nr. 35, herfst 2013

Nieuws uit de Plantentuin

Niet te missen

Plant in de kijker

De Tuinwinkel

Er groeit iets in Meise!
Musa is de wetenschappelijke naam van de bananenplant.


 • Onze reuzenaronskelk was er weer!

Zoals verwacht stond de reuzenaronskelk deze zomer weer fier in bloei in de Plantentuin. Op zondag 7 juli, iets na de middag, begon de kelk zich langzaam open te vouwen, op dat ogenblik was de kolf, het centrale deel, welgeteld 244 cm hoog. Meer dan 5000 mensen hadden dag na dag de vorderingen van onze plant met spanning gevolgd via onze Facebookpagina en meer dan 4000 zijn de drie dagen van de bloei naar de Plantentuin afgezakt om dit uitzonderlijk spektakel met hun eigen ogen te zien. En niet alleen zien, de eerste avond verspreidde de gigantische bloem -eigenlijk een bloeiwijze- zijn karakteristieke geur van rottend vlees; volgens onze bezoekers trouwens best te verdragen.

Het was nog maar van 2011 geleden dat de plant bloeide, normaal ligt er minstens 3 jaar tussen twee opeenvolgende bloeimomenten. Het blijft koffiedik kijken, wanneer onze 'Pol de knol' weer opnieuw zal bloeien. Zal het opnieuw binnen 2 jaar zijn, of pas binnen 10? Hoe dan ook, ook dit jaar trok onze reuzenaronskelk de aandacht van talrijke nationale en internationale persagentschappen en werd er wijd en zijd druk over bericht.

 • Het Jaarverslag 2012

Het Jaarverslag van 2012 van de Plantentuin liep een tijdje geleden van de pers, en wel in beide landstalen en in het Engels. Het verslag werd opgebouwd volgens de zes activiteitenprogramma’s van de Plantentuin. We laten Steven Dessein, algemeen directeur a.i. aan het woord: " … u zult een aantal hoogtepunten van de Plantentuin anno 2012 ontdekken. Ze illustreren de voorbeeldfunctie van de Plantentuin om de diversiteit aan planten en fungi te begrijpen, te documenteren en te vrijwaren. U zult de grote waaier aan activiteiten van het personeel van de Plantentuin eveneens ontdekken. Dit varieert van hoe eencellige algen gebruikt worden om de waterkwaliteit in Belgische rivieren na te gaan, tot de aantrekkingskracht van onze site voor toeristen die hier de gelegenheid hebben om meer te weten te komen over planten in hun dagelijkse leven en een glimp opvangen van de wereldwijde botanische diversiteit waar alle leven van afhangt."

U kan het volledige Jaarverslag bekijken en downloaden

 

 • Een passie voor bijtgrage planten

Heel het jaar door zetten onze tuiniers zich in om de planten uit de levende collecties te verzorgen en te vertroetelen. Veel van onze tuiniers zijn dan ook gepassioneerd door planten en bezitten een fenomenale vakkennis. Een van hen, Christophe Maerten, is al sinds zijn 12de gebeten door insectenetende planten, het spreekt dan ook voor zich dat hij zich in de Plantentuin over deze fascinerende groep ontfermt. Het gaat zelfs zover dat hij tijdens zijn vakantie de wereld afreist om meer op te steken hoe zijn lievelingen in de natuur groeien. Van de Hoge Venen, in België, over de regenwouden in Borneo en Sumatra tot de toendra van IJsland, overal gaat hij op zoek naar de fascinerende vallen en vormen van carnivore planten. Christophe is op allerlei manieren met zijn planten bezig; hij bouwt een referentiecollectie van vetbladsoorten (Pinguicula) op en concentreert zich ook op andere zeldzame soorten zoals je hier kan zien (link). Maar hij experimenteert ook met plantvriendelijke groeisubstraten, zonder turf, want in de natuur groeien de meeste carnivore planten net in turfgebieden! In kas ‘H’, in de kas met de reuzenwaterlelies van het Plantenpaleis en in het Herbetum kan je een aantal van deze intrigerende soorten komen bekijken.

 • Vrijwilligerswerking Plantentuin in beeld!

De vrijwilligerswerking van de Plantentuin groeide in de voorbije 5 jaar uit tot een team van meer dan 80 bekwame medewerkers die in bijna alle afdelingen hun steentje bijdragen. Een grote groep vervoegt wekelijks het team van de tuiniers bij het onderhoud van de plantencollecties. Hierbij werken zij interessante plannen uit zoals de aanplanting van bodembedekkers. Maar ook achter de schermen assisteren vrijwilligers bij vele projecten. Eén vrijwilliger maakte 1700 beelden van wilde bonensoorten waardoor deze belangrijke collectie nu via onze website te consulteren is. Vrijwilligers monteren en scannen duizenden herbariumspecimens en onthalen onze bezoekers tijdens weekends. Een eveneens geslaagd vrijwilligersproject is de nu lopende expo ‘Als zaadjes spreken konden’ van de hand van Sandrine de Borman. Gemotiveerde hulpkrachten exploreerden de boeiende wereld van zaden door het maken van vertalingen en het begeleiden van klanten in de tentoonstelling. Krijg jij ook zin om de handen uit de mouwen te steken? Bekijk dan eens het recent geproduceerde filmpje dat de dynamiek van de vrijwilligerswerking van een wetenschappelijk instituut van wereldformaat vakkundig illustreert! 


 • Grundtvigproject

Samen met de Koninklijke Botanische Tuin van Madrid en de Botanische Tuin van Firenze heeft de Plantentuin in juni het project 'Botanische Tuinen: Nieuwe instrumenten voor milieu-educatie' succesvol afgerond. Dit project met Europese steun, liep anderhalf jaar en bracht de drie tuinen dichter bij mekaar. Ze werkten bijvoorbeeld samen een nieuwe rondleiding uit, die op elk van de 3 locaties bruikbaar is. De nadruk bij deze rondleiding ligt op de rol die de 3 partners gespeeld hebben doorheen de geschiedenis van de botanische tuinen in Europa. De plantentuingidsen- en educatoren stonden centraal in dit project. Via uitwisselingen konden zij ideeën sprokkelen bij hun buitenlandse collega's. Binnen dit project werden ook nieuwe initiatieven ontwikkeld zoals de rondleiding voor personen met visuele beperkingen, een handleiding met daarin praktijkvoorbeelden van de verschillende partners, infokubussen die sinds juni in Plantentuin staan opgesteld en een VIP-dag voor leerkrachten, die 80 deelnemers uit Vlaanderen, Brussel en Wallonië op de been bracht.

 • In het kort

Er gebeurt altijd van alles en nog wat in en rond de Plantentuin, een kort overzichtje.

Een Franse fotograaf maakte luchtfoto's van het Domein, een student van de VUB kwam de salamanderpopulatie bestuderen en sinds kort kan u dankzij Google Street View ook digitaal langs de paden zwerven.

Musa is de wetenschappelijke naam van de bananenplant.

 • Inheemse bomenwandeling (1 september - 15 oktober 2013)

Herontdek de bomen van bij ons. Deze groene bondgenoten waarvan de namen ons zo bekend in de oren klinken, hebben nog heel wat geheimen te onthullen. De folder bevat leuke anekdotes en weetjes over de kenmerken, het gebruik en de geneeskracht van onze bomen. Je ontvangt hem gratis aan de kassa en legt het parcours op eigen ritme af. Meer info.

 • Herfstkleurenwandeling (16 oktober - 30 november 2013)

Goudgeel, wijnrood, kastanjebruin, feloranje, ... om u te laten genieten van het bijzondere spektakel van de herfstverkleuring, heeft de Plantenentuin een parcours uitgestippeld langsheen de bomen met de mooiste verkleuring. Via een informatieve folder kom je van alles te weten over deze herfstjuwelen. Meer info.

 • Nocturnebezoek (donderdag 3 en 17 oktober 2013)

In het kader van de Nocturnes van de Brusselse Musea 2013. Neem deel aan de nocturnerondleiding want een zonsondergang in de Plantentuin is een unieke ervaring, geniet ervan! Meer info.

 • Herboristenworkshop (5 oktober 2013 )

Samen met enkele herboristen ontwikkelde de Plantentuin drie boeiende workshops rond de helende en genezende krachten van planten. We beginnen in de voormiddag met een rondleiding door de tuin met geneeskrachtige planten. In de namiddag gaat u dan zelf aan de slag om een aantal huismiddeltjes te maken. Meer info.


 • Workshop 'Zaden en papierpulp' (12-13 oktober 2013)

Sandrine de Borman komt terug naar de Plantentuin met een atelier in het kader van haar nieuwe tentoonstelling ‘Als zaadjes spreken konden’. Twee dagen lang kunnen de deelnemers basistechnieken aanleren of zich verder verdiepen in het creatief omgaan met papierpulp: insluiten, watermerken, overlappen, indrukken, maken van een kunstig zadenherbarium en kiemingscomposities zijn slechts enkele van de vele toepassingen die aan bod komen. Meer info.

 • Workshop fotografie (19 oktober 2013)

Wegens het groot succes de voorbije jaren keert natuurfotograaf Tom Linster dit jaar terug naar de Plantentuin met zijn boeiende workshops. Meer info.

 • Tentoonstelling 'La Musa' (30 maart - 29 september 2013)

Papierkunstenaar Bob Matthysen verdiept zich al meer dan 25 jaar in de geschiedenis en technieken van het papiermaken. Hij combineert oude en hedendaagse technieken en past deze toe in zijn kunst waarbij papier niet de drager is maar het medium zelf. Zo maakt hij 2D- en 3D- composities van een uitzonderlijke schoonheid!. Meer info.

 • Tentoonstelling "Highgrove Florilegium" (18 mei - 29 september 2013)

ZKH Prins Charles, de Britse troonopvolger, nodigde gedurende 5 jaar de beste botanische illustratoren ter wereld uit om een florilegium of aquarellenverzameling aan te leggen van zijn tuincollectie in Highgrove (Gloucestershire). U kan zelf het resultaat bewonderen van deze unieke collectie afbeeldingen. Meer info.

 • Fototentoonstelling 'Colours and Shapes' (6 april - 20 oktober 2013)

Maarten Strack Van Schijndel weet als geen ander hoe hij de pracht van onze Plantentuin in beeld moet brengen. Hij heeft al ontelbare wonderlijke vormen op de gevoelige plaat weten vast te leggen. We tonen u zijn mooiste foto's uitvergroot op reuzencanvas. Meer info.

 • Ikebanatentoonstelling (26 - 27 oktober 2013)

Op 26 en 27 oktober kan je weer de prachtige Oosterse bloemsierkunst bewonderen in de Plantentuin. De schikking van de bloemen, de planten en het mos spoort aan tot meditatie. Meer nog dan de keuze van de bloemen, de takjes, de bladeren, is het onderlinge verhouding waar elke kunstenaar op let. Ook de steentjes of het water maken integraal deel uit van de compositie die terechtkomt in een zorgvuldig uitgekozen schaal of vaas. Meer info.

 • Tentoonstelling 'Als zaadjes spreken konden' (7 september - 24 november 2013)

In 2011 verraste Sandrine de Borman ons met de prachtige tentoonstelling “Groene omzwervingen” . Dit jaar is ze terug in de Plantentuin met een heel nieuw hoofdstuk uit haar botanische ontdekkingsreizen. In de tentoonstelling “Als zaadjes spreken konden” duikt ze wondere wereld van zaden in. Meer info.

Musa is de wetenschappelijke naam van de bananenplant.


 • Lijsterbes

Wie kent de lijsterbes niet? Het is een kleine boom die op dit moment dikke trossen oranje-rode vruchtjes draagt. De wilde lijsterbes (Sorbus aucuparia) komt in ons land vrij algemeen voor; zijn verspreidingsgebied loopt van Spanje tot het Hoge Noorden en West-Siberië. De verspreiding van de zaden is dan ook een succesformule, want tal van vogelsoorten zijn verzot op de vruchtjes en zorgen zo dat de zaden elders terecht komen. Maar niet enkel vogels lusten lijsterbessen; oma maakte er destijds gelei mee! Naast de wilde lijsterbes, de enige soort die bij ons is ingeburgerd, telt het geslacht Sorbus nog 100 tot 200 soorten. Er zijn nogal wat kruisingen, vandaar dat zelfs specialisten er geen exact cijfer durven op plakken. Deze planten groeien van nature allemaal in het noordelijk halfrond en hebben heus niet allemaal oranje bessen hoor! Er zijn er met felgele of zelfs met sneeuwwitte vruchten. De Plantentuin heeft 40 soorten en cultivars in collectie. Een mooi groepje kan je bewonderen op de plek waar de Lange Border (nr. 13 op het bezoekersplan) begint nabij het Herbariumgebouw.

Musa is de wetenschappelijke naam van de bananenplant.


 • De webwinkel van de Plantentuin

Vanaf vandaag kan je een aantal van de boeken en illustraties die de Plantentuin zelf uitgeeft ook online bekijken en bestellen via onze webwinkel. Je vindt er wetenschappelijke werken, zoals de Flora, het ideale instrument om alle Belgische planten op naam te kunnen brengen. Maar er zijn ook mooie posters en orchideeënprenten of een biodiversiteitskookboek of een werk over traditionele snoeikunst.

Exploreer onze webshop hier.

 • Plantentuinen, kenniscentra

Sinds hun oorsprong, vijf eeuwen geleden, zijn plantentuinen plekken waar mens en natuur elkaar ontmoeten. Dankzij hun indrukwekkende verzamelingen van boeken en planten vinden kunstenaars en wetenschappers er informatie en inspiratie. Het Duitstalig boekje 'Der Garten als Wissenraum' geeft een overzicht van 33 belangrijke Europese botanische tuinen. Verschillende aspecten krijgen aandacht; hun geschiedenis, hun actueel werk, hun inspanningen op het gebied van de bescherming en de ontdekking van de diversiteit van het Plantenrijk. En tussen al deze tuinen vinden we ook deze van Meise terug...
Prijs: € 25
Te koop in de Tuinwinkel

Alleen in de Tuinwinkel vind je het betere tuinboek

The place to be voor plantenliefhebbers!

Musa is de wetenschappelijke naam van de bananenplant.

Uitgever
Nationale Plantentuin van België

Musa komt tot stand binnen de Afdeling Museologie en Educatie met de medewerking van het informaticateam en de Afdeling Levende Collecties.

Eindredacteur
Gert Ausloos

Foto's
Nationale Plantentuin van België, Sandrine de Borman, Highgrove Florilegium, Roel Jacobs, Tom Linster, Arnaud Poirier.

Wilt u Musa ook ontvangen, klik hier en schrijf het woord subscribe in je mailbericht. Gelieve geen signatuur noch andere tekst toe te voegen.

Wilt u niet langer Musa ontvangen, klik hier en schrijf het woord unsubscribe in je mailbericht.

Voor bezoekersinformatie klik hier.

Nationale Plantentuin van België
Domein van Bouchout
Nieuwelaan 38
1860 MEISE

02 260 09 70
info@br.fgov.be