nr. 34, zomer 2013

Nieuws uit de Plantentuin

Niet te missen

Plant in de kijker

De Tuinwinkel

Er groeit iets in Meise!
Musa is de wetenschappelijke naam van de bananenplant. • Twee Afrikaanse onderzoekers in het Herbarium

In mei en juni waren Bijou Lituka Yalufi en Géorges Tchatchambe, twee plantkundigen van de Universiteit van Kisangani (Congo), te gast in de Nationale Plantentuin van België voor een training in het herbariumbeheer. De opleiding was in het kader van project ReForCo (Congo Forestry Research). Tijdens de zeven weken in ons Herbarium konden beide onderzoekers, onder leiding van Dr. Piet Stoffelen, onze herbariumcurator, nuttige kennis opdoen over het dagelijks beheer en de werking van onze wetenschappelijke collectie. Zeer interessant vonden ze de wijze waarop we insecten en andere herbariumbedreigingen aanpakken; want vroeg of laat krijgt elk herbarium hier wel mee te maken en zeker als het in de tropen gelegen is. Verder hadden ze oog voor de standaarden die wij hanteren bij het monteren (kleven of naaien) van planten op herbariumpapier, de voorzorgen die genomen moeten worden als wetenschappers later bruikbare DNA-stalen van een gedroogde plant willen kunnen halen en de software die we gebruiken bij het digitaliseren en databeheren van zulke uitgebreide collecties. Er werden tijdens een bezoek aan de bevriende wetenschappelijke instellingen, het Koninklijk Belgisch Instituut voor Natuurwetenschappen en het Koninklijk Museum voor Midden-Afrika, contacten gelegd die hen wellicht later nog van nut kunnen zijn. Na deze opleiding kunnen we er zeker van zijn dat de toekomst van het Herbarium van Kisangani, dat maar liefst 5500 exemplaren telt, in goede handen is.

 • De Plantentuin neemt deel aan de Oxfam Trailwalker

Enkele personeelsleden van de Plantentuin wilden het sportieve aan het humanitaire koppelen en gingen de uitdaging aan om deel te nemen aan de Oxfam Trailwalker op 24 en 25 augustus. De bedoeling is dat elk team van vier personen in minder dan 30 uur een afstand van 100 km aflegt in het hart van de Hoge Venen. De naam van het Plantentuinteam luidt: "Green Footprint". De teamleden hebben via paaseitjesverkoop, T-shirts, tombola, rockconcert en eetfestijn in de Plantentuin, het vereiste inschrijvingsgeld van € 1500 bijeengespaard. Dit inschrijvingsgeld gaat integraal naar de intenationale projecten van Oxfam. Zo tikt de teller van Oxfam stilaan verder. Parallel tikt de kilometerteller van het team Green Footprint, want ondertussen hebben ze al meer dan 300 trainingkilometers in de benen. We wensen hen verder een goede voorbereiding een geslaagde en behouden tocht.

Meer info


 • Artist in Residence laat natuur kunstwerk maken

Ken je haar nog? Sandrine de Borman die in 2011 als Artist in Residence in Plantentuin de tentoonstelling Groene Omzwervingen maakte. Momenteel laat ze de natuur zelf zijn gang gaan om een kunstwerk te maken. Hierbij spreidt ze papierpulp uit en vangt daarmee bloemblaadjes, stuifmeelkorrels, takjes en alles wat vallen wil op. “Ik laat de bomen, de wind en regen... schrijven op deze papierpulp. Hiermee zal ik binnenkort sporen van het landschap van de Nationale Plantentuin van België meenemen naar de andere kant van de wereld” aldus de artiste. Na het drogen liggen deze plantendeeltjes voor altijd vast in het papier. Het kunstwerk krijgt deze zomer een plaatsje in de botanische tuin van Cairns (Australië) Ook dit najaar zal u nog van Sandrine de Borman horen. Vanaf 7 september kan je haar kunstzinnige en educatieve tentoonstelling ‘Als zaadjes spreken konden’ in de Plantentuin bezoeken.

 • De Plantentuinrondleiding voor blinden en slechtzienden

Danielle Benit, één van onze plantentuingidsen, ontwikkelde een rondleiding voor personen met visuele beperkingen. De Plantentuin heeft deze rondleiding in haar aanbod opgenomen. Met een 3D-maquette van het Plantenpaleis, enkele speciale reliëfkaarten van de klimaatzones van de wereld en vooral goed uitgekozen voorbeelden van bijzondere planten om te betasten of om aan te ruiken, gaan enkele van onze enthousiaste gidsen op pad met deze specifieke doelgroep. Een aantal tuinen heeft in het verleden gekozen voor een blindentuin, braillepanelen of blindentegels. Na rijp beraad en raadpleging van de ervaringsdeskundigen, koos de Nationale Plantentuin niet voor deze mooi ogende, maar dure investeringen omdat slechts heel weinig personen met visuele beperkingen er op hun eentje op uit trekken om een Plantentuin te gaan verkennen en zeker één van 92 ha. We zetten dus in op de begeleiding die altijd up-to-date en op maat is. De rondleiding voor personen met visuele beperkingen kadert ook in de sociale rol die plantentuinen de dag van vandaag meer en meer op zich nemen. 

 • Amorphophallus titanum, het wordt een 'bloem'!

Wie herinnert zich niet dat onze reuzenaronskelk (Amorphophallus titanum) in 2008 en 2011 in bloei kwam. Telkens kwamen duizenden mensen genieten van het ontluikende spektakel van de grootste 'bloem' ter wereld met zijn wansmakelijke geur. Na de laatste bloei kwam er een rustperiode en daarna een blad. Dankzij de fotosynthese via dat blad kon de knol opnieuw aansterken en dikker worden. Toen de tuiniers na het verwelken van dat blad de knol verpotten, bleek die maar liefst 130 kg te wegen! Eind mei kwam er een knop tevoorschijn. En na enkele weken groeien en mensen aan het twijfelen brengen of het een blad of een bloem zou worden, kwam op 18 juni het verlossende antwoord, toen we het puntje van de bloeikolf konden zien. Momenteel is deze bloeikolf al 160 cm hoog. Het opengaan van de bloem wordt midden juli verwacht. Wil je het niet missen, volg de groei dan op de voet via facebook, want de bloei duurt maar heel kort (maximum 72 uur) en de geur is vooral de eerste bloeiuren waarneembaar.

Meer info op Facebook

Musa is de wetenschappelijke naam van de bananenplant.


 

 • Historische wandeling (1 mei - 30 juni 2013)

Zet een historische bril op en ontdek de rijke geschiedenis van de Plantentuin en het historisch domein. Je ontvangt een folder met info aan de kassa en legt het parcours op eigen tempo af. Meer info.

 • Uw baby op een reuzenwaterlelieblad (10 juli 2013)

Op 10 juli 2013 van 13 tot 19 uur zal er een professionele fotograaf aanwezig zijn om uw baby op de gevoelige plaat vast te leggen. Meer info.

 • Wandeling 'Planten op uw bord' (1 juli - 31 augustus 2013)

Je ontvangt aan de kassa een folder met info over planten die we in onze Belgische keuken aantreffen. Je legt het parcours langsheen deze planten op eigen tempo af. Meer info.

 • Herboristenworkshop (31/08 - 14/09 - 5/10/2013 )

Samen met enkele herboristen ontwikkelde de Plantentuin drie boeiende workshops rond de helende en genezende krachten van planten. We beginnen in de voormiddag met een rondleiding door de tuin met geneeskrachtige planten. In de namiddag gaat u dan zelf aan de slag om een aantal huismiddeltjes te maken. Meer info.


 • Workshop 'Zaden en papierpulp' (21-22 september & 12-13 oktober 2013)

Sandrine de Borman komt terug naar de Plantentuin met een atelier in het kader van haar nieuwe tentoonstelling ‘Als zaadjes spreken konden’. Twee dagen lang kunnen de deelnemers basistechnieken aanleren of zich verder verdiepen in het creatief omgaan met papierpulp: insluiten, watermerken, overlappen, indrukken, maken van een kunstig zadenherbarium en kiemingscomposities zijn slechts enkele van de vele toepassingen die aan bod komen. Meer info.

 • Tentoonstelling: 'La Musa, verrassende papierkunst' (30 maart - 29 september 2013)

Papierkunstenaar Bob Matthysen verdiept zich al meer dan 25 jaar in de geschiedenis en technieken van het papiermaken. Hij combineert oude en hedendaagse technieken en past deze toe in zijn kunst waarbij papier niet de drager is maar het medium zelf. Zo maakt hij 2D- en 3D- composities van een uitzonderlijke schoonheid!. Meer info.

 • Tentoonstelling 'Highgrove Florilegium' (18 mei - 29 september 2013)

ZKH Prins Charles, de Britse troonopvolger, nodigde gedurende 5 jaar de beste botanische illustratoren ter wereld uit om een florilegium of aquarellenverzameling aan te leggen van zijn tuincollectie in Highgrove (Gloucestershire). U kan zelf het resultaat bewonderen van deze unieke collectie afbeeldingen. Meer info.

 • Fototentoonstelling 'Colours and Shapes' (6 april - 20 oktober 2013)

Maarten Strack Van Schijndel weet als geen ander hoe hij de pracht van onze Plantentuin in beeld moet brengen. Hij heeft al ontelbare wonderlijke vormen op de gevoelige plaat weten vast te leggen. We tonen u zijn mooiste foto's uitvergroot op reuzencanvas. Meer info.


 • Tentoonstelling 'Als zaadjes spreken konden' (7 september - 24 november 2013)

In 2011 verraste Sandrine de Borman ons met de prachtige tentoonstelling 'Groene omzwervingen'. Dit jaar is ze terug in de Plantentuin met een heel nieuw hoofdstuk uit haar botanische ontdekkingsreizen. In de tentoonstelling 'Als zaadjes spreken konden' duikt ze wondere wereld van zaden in. Meer info.


 • Paard en kar (Elke zon- en feestdagnamiddag van 31 maart tot en met september 2013)

Maak elke feestdag- en zondagnamiddag een gratis ritje door de Plantentuin met de paardenkar, getrokken door twee sterke trekpaarden. Meer info.

 • Ontdekkingsparcours door de Plantentuin (heel het jaar door)

Samen met de (groot)ouders ontdekken kinderen de Plantentuin met zijn reuzenwaterlelies, zijn ridderkasteel, zijn knuffelbomen...  Meer info.

Musa is de wetenschappelijke naam van de bananenplant.


 • De zoete geur van iris

De Oranjerietuin (nr. 25 op het bezoekersplan) is op dit moment op z’n mooist, dus je hebt ongelijk als je er niet eens binnenspringt en even geniet van de kleuren- en geurenpracht. Niet te missen zijn de irissen op het hoogtepunt van hun bloei. De collectie van de Plantentuin bestaat uit zo’n 100 cultivars van vooral baardirissen met heldere kleuren en ronkende namen als Foamy Weaver (lila), Rocket (oranje), Gerty (blauw), Giant Rose (roze), Lovely Light (heloranje) en Helen Collingwood (paars-wit, zie foto). Baardirissen en de meeste andere irissen trouwens ook, hebben een dikke wortelstok waarmee ze overwinteren en makkelijk kunnen vermeerderd worden. Uit deze wortelstokken haalt de parfumindustrie de geurstof ‘orriswortel’ die als fixatief of basis gebruikt wordt in tal van parfums. Maar ook uit de bloemen worden etherische oliën gedestilleerd voor hun aroma. Naast de cultivars heeft de Plantentuin ook een 30-tal wilde irissen van de meer dan 200 soorten die in het noordelijke halfrond voorkomen, waaronder onze inheemse Iris pseudacorus, of gele lis. Omdat deze geelbloeiende iris veelvuldig voorkomt in de natte gebieden van het Brusselse, werd ze als embleem gekozen voor het Hoofdstedelijk Gewest.

Musa is de wetenschappelijke naam van de bananenplant.


 • Schrijfset

Anita Walsmit Sachs is geen onbekende meer voor wie de Plantentuin de laatste tijd bezocht heeft. Enkele van haar bloemenaquarellen zijn nog tot 29 september te bewonderen in de tentoonstelling ‘Vorstelijk geschilderd, het Highgrove Florilegium’. Daarnaast gaf ze onlangs een workshop ‘botanisch illustreren voor beginners’ bij ons in de Plantentuin. De Tuinwinkel biedt op dit ogenblik een assortiment kaarten, briefpapier en een kleurrijk geïllustreerde farde aan van haar hand, voor prijzen tussen € 2,5 en € 9,5.

Te koop in de Tuinwinkel.


 • Zomerse servietten

Wil je je zomerse tafel een extra tintje geven, dan vind je zeker je gading in ons assortiment zomerse servietten, met mooie bloemmotieven. In hetzelfde gamma zijn er ook zakdoekjes en handdoekjes. Prijzen van € 2,2 tot € 5,5.

Te koop in de Tuinwinkel.

Alleen in de Tuinwinkel vind je het betere tuinboek

The place to be voor plantenliefhebbers!

Musa is de wetenschappelijke naam van de bananenplant.

Uitgever
Nationale Plantentuin van België

Musa komt tot stand binnen de Afdeling Museologie en Educatie met de medewerking van het informaticateam.

Eindredacteur
Gert Ausloos

Foto's
Nationale Plantentuin van België, Sandrine de Borman, Bob Matthysen, Maarten Strack Van Schijndel, Highgrove Florilegium.

Wilt u Musa ook ontvangen, klik hier en schrijf het woord subscribe in je mailbericht. Gelieve geen signatuur noch andere tekst toe te voegen.

Wilt u niet langer Musa ontvangen, klik hier en schrijf het woord unsubscribe in je mailbericht.

Voor bezoekersinformatie klik hier.

Nationale Plantentuin van België
Domein van Bouchout
Nieuwelaan 38
1860 MEISE

02 260 09 70
info@br.fgov.be