenmagie (16 januari tot 20 maart 2012)

Wie wil genieten van de kleurrijke twijgen van kornoelje, van de schitterende schors van de slangenbastesdoorn, de heerlijke geur van winterkamperfoelie of de subtiele schoonheid van de eerste bloeiende buitenplanten van 2012, moet beslist eens langskomen in het begin van het nieuwe jaar. Aan de kassa krijg je een gratis folder waarmee je deze winterse juweeltjes makkelijk kan terugvinden. Meer info.

 • Krokuskriebels (18-26 februari 2012)

(Groot)ouders kunnen samen met de (klein)kinderen op tocht gaan door de Plantentuin met een bolderkar en een rugzak vol ontdekkingsmateriaal. In de bolderkar kunnen kinderen even uitrusten, mocht dat nodig zijn. In de rugzak zitten materialen en aanwijzingen voor de ouders om een kindvriendelijk parcours te volgen met opdrachten en spelletjes om samen te ontdekken hoe wonderlijk planten zoals de mammoetboom, het kruidje-roer-me-niet of de lotusbloem wel zijn.

 • Dieren en planten uit een koud paradijs (18 februari tot– 22 april 2012)

Dr. Bart Van de Vijver, een onderzoeker van de Plantentuin, is voornamelijk actief in het onherbergzame Zuidpoolgebied en vooral op het eiland Livingston. Zijn prachtige foto’s van het plaatselijke rijke dieren- en plantenleven voeren u binnen in het meest onbekende en ongerepte werelddeel.

Musa is de wetenschappelijke naam van de bananenplant.


 • 100-jarige kandelaarcactus

De grootste cactus in de Woestijnkas, de kandelaarcactus (Echinopsis terscheckii), viert dit jaar zijn honderdste verjaardag, of beter gezegd zijn honderdste verblijfsjaar in de Plantentuin. Dat kan je zien aan het accessienummer dat op elk plantenetiket staat. Net als bij het rijksregisternummer dat het geboortejaar van elke Belg in zich draagt, geeft het accessienummer van onze collectieplanten weer wanneer een plant in de Plantentuin werd opgenomen. Het accessienummer van de kandelaarcactus is ‘19110964’ en dat klopt met wat we vonden in onze archieven. De Plantentuin kreeg deze plant in 1911 van een zekere Van der Vinnen G. uit het West-Vlaamse Uitkerke. Van deze verzamelaar kreeg de Plantentuin tussen 1908 en 1921 trouwens verschillende tientallen planten en het overgrote deel doet het nog altijd zeer goed in onze collecties. Onze reus van meer dan 7 meter hoog heeft al één en ander meegemaakt, zo verhuisde hij in de jaren veertig van de vorige eeuw bijvoorbeeld mee met de collecties uit onze Brusselse vestiging naar Meise en in 2001 werd hij uitgeplant in de Woestijnkas, waar hij het bijzonder goed doet. De afgelopen tien jaar heeft de plant verschillende zijtakken aangemaakt. De naam kandelaarcactus verwijst trouwens naar de typische groeivorm van een hoofdstam waarop halfweg enkele zijtakken staan. De typische cactus uit de stripverhalen, zeg maar. Ons exemplaar bloeit ook regelmatig en heeft dan imposante witte bloemen van meer dan 15cm diameter. De bloemen openen zich ’s nachts en worden in de natuur door motten bestoven. De soort is oorspronkelijk afkomstig uit het noorden van Argentinië.

Musa is de wetenschappelijke naam van de bananenplant.


 • Vogels in de tuin

De winter staat voor de deur en wie droomt er niet van een witte Kerst? Maar de tuinvogels zeker niet! Zodra alles bevroren of ondergesneeuwd is, is het voor hen zeer moeilijk om nog voldoende voedsel te vinden. Volgend jaar moet u beslist een lijsterbes (Sorbus aucuparia) of een Gelderse roos (Viburnum opulus) planten, want deze bessendragende struiken leveren voedsel tot ver in de winter . Wil je nu al iets doen, haast je dan naar onze Tuinwinkel waar een heel gamma aan vogelzaden en voederbollen te koop is. En voor wie de trekvogels mist die in het zuiden zijn gaan overwinteren, heeft de Tuinwinkel ook prachtige creaties te koop: handgemaakte vogelfiguurtjes uit Afrika.

Alleen in de Tuinwinkel vind je het betere tuinboek

The place to be voor plantenliefhebbers!

Musa is de wetenschappelijke naam van de bananenplant.

Uitgever
Nationale Plantentuin van België

Musa komt tot stand binnen de Afdeling Museologie en Educatie met de medewerking van het informaticateam en de Afdeling Levende Collecties.

Eindredacteur
Gert Ausloos

Foto's
Nationale Plantentuin van België, Bart Van de Vijver.

Wilt u Musa ook ontvangen, klik hier en schrijf het woord subscribe in je mailbericht. Gelieve geen signatuur noch andere tekst toe te voegen.

Wilt u niet langer Musa ontvangen, klik hier en schrijf het woord unsubscribe in je mailbericht.

Voor bezoekersinformatie klik hier.

Nationale Plantentuin van België
Domein van Bouchout
Nieuwelaan 38
1860 MEISE

02 260 09 70
info@br.fgov.be