nr. 38, zomer 2014

Nieuws uit de Plantentuin

Niet te missen

Plant in de kijker

De Tuinwinkel

Er groeit iets in Meise!
Musa is de wetenschappelijke naam van de bananenplant.
  • Jaarverslag 2013

In 2013 leverden onze medewerkers belangrijke bijdragen aan de inventarisatie van de biodiversiteit wereldwijd. De voorbeelden in het Jaarverslag laten zien hoe traditionele en moderne wetenschappelijke onderzoeksmethoden worden gecombineerd om de diversiteit aan planten te beschrijven en de evolutie ervan te ontrafelen. De Plantentuin stapte in 2013 ook in een groot EU-project om één van de ecologisch meest kwetsbare Belgische ecosystemen te herstellen. Een ander, veel verder gelegen project van de Plantentuin schat de economische waarde van de Afrikaanse bossen in voor wat betreft de eetbare paddenstoelen. Het gaat na hoe het behoud van de bossen kan bijdragen tot het verminderen van voedseltekort en ondervoeding. 2013 was ook een spannend jaar voor onze medewerkers van de natuurhistorische collecties. Die collecties worden nu zorgvuldig geïnventariseerd en onderzocht. De Plantentuin breidde ook zijn levende plantencollecties uit met nieuwe en boeiende planten. Tot slot werd ook het educatieprogramma van de tuin verder uitgebreid. Zo kwam er onder andere een speciale rondleiding voor blinden en slechtzienden.

Het Jaarverslag 2013 kan u hier downloaden  • Bijeenkomst botanische bibliotheken

De jaarlijkse bijeenkomst van de European Botanical and Horticultural Libraries Group (EBHL) vond dit jaar plaats van 15 tot 17 mei in Dubrovnik, Kroatië. Bibliothecarissen van grote Europese instituten en botanische tuinen, enkele Noord-Amerikaanse bibliothecarissen en leden van de Council of Botanical and Horticultiral Librairies (CBHL) kwamen er bij elkaar. Ook twee personeelsleden van onze bibliotheek namen deel aan de ontmoeting. De organisatie van het evenement was dit jaar voor rekening van de Biologiebibliotheek van de universiteit van Zagreb, in samenwerking met het Instituut voor Zee- en Kustonderzoek in Dubrovnik. Op het programma stonden een heleboel presentaties over thema's zoals de soortenlijst Linnaeus Link en de virtuele bibliotheek Virtual Biodiversity Heritage Library (BHL). De vele formele en informele discussies lieten de bezoekers toe om contacten te leggen. Tijdens het jaar namen al honderden leden deel aan tal van discussies via een speciaal voor hen opgestelde mailinglijst. Het is een geweldige manier om expertise te delen en elkaar op de hoogte te houden van de ontwikkelingen in de wereld van de botanische bibliotheken. Het is ook een prima middel om onze rijke collecties te tonen aan buitenlandse collega’s die zeldzame publicaties vragen of, omgekeerd, ons te voorzien van artikels en boeken die in België niet te vinden zijn.


 

  • Verklaring van Bouchout

Van 10 tot 12 juni vond in de Plantentuin een grote conferentie plaats van het Europese project ‘pro-iBiosphere’.Pro- iBiossphere wil, over een periode van twee jaar, helpen om alle digitale gegevens over biodiversiteit beschikbaar te maken voor iedereen. Op de conferentie kwamen meer dan 80 mensen uit verschillende Europese wetenschappelijke instellingen bij elkaar om hun kennis en expertise te delen. Alle gegevens over de biodiversiteit zijn van essentieel belang. Bijvoorbeeld om beslissingen te nemen over het behoud van soorten. Maar ook voor onderzoek zijn ze onmisbaar, bijvoorbeeld bij onderzoek over de klimaatverandering. Maar deze gegevens zijn niet altijd gemakkelijk toegankelijk. Om die meer openbaar te maken, hebben we nood aan modernere middelen om de data te verwerven en te beheren. De conferentie, die doorging bij ons in het Kasteel van Bouchout, resulteerde in de 'Verklaring van Bouchout'. Ze roept op tot de ontwikkeling van gestructureerde systemen, open en gezamenlijke dataverwerving en open en vrije toegang tot de data volgens een vergunningenstelsel.

De verklaring werd ondertekend door meer dan 120 instellingen en particulieren.  • Life Project "Grasland"

De Plantentuin Meise is samen met natuurvereniging Natagora en de Waalse Overheidsdienst (DNF en DEMNA) partner in ‘LIFE-project "Grasland’, een ambitieus Europees project in het zuiden van het land. Terwijl onze partners werk maken van het herstel en beheer van bedreigde habitats (zandgazons, bijvoorbeeld), biedt de Plantentuin versterking en wetenschappelijk toezicht op populaties van zes zeldzame plantensoorten. Ze zijn zó zeldzaam dat ze op zeer korte termijn volledig kunnen verdwijnen: de mediterrane strobloem, het kluwenklokje, het rozenklokje, de arnica, de slanke mantelanjer en de steenanjer. Het is een minutieus werk dat gaat van zaaien tot het overplanten van de zaailingen in het veld, over kiemproeven en de daadwerkelijke teelt. In april hielp een team van vrijwilligers de Plantentuin bij het planten van 2.000 mediterrane strobloemen (Helichrysum arenarium) en 1.000 steenanjers (Dianthus deltoides) op vier locaties in Belgisch Lotharingen. Elke plant zal afzonderlijk worden gevolgd in de tijd: de overleving, vegetatieve groei, bloei, reproductiesucces en populatiedynamiek. Dit project wordt gespreid over 7 jaar en staat nu dus nog in de kinderschoenen. In een volgende Musa komen we er zeker op terug. 

  • Plantentuin Meise zamelt 1.000 euro in voor het Virungapark in Congo

De Plantentuinjogging op zondag 18 mei, in samenwerking met joggersclub De Meelopers uit Meise, was een enorm succes! Zo’n driehonderd deelnemers liepen het parcours van 7,2 of 13,6 kilometer doorheen de Plantentuin. Samen zamelden ze 1.000 euro in voor het Virungapark in Congo, waar zeldzame planten groeien en de berggorilla's leven. De Plantentuinjogging was zo geslaagd, dat we er een jaarlijks evenement van maken.

De volgende editie vindt plaats op 17 mei 2015. Begin dus maar alvast te trainen!

  • Tevredenheidsenquête Plantentuin

De Plantentuin is bezig met een onderzoek om het onthaal van de bezoekers te kunnen verbeteren. Als u af en toe de tuin bezoekt, aarzel dan niet om uw opmerkingen over de Plantentuin en zijn service te noteren in de online vragenlijst. Deelnemen aan de enquête neemt niet langer dan 10 minuutjes in beslag!

Link naar de enquête

Musa is de wetenschappelijke naam van de bananenplant.Musa is de wetenschappelijke naam van de bananenplant.


  • De papaver

Nu de herdenking van 100 jaar Grote Oorlog van start is gegaan, kan je er niet meer naast kijken: de klaproos als symbool. De meesten weten wel dat de klaproos zijn ereplaats als symboolbloem verdiend heeft door het gedicht ‘In Flanders fields’ van McCrae. Maar de symboliek gaat veel dieper. De bloem heeft bloedrode bloemblaadjes die verwijzen naar het vergoten bloed; het pikzwart hart in de vorm van een kruis is een christelijk symbool en teken van rouw. In ons land komen van nature een paar verschillende soorten voor zoals de grote klaproos (Papaver rhoeas), de bleke (P. dubium) en de ruige (P. argemone). Als we buiten onze landsgrenzen gaan kijken, zijn er nog 80 andere soorten. De slaapbol (P. somniferum) is wellicht de meest beroemde. Het melksap wordt gebruikt om opium uit te halen, maar de farmaceutische industrie haalt er ook morfine en codeïne uit. En de gedroogde zaadjes, de piepkleine zwarte maanzaadjes, die gebruikt de bakker om op onze zondagse pistolet te doen. Wie papavers wil zien in de Plantentuin, kijkt eens in de potten aan de Hoofdingang, of gaat naar het Herbetum, de Oranjerietuin of het Herbetum.

Musa is de wetenschappelijke naam van de bananenplant.


  • Vleesetende planten à volonté

Haal eens een origineel plantje in huis! De Tuinwinkel heeft deze zomer een groot aanbod aan vleesetende planten. De kleverige bladeren van de zonnedauw, de urnen van bekerplant of de ‘klauwen’ van de venusvliegenval: pret gegarandeerd! Je vingers zullen ze niet opeten, maar de insecten in huis zijn gewaarschuwd!

Te koop in de Tuinwinkel. 5 € voor een klein potje of 10 € voor een grote pot

  • De webwinkel van de Plantentuin

Een aantal van de boeken en illustraties die de Plantentuin zelf uitgeeft kan je bekijken en bestellen via onze webwinkel. Je vindt er wetenschappelijke werken, zoals de Flora van België, het ideale instrument om alle Belgische planten op naam te kunnen brengen. Maar er zijn ook mooie posters en orchideeënprenten of een biodiversiteitskookboek of een werk over traditionele snoeikunst of ...

Exploreer onze webshop hier.

Alleen in de Tuinwinkel vind je het betere tuinboek

The place to be voor plantenliefhebbers!

Musa is de wetenschappelijke naam van de bananenplant.

Uitgever
Plantentuin Meise

Musa komt tot stand binnen de Afdeling Museologie en Educatie met de medewerking van het informaticateam en de Afdeling Levende Collecties.

Eindredacteur
Koen Es

Foto's

Plantentuin Meise.

Wilt u Musa ook ontvangen, klik hier en schrijf het woord subscribe in je mailbericht. Gelieve geen signatuur noch andere tekst toe te voegen.

Wilt u niet langer Musa ontvangen, klik hier en schrijf het woord unsubscribe in je mailbericht.

Voor bezoekersinformatie klik hier.

Plantentuin Meise
Domein van Bouchout
Nieuwelaan 38
1860 MEISE

02 260 09 70
info@br.fgov.be