nr. 33, lente 2013

Nieuws uit de Plantentuin

Niet te missen

Plant in de kijker

De Tuinwinkel

Er groeit iets in Meise!
Musa is de wetenschappelijke naam van de bananenplant. • Algen uit Ethiopië

In het kader van de internationale samenwerking, kwamen onlangs twee Ethiopische wetenschappers beroep doen op de expertise die de Plantentuin heeft in de algologie, de studie van wieren. Dr. Abebe Beyene Hailu, docent aan de Jimma Universiteit van Ethiopië en Drs. Aymere Awoke bestuderen de zuiverheid van de Ethiopische rivieren aan de hand van kiezelwieren en ongewervelde diertjes. Deze twee groepen van organismen worden gebruikt als bioïndicatoren voor de waterkwaliteit omdat er heel wat soorten zijn die enkel voorkomen als het water erg proper is, terwijl andere soorten toleranter zijn voor vervuiling. Dr. Christine Cocquyt, één van de algologen van de Plantentuin, verleent graag haar medewerking aan dit onderzoek want zij heeft vele jaren ervaring in het herkennen van Afrikaanse kiezelwieren en is erg begaan met het behoud van de biodiversiteit dichtbij en over de grenzen van de continenten heen. Het ontwikkelen van partnerschappen in Afrika behoort bij de opdrachten van de Nationale Plantentuin, vergeet niet dat de Plantentuin inmiddels al 200 jaar expertise op het vlak van de Centraal-Afrikaanse plantkunde in huis heeft.

 • Een nieuwe lente, een nieuwe jaarkaart

Lokt de lentezon jou ook naar buiten en heb je zin om af en toe eens naar de Plantentuin af te zakken? Dan is een jaarkaart echt iets voor u. Een jaarkaart is extra voordelig want de prijs van een toegangskaartje is gestegen, maar de prijs van de jaarkaart niet! Geniet van de serene sfeer van een wandeling onder eeuwenoude bomen of trakteer jezelf op een portie ongerepte natuur. Of wilt u iets bijleren over exotische planten en daarbij ook wat cultuur meepikken via onze tijdelijke tentoonstellingen? Laat stress thuis en kom onthaasten te midden van de plantenweelde in Meise. U kan de Plantentuin ook steunen en tegelijk de huisgenoten laten meegenieten door een jaarkaart Gold aan te schaffen. Zo helpt u ons bij de belangrijke taak om het plantenrijk te onderzoeken en in stand te houden. Daarbovenop wordt u uitgenodigd voor een adembenemende rondleiding in de serres by night en een gezinsactiviteit met educatieve animatie voor de kids in de herfst. Wie zich nog meer betrokken wil voelen bij de missies van de Plantentuin krijgt later dit jaar ook de mogelijkheid om mee te denken over het oprichten van de ‘Vrienden van de Nationale Plantentuin’. Veel moois om naar uit te kijken!.


 • Opgepast giftige planten !

Regelmatig komen bij de Plantentuin vragen binnen over giftige planten en paddenstoelen. Onlangs werden we gecontacteerd door een veearts die sterfte bij schapen niet kon verklaren omdat hij geen dodelijke bacteriën of virussen had aangetroffen. Bij het analyseren van een baal hooi, vonden onze wetenschappers Ivan Hoste en André Fraiture, plantendelen afkomstig van geitenruit (Galega officinalis). Deze plant uit het Midden-Oosten is bij ons ingeburgerd als bijenplant, groenbemester en zelfs voormalig veevoeder wegens zijn melkbevorderende eigenschappen. Maar als de plant in zaad komt, worden de concentraties galegine die in de plant voorkomen zo hoog dat ze dodelijk giftig wordt. Gelukkig komen ongelukken als deze met giftige planten uiterst zelden voor. Beter voorkomen dan genezen is ons moto ! Daarom is de Plantentuin ook nog eens aanwezig in het Reuzenhuis van de Gezinsbond om mensen met kinderen en huisdieren te informeren over giftige planten. Bezoekers aan het Reuzenhuis ontvangen een bon voor een gratis boek ‘Planten, een andere kijk’ waarde € 9,80 dat tot stand kwam door de samenwerking van de Plantentuin en het Antigifcentrum. Wilt u ook een gratis exemplaar? Stuur een mailtje naar de Tuinwinkel van de Nationale Plantentuin van België voor 15 april 2013 en u kan daar uw gereserveerd exemplaar komen afhalen. U dient natuurlijk wel een toegangsticket aan te schaffen.

 • Educatie in Plantentuinen

De Nationale Plantentuin van België was aanwezig op het 8e wereldcongres voor educatie in Botanische Tuinen door de koepelorganisatie BGCI geörganiseerd in Mexico. Niet minder dan 160 deelnemers uit alle hoeken van de wereld bogen zich gedurende vijf dagen over de vraag wat plantentuinen kunnen betekenen bij het uitvoeren van de Global Strategy for Plant Conservation. Deze strategie kadert binnen het Biodiversiteitsverdrag (CBD) van de VN en wil het plantenrijk documenteren, beschermen, op een duurzamere manier gebruiken en dichterbij de mensen brengen. Een van de conclusies van het congres was dat er beter geïnformeerd moet worden over de doelstellingen van de strategie en dat de educatieve activiteiten die ontwikkeld worden ook rekening houden met deze doelstellingen. Verder was er ook aandacht voor interactieve tools, sociale media en artistieke activiteiten, stuk voor stuk bruggen tussen plantentuinen en de hedendaagse maatschappij. 

 • Het ‘EcoTeam’ van de Plantentuin

Dat heel wat werknemers van de Plantentuin ecologisch denken en handelen zal u niet verwonderen. Maar omdat het altijd nog beter kan, sloegen enkele collega’s de handen in elkaar om op de werkvloer een ‘EcoTeam’ op te richten. De bedoeling is om de ecologische impact van de Plantentuin te verkleinen. Het EcoTeam doet concrete suggesties aan de directie en werkt aan de sensibilisering van alle medewerkers. Samen met het personeel werd een hele reeks van werkpunten geïdentificeerd: tips om afval te voorkomen, om het gebruik van inkt, papier, schoonmaakproducten en energie terug te dringen, maar ook om deze door duurzame producten te vervangen. Het gebruik van de fiets voor interne en externe verplaatsingen kan omhoog en ook in het personeelsrestaurant zijn verbeteringen mogelijk door meer lokale, biologische en duurzame producten te gebruiken om zo het aantal voedselkilometers omlaag te halen. De voorstelling van het EcoTeam werd alvast enthousiast onthaald en bij de medewerkers is er geen gebrek aan motivatie. 


 • Planten maar!

Terwijl menig hobbytuinier geplaagd werd met een lange winter om aan de slag te gaan, werd er in de Plantentuin al heel vroeg duchtig geplant. De inrichting van de twee van deelserres van wat de ‘Grote Regenwoudkas’ zal worden is immers begonnen. Sommige van de palmen of ficussen zijn flink uit de kluiten gewassen containerplanten van enkele ton zwaar. Daarom komen er ook katrollen en zware machines aan te pas om deze bomen uit hun pot te krijgen en op de juiste plaats in het plantgat te laten neerzakken. 

Ondertussen zitten ook de tuiniers van de buitencollecties niet stil. De collectie magnolia’s die zeker al gezien mocht worden, werd nog uitgebreid met 32 nieuwigheden. Onder hen prachtige exemplaren met gele bloemen als Magnolia ‘Yellow Lantern’ of ‘Sundance’ of bijzondere cultivars met ronkende namen als ‘Star Wars’of ‘Banana Split’. Belangrijk in het kader van het behoud van de biodiversiteit, zijn de zeldzame Chinese wilde soorten Magnolia biondii, M. doltsopa en M. zenii die we aan onze collectie konden toevoegen.We kijken alvast uit naar een voorspoedige groei en bloei.

Musa is de wetenschappelijke naam van de bananenplant.
 • Magnoliawandeling (30 maart - 30 april 2013)

Kom onze uitzonderlijke magnoliacollectie bewonderen. Je ontvangt een folder met info aan de kassa en legt het parcours op eigen tempo af. Let op, de magnoliabloei is erg weersafhankelijk Meer info.

 • Ikebanatentoonstelling (30 maart - 1 april 2013)

Het hele paasweekend lang kan u de lentecreaties van oosterse bloemsierkunst bewonderen in het Herbariumgebouw van de Nationale Plantentuin. Meer info.

 • Tentoonstelling 'La Musa' (30 maart - 29 september 2013)

Papierkunstenaar Bob Matthysen verdiept zich al meer dan 25 jaar in de geschiedenis en technieken van het papiermaken. Hij combineert oude en hedendaagse technieken en past deze toe in zijn kunst waarbij papier niet de drager is maar het medium zelf. Zo maakt hij 2D- en 3D- composities van een uitzonderlijke schoonheid!. Meer info.

 • Paard en kar (Elke zon- en feestdagnamiddag van 31 maart tot en met september 2013)

Maak elke feestdag- en zondagnamiddag een gratis ritje door de Plantentuin met de paardenkar, getrokken door twee sterke trekpaarden. Meer info.

 • Fototentoonstelling 'Colours and Shapes' (6 april - 20 oktober 2013)

Maarten Strack Van Schijndel weet als geen ander hoe hij de pracht van onze Plantentuin in beeld moet brengen. Hij heeft al ontelbare wonderlijke vormen op de gevoelige plaat weten vast te leggen. We tonen u zijn mooiste foto's uitvergroot op reuzencanvas. Meer info.

 • Workshop macrofotografie (20 april & 15 juni 2013)

Wegens het groot succes de voorbije jaren keert natuurfotograaf Tom Linster dit jaar terug naar de Plantentuin met zijn boeiende workshops. Meer info.

 • Historische wandeling (1 mei - 30 juni 2013)

Zet een historische bril op en ontdek de rijke geschiedenis van de Plantentuin en het historisch domein. Je ontvangt een folder met info aan de kassa en legt het parcours op eigen tempo af. Meer info.

 • Tentoonstelling "Highgrove Florilegium" (18 mei - 29 september 2013)

ZKH Prins Charles, de Britse troonopvolger, nodigde gedurende 5 jaar de beste botanische illustratoren ter wereld uit om een florilegium of aquarellenverzameling aan te leggen van zijn tuincollectie in Highgrove (Gloucestershire). U kan zelf het resultaat bewonderen van deze unieke collectie afbeeldingen. Meer info.

 • Herboristenworkshop (18/05 - 22/06 - 31/08 - 14/09 - 5/10 2013 )

Samen met de vzw. ‘Anders Gekruid’ ontwikkelde de Plantentuin drie boeiende workshops rond de helende en genezende krachten van planten. We beginnen in de voormiddag met een rondleiding door de tuin met geneeskrachtige planten. In de namiddag gaat u dan zelf aan de slag om een aantal huismiddeltjes te maken. Meer info.

 • Workshop Botanisch tekenen (1 juni 2013)

Maak, onder leiding van Anita Walsmit Sachs, kennis met de geheimen van het botanisch tekenen in de inspirerende omgeving van de Nationale Plantentuin te Meise...  Meer info.

 • Instapworkshop Ikebana (8 juni 2013)

Ben je geboeid door de sierlijke vormen en de uitgepuurde schoonheid van een Ikebanaschikking? Maar weet je niet goed hoe je daaraan moet beginnen? Dan is deze instapworkshop Ikebana iets voor jou...  Meer info.

 • Cursus Plantentuingids (18 april tot 20 juni 2013)

Droom je er van om groepen rond te leiden in één van de botanische tuinen van ons land? Schrijf je dan in voor de opleiding Plantentuingids. Er zijn nog enkele plaatsen beschikbaar.
Meer info.

 • Ontdekkingsparcours door de Plantentuin (heel het jaar door)

Samen met de (groot)ouders ontdekken kinderen de Plantentuin met zijn reuzenwaterlelies, zijn ridderkasteel, zijn knuffelbomen...  Meer info.

Musa is de wetenschappelijke naam van de bananenplant.


 • De Himalayaschroefpalm

De Himalayaschroefpalm (Pandanus furcatus) groeit van nature in de Himalayastaten Sikkim (India), Bhoetan en Nepal, maar verder ook in Indonesië, Australië en West-Afrika. Meestal is deze boomsoort te vinden op de schaduwrijke hellingen en in ravijnen. Typisch voor schroefpalmen (er bestaan ongeveer 600 verschillende soorten) zijn de lange smalle bladeren tot 5 m lang, die schroefgewijs zijn ingeplant, en de luchtwortels die aan de plant het uitzicht geven van een boom op stelten. Schroefpalmen zijn trouwens helemaal geen palmen! Aan vrouwelijke exemplaren groeien eetbare vruchten van 20 cm groot die wat aan een ananas doen denken en die zodra ze rijp zijn opvallen door hun oranjerode kleur. Schroefpalmbladeren worden gebruikt om matten, hoeden en manden te vlechten, touwen te draaien en daken te bedekken. In India gebruikt men extracten van de bladeren, stam en wortels om dysenterie te behandelen. In de Plantentuin kreeg de Himalayaschroefpalm zopas zijn definitieve plek in één van de kassen die deel zal uitmaken van de ‘Grote Regenwoudkas’. Dit exemplaar is een mannetje, op vruchten is het dus wachten tot we ooit een vrouwelijk exemplaar in ons bezit krijgen.

Musa is de wetenschappelijke naam van de bananenplant.


 • Mooie mokken

De Plantentuin is fier op haar nieuwe collectie koffiekoppen. We hebben zes van de mooiste aquarellen van onze botanische huistekenaar Omer Van de Kerckhove gekozen om op het porselein te zetten. Ze werden niet lukraak gekozen maar hebben stuk voor stuk te maken met de identiteit van de Plantentuin. Je kan kiezen uit de reuzenaronskelk, de koffiestruik, de sleutelbloem, de satansboleet, het groot rimpelmos en de vliegenzwam. Een kop kost €15

Te koop in de Tuinwinkel.
 • Eerlijke geurtjes

Sinds kort biedt de Tuinwinkel een uitgebreid gamma van etherische oliën te koop aan. Waar we bijzonder belang aan hechten is dat deze allemaal afkomstig zijn van eerlijke handel. Er komt dus geen kinderarbeid aan te pas en de fabrikanten moeten aan de arbeidswetgeving van het land van herkomst voldoen. Op dit ogenblik hebben we 12 verschillende producten: eucalyptus, den, lavendel, rozemarijn, pepermunt, bergamot, patchoeli, theeboom, ceder, basilicum, citroen en mandarijn. De ene werkt kalmerend of laat de stress verdwijnen, een andere bevordert de immuniteit of de concentratie. Voor elk wat wils. Prijs per flesje: € 10

Te koop in de Tuinwinkel.

Alleen in de Tuinwinkel vind je het betere tuinboek

The place to be voor plantenliefhebbers!

Musa is de wetenschappelijke naam van de bananenplant.

Uitgever
Nationale Plantentuin van België

Musa komt tot stand binnen de Afdeling Museologie en Educatie met de medewerking van het informaticateam.

Eindredacteur
Gert Ausloos

Foto's
Nationale Plantentuin van België, H.Zell (Wikimedia Commons), Tom Linster, Bob Matthysen, Maarten Strack Van Schijndel.

Wilt u Musa ook ontvangen, klik hier en schrijf het woord subscribe in je mailbericht. Gelieve geen signatuur noch andere tekst toe te voegen.

Wilt u niet langer Musa ontvangen, klik hier en schrijf het woord unsubscribe in je mailbericht.

Voor bezoekersinformatie klik hier.

Nationale Plantentuin van België
Domein van Bouchout
Nieuwelaan 38
1860 MEISE

02 260 09 70
info@br.fgov.be