nr. 32, winter 2012

Nieuws uit de Plantentuin

Niet te missen

Plant in de kijker

De Tuinwinkel

Er groeit iets in Meise!
Musa is de wetenschappelijke naam van de bananenplant. • De Plantentuin overgeheveld naar Vlaanderen

De voorbije dagen heeft u het ongetwijfeld via de media vernomen: de Nationale Plantentuin van België wordt overgedragen aan de Vlaamse Gemeenschap in het kader van een samenwerkingsovereenkomst tussen de twee belangrijkste gemeenschappen van het land. Hierdoor komt er een einde aan de administratieve onzekerheid van 11 jaar. De overeenkomst waakt erover dat onderzoekers en bezoekers uit het hele land gebruik kunnen blijven van maken van de collecties, de expertise en internationale contacten van de Plantentuin. De directieraad noemt het akkoord een goede basis voor de verdere ontwikkeling van de instelling. Een grote verantwoordelijkheid rust nu op de Vlaamse overheid om de Plantentuin, één van de 20 grootste botanische tuinen ter wereld, opnieuw zuurstof te geven. In elk geval zijn de medewerkers en het management van de Plantentuin klaar om samen te werken met de nieuwe administratie en de verantwoordelijke politici om de toekomst van de instelling mee vorm te geven.

 • Dumortiera voortaan digitaal

Iedereen die met de plantengroei in ons land bezig is, zal het tijdschrift Dumortiera wel kennen. Sinds 1975 geven de Koninklijke Belgische Botanische Vereniging en de Nationale Plantentuin van België dit wetenschappelijk tijdschrift al uit. In totaal zijn er 100 nummers in gedrukte vorm verschenen met artikels in het Nederlands, Frans en Engels over de Belgische flora, zoals mededelingen en vondsten over zeldzame of nieuwe planten op ons grondgebied. Voortaan dus geen gedrukte Dumortiera meer, maar een digitale met nog meer inhoud, bijlagen in kleur en foto’s in hoge resolutie waarop je kan inzoemen om de kleinste details te bekijken. Nog een groot voordeel is dat Dumortiera voortaan gratis is! Het enige wat je moet doen is je online registreren. Oudere nummers kunnen nog steeds besteld worden bij de Plantentuin, maar in PDF-formaat kan je ze ook zelf downloaden.


 • Een catalogus van de werken van Linnaeus

In oktober was de Bibliotheek van de Nationale Plantentuin van België de gastheer voor de jaarlijkse bijeenkomst van het LinnaeusLink-project. LinnaeusLink, in het leven geroepen door de Linnean Society en het Natural History Museum of London wil het werk van de beroemde 18e eeuwse plant- en dierkundige Carolus Linnaeus en zijn opvolgers toegankelijk maken. Dit o.a. door het samenstellen van een catalogus van alle werken, compleet met beschrijving en in welke bibliotheek ze bewaard worden. Op dit ogenblik zijn zo’n 4300 werken opgenomen uit 11 Europese en Amerikaanse bibliotheken. Uit de bibliotheek van de Nationale Plantentuin zijn er maar liefst 500 referenties opgenomen die gedigitaliseerd werden en online te raadplegen zijn.


 • Het Blauwe Salon schittert weer als voorheen

Midden in de Plantentuin staat het Kasteel van Bouchout, een historisch monument met roots tot de 12e eeuw. In de loop der tijden is het kasteel ontelbare keren verbouwd en verfraaid. Zo zijn er ook heel wat 19e eeuws neogotische elementen toegevoegd zoals de inrichting van het zogeheten Blauw Salon. Dit gezellig kamertje met een plafond vol spitsbogen en kleurrijke wapenschilden van de voormalige kasteeleigenaren, bezit ook een pracht van een houten vloer met inlegwerk van eik en mahoniehout. Helaas waren er vele beschadigingen maar dankzij een gespecialiseerde firma die de restauratie heeft uitgevoerd, schittert dit salon weer als nooit tevoren. Het kasteel wordt gebruikt voor congressen en tentoonstellingen, dus als u nog eens een tentoonstelling bezoekt, vergeet dan zeker niet even in het Blauwe Salon te gluren.  • Veel volk op de Dag van de Wetenschap

Op zondag 25 november zette de Plantentuin zijn deuren open voor de Dag van de Wetenschap. Het werd een groot succes. Soms zelfs een beetje te overweldigend want meer dan 1000 bezoekers wilden even gluren achter de schermen van deze wetenschappelijke instelling. In een onthaaltentje werden de bezoekers door onze educatieve dienst opgewarmd met enkele wetenschappelijke proefjes. Daarna kregen ze een exclusief bezoek in het herbarium en de zadenbank, twee van onze wetenschappelijke collecties die normaal nooit toegankelijk zijn voor het publiek. Men kon honderduit vragen stellen aan de wetenschappers en technici die aan het werk waren zoals aan onze mossenspecialist of aan onze botanische illustrator. Zijn aquarellen vielen duidelijk in de smaak. Ook de elektronenmicroscoop in werking kon op heel wat belangstelling rekenen. De Dag van de Wetenschap viel dus duidelijk in de smaak.

Musa is de wetenschappelijke naam van de bananenplant.


 • Coniferenwandeling (3 december 2012 - 15 januari 2013)

Ooit gewandeld in de overweldigende coniferencollectie van de Nationale Plantentuin te Meise? U staat er oog in oog met maar liefst 350 verschillende soorten naaldbomen van heel de wereld. Bovendien zal u raar opkijken welke eigenaardige familieleden onze doodgewone kerstboom allemaal heeft; de kruipende spar Picea abies 'Procumbens’ of de elegante Cryptomeria japonica, om er maar twee te noemen. Bovendien zijn ze niet enkel mooi om naar te kijken, maar vaak ook erg nuttig! Meer info.

 • Winterse plantenmagie (16 januari tot 20 maart 2013)

Wie wil genieten van de kleurrijke twijgen van kornoelje, van de schitterende schors van de slangenbastesdoorn, de heerlijke geur van winterkamperfoelie of de subtiele schoonheid van de eerste bloeiende buitenplanten van 2013, moet beslist eens langskomen in het begin van het nieuwe jaar. Aan de kassa krijg je een gratis folder waarmee je deze winterse juweeltjes makkelijk kan terugvinden. Meer info.

 • Ontdekkingsparcours door de Plantentuin (heel het jaar door)

Samen met de (groot)ouders ontdekken kinderen de Plantentuin met zijn reuzenwaterlelies, zijn ridderkasteel, zijn knuffelbomen...  Meer info.


Wij wensen u een prettig jaareinde en herinneren er u aan dat de Plantentuin gesloten is op 25 december 2012 en op 1 en 2 januari 2013.

Musa is de wetenschappelijke naam van de bananenplant.


 • Roos van Jericho, de verrijzenisplant

De roos van Jericho of verrijzenisplant (Selaginella lepidophylla) is een woestijnplant uit de Amerikaanse Chihuahuawoestijn. Ze heeft als eigenschap zich op te rollen bij droogte. Bij wind kan de plant weggeblazen worden doordat de wortel makkelijk loskomt en de plant als bolletje verder rolt. Onderweg verliest zij dan de sporen waarmee ze zich voortplant. Maar indien de plant op een vochtige plaats aankomt, neemt zij haar oorspronkelijke vorm weer aan en wordt zelfs opnieuw groen. De plant kan lange tijd in droge toestand overleven. Thuis kan je dit zelf keer op keer herhalen door de plant op een schoteltje met water te leggen en achteraf weer te laten uitdrogen. Beschikbaar in onze Tuinwinkel, 6€

In de Evolutiekas kan je nog meer Selaginella’s aantreffen, ze behoren tot de overlevers van de vroegste soorten landplanten, vandaar dat men ze ook wel eens levende fossielen noemt.

Musa is de wetenschappelijke naam van de bananenplant.

 • De Plantentuinbongobon

Wie kent er de Bongobons niet, de thematische cadeaubonnen met unieke uitstapjes dicht bij huis of iets verder... Het principe is eenvoudig: als je een Bongobon krijgt, kan je kiezen uit een hele reeks excursies binnen dat thema. Als je een Bongobon koopt om weg te geven of om als cadeautje onder de kerstboom te leggen, koop er dan eens eentje van het thema ‘We’re from Belgium’. De bon is verpakt in een doosje van zwart, geel en rood en bevat een keuze uit 50 typisch Belgische onderwerpen, van chocolade en bier tot … een bezoek voor 4 personen aan de Nationale Plantentuin van België of een Plantentuinjaarkaart voor 2 personen, in elk van de gevallen krijg je er nog het boek ‘Planten een andere kijk’ bovenop. De Bongobons ‘We’re from Belgium’ worden in vele handelszaken verkocht, maar ook via het internet tegen een prijs van € 34,90.€
 • ‘The Botanic Garden of Brussels’ : exclusief aanbod voor het eindejaar !

The Botanic Garden of Brussels (1826-1940), reflexion of a changing nation’ is een boek over de geschiedenis van de Plantentuin toen die nog aan de Koningsstraat in Brussel gelegen was. Dr. Denis Diagre, archivaris van de Plantentuin neemt je mee in het boeiende verhaal van ons instituut, tegen de achtergrond van de jonge Belgische natie die grote sociale, politieke en wetenschappelijke veranderingen onderging. Exclusief aanbod voor de feestdagen: tot 31 december 2012 krijg je er bij de aankoop van dit 312 pagina’s tellende boek, gratis het boek ‘Planten een andere kijk’ bovenop, een naslagwerk over de giftigheid van planten dat elke ouder en elke dierenliefhebber in huis zou moeten hebben!
The Botanic Garden of Brussels (1826-1940), reflexion of a changing nation’ Diagre Vanderpelen-Denis, Nationale Plantentuin van België, Sc Coll. U.L.B. (2011).
ISBN: 9789072619877 € 50,00 (exclusief verzendingskosten).

Te koop in de Tuinwinkel.

Alleen in de Tuinwinkel vind je het betere tuinboek

The place to be voor plantenliefhebbers!

Musa is de wetenschappelijke naam van de bananenplant.

Uitgever
Nationale Plantentuin van België

Musa komt tot stand binnen de Afdeling Museologie en Educatie met de medewerking van het informaticateam.

Eindredacteur
Gert Ausloos

Foto's
Nationale Plantentuin van België, Wikimedia Commons.

Wilt u Musa ook ontvangen, klik hier en schrijf het woord subscribe in je mailbericht. Gelieve geen signatuur noch andere tekst toe te voegen.

Wilt u niet langer Musa ontvangen, klik hier en schrijf het woord unsubscribe in je mailbericht.

Voor bezoekersinformatie klik hier.

Nationale Plantentuin van België
Domein van Bouchout
Nieuwelaan 38
1860 MEISE

02 260 09 70
info@br.fgov.be