nr. 37, lente 2014

Nieuws uit de Plantentuin

Niet te missen

Plant in de kijker

De Tuinwinkel

Er groeit iets in Meise!
Musa is de wetenschappelijke naam van de bananenplant.
  • Plantentuin in rouw

De Plantentuin Meise meldt u met droefheid het plotse overlijden van Gert Ausloos, hoofd van de publieksgerichte werking en lid van het directiecomité en de wetenschappelijke raad. Gert Ausloos, doctor in de Wetenschappen, begon in 1997 te werken in de toenmalige Nationale Plantentuin van België. Hij stond aan de basis van de dienst SEED (Service Educatif/ Educatieve Dienst), die zich naast educatie bezighoudt met communicatie en toerisme. Hij slaagde er zo in om de Plantentuin bij het grote publiek en in de media bekend te maken. Gert was ook de bezieler van de renovatie en de thematische vernieuwing van het Plantenpaleis en hij vertegenwoordigde de Plantentuin op nationaal en internationaal vlak in tal van raden. Hij streed tegen wat hij ‘plantblindheid’ noemde: het achteloos voorbijgaan aan planten die enkel een decor lijken te zijn. Hij gebruikte zijn passie voor planten om iedereen ervan te overtuigen dat planten dynamische organismen zijn die een essentiële rol spelen in ons dagelijks leven.

Niet enkel voor zijn geliefden en al zijn collega’s maar ook voor de Plantentuin zal het heengaan van Gert Ausloos een enorm gemis betekenen.

In memoriam : http://www.inmemoriam.be/fr/2014-03-02/gert-ausloos/  • Nieuwe naam, nieuw logo !

Sinds 1 januari 2014 heeft de Plantentuin Meise een nieuwe naam... en daar hoort een nieuw logo bij. Het nieuwe embleem stelt de ‘Balatkas’ voor. In de Balatkas staat nu een indrukwekkende collectie agaves, maar dat is niet altijd zo geweest. Ze werd gebouwd in de vroege jaren 1850 door de Belgische architect Alphonse Balat (1818-1895) en was oorspronkelijk de thuishaven van de reusachtige waterlelies in de dierentuin in het Leopoldpark in Brussel. Nadien verhuisde de Balatkas twee keer: in 1879 naar de Rijksplantentuin (Brussel) en in de vroege jaren veertig naar haar huidige plek in de Plantentuin in Meise. Hoe geniaal architect Balat was, toont de combinatie van het ijzer- en glaswerk. Hij deed trouwens hetzelfde met de Koninklijke Serres in Laken. De Balatkas is ongetwijfeld een van de grootste historische erfgoedschatten van onze instelling.


 

  • Twee nieuwe Regenwoudkassen

Sinds 2003 worden de serres van het Plantenpaleis stukje bij beetje gerenoveerd. Na de inhuldiging van de Moesson-en Savannekas in 2011, is het nu de beurt aan twee nieuwe Regenwoudkassen.

De kassen stellen tropische planten voor en laten zien waarvoor en hoe ze worden gebruikt in secundaire wouden. Reuzenkruiden, mierenplanten, ... hebben niet alleen boeiende eigenschappen, ze zijn ook onmisbaar in het leven van de lokale bevolking. Die haalt er voedsel uit of pigmenten die nuttig zijn bij heilige rituelen. Een reeks panelen toont de kenmerken van deze magnifieke wouden. En de waaghalzen onder ons kunnen de Indiana Jones uithangen op de touwbrug boven de rivier!

Vanaf 12 april in het Plantenpaleis.  • Krokuskriebels 2014

In de krokusvakantie deed Koning Amaryllo zijn intrede in de Plantentuin. Hij is de koning van het Plantenrijk Botanië. Alle planten, van de allergrootste boom tot de kleinste algjes, zijn onderdanen. Tijdens de ‘Krokuskriebels’ leidde Koning Amaryllo de de kinderen rond in de Plantentuin. Ze keken met een loep naar korstmossen en vleesetende planten, ze visten uit hoe oud de grote beuk was, ze kregen een ‘hemeloog’ om de plantenwereld van de andere kant te bekijken... Aan het eind van hun ontdekkingsreis door Botanië mochten ze in het kasteel een brief aan de koning schrijven. Daarin konden ze vertellen wat ze allemaal hadden ontdekt in de tuin. Koning Amaryllo kreeg hónderden enthousiaste brieven! Alle kinderen die hun adres hadden opgeschreven, kregen van Koning Amaryllo een briefje terug. Omdat hij zich prima thuis voelt in de Plantentuin, zal Koning Amaryllo dit jaar nog vaker kinderactiviteiten organiseren !   • Jaar van Flora

Dit jaar is het 350 jaar geleden dat de confrerie van de heilige Dorothea, de patrones van de hoveniers en bloemisten, werd opgericht in Brussel. Die confrerie was de eigenlijke voorloper van de tuinbouwkringen in ons land. De ‘Société Royale Linnéenne et de Flore de Bruxelles’ vindt deze verjaardag een perfecte gelegenheid om het boeiende – zij het onbekende – verleden van de Brusselse tuinbouw en bloementeelt weer op te rakelen. En tegelijk vindt de Société het ook een mooie kans om de nieuwe activiteiten én de toekomstplannen van de sector bekend te maken. Daarom richtte de Société onlangs de vzw ‘Florajaar’ op. Die zal vanaf het voorjaar 2014 tot het voorjaar van 2015 verscheidene tuin- en parkevenementen in Brussel organiseren. Daarbij maakt de vzw gebruik van de wetenschappelijke expertise van de Plantentuin Meise. Op het programma staan onder meer: een fototentoonstelling in de Koninklijke Sint-Hubertusgalerijen van maart tot mei 2014, wandelingen in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest vanaf mei 2014, een tentoonstelling in de Sint-Gorikshallen van december 2014 tot maart 2015 ...

Info: www.year-of-flora.be .

  • Enquête onthaal in de Plantentuin

De Plantentuin is bezig met een onderzoek om het onthaal van de bezoekers te kunnen verbeteren. Als u af en toe de tuin bezoekt, aarzel dan niet om uw opmerkingen over het onthaal en de service te noteren in de online vragenlijst. Deelnemen aan de enquête neemt niet langer dan 10 minuutjes in beslag!

Link naar de enquête

Musa is de wetenschappelijke naam van de bananenplant.Musa is de wetenschappelijke naam van de bananenplant.

  • Magnolia’s

Dit jaar waren ze er extra vroeg bij, meer dan twee weken vroeger dan we gewoon zijn: de magnolia’s. Het zijn de lentebodes bij uitstek. Nog voor de bomen blaadjes krijgen of voor we de eerste keer het gras gaan maaien, zijn ze er al. Het zijn net grote witte wolken die in de gazons zijn geplant. En toch is de magnolia niet inheems. Van nature komen er wilde magnolia’s voor in Amerika, maar nog veel meer in Azië. In Europa zijn ze verdwenen bij de laatste ijstijd, dat leren ons de fossiele vondsten. Verder leren fossielen ons dat magnolia’s tot de oudste bloemplanten van onze planeet worden gerekend. Ze ontstonden meer dan 100 miljoen jaar geleden. Vandaag komen er zo’n 300 wilde soorten voor. Sommige ernstig bedreigd! In de 19e eeuw werden de wilde soorten uit Amerika en Azië in Europa ingevoerd en voor het eerst met mekaar gekruist. Het resultaat: prachtige cultuurvariëteiten met spectaculaire bloemen. Het zijn die kruisingen die ervoor gezorgd hebben dat de magnolia zo’n geliefde tuinplant geworden is. In de Plantentuin kan je meer dan 100 wilde soorten en kruisingen bewonderen. Sommige bloeien erg vroeg met witte of roze bloemen, andere moderne variëteiten hebben gele bloemen, nog andere bloeien pas tegen de zomer.

Musa is de wetenschappelijke naam van de bananenplant.
  • Haal de vogels naar je tuin

Het is lente en de insecten halen hun hartje op aan de bloemen in de Plantentuin. Met ‘Insect Lore’ kunnen kinderen de kleine beestjes van héél dichtbij observeren. Bijen, vlinders, hommels, lieveheersbeestjes, kevers ... ze kunnen ze vangen in het geventileerde potje en bekijken onder het vergrootglas. En daarna weer vrijlaten, natuurlijk! Alle materiaal in de Insect Lore-serie is makkelijk in het gebruik en vrijwel niet stuk te krijgen. Voor kinderen vanaf 4 jaar.

Te koop in de Tuinwinkel. Prijs vanaf 8 euro

  • De webwinkel van de Plantentuin

Een aantal van de boeken en illustraties die de Plantentuin zelf uitgeeft kan je bekijken en bestellen via onze webwinkel. Je vindt er wetenschappelijke werken, zoals de Flora van België, het ideale instrument om alle Belgische planten op naam te kunnen brengen. Maar er zijn ook mooie posters en orchideeënprenten of een biodiversiteitskookboek of een werk over traditionele snoeikunst of ...

Exploreer onze webshop hier.

Alleen in de Tuinwinkel vind je het betere tuinboek

The place to be voor plantenliefhebbers!

Musa is de wetenschappelijke naam van de bananenplant.

Uitgever
Plantentuin Meise

Musa komt tot stand binnen de Afdeling Museologie en Educatie met de medewerking van het informaticateam en de Afdeling Levende Collecties.

Eindredacteur
Koen Es

Foto's

Plantentuin Meise.

Wilt u Musa ook ontvangen, klik hier en schrijf het woord subscribe in je mailbericht. Gelieve geen signatuur noch andere tekst toe te voegen.

Wilt u niet langer Musa ontvangen, klik hier en schrijf het woord unsubscribe in je mailbericht.

Voor bezoekersinformatie klik hier.

Plantentuin Meise
Domein van Bouchout
Nieuwelaan 38
1860 MEISE

02 260 09 70
info@br.fgov.be