nr. 39, herfst 2014

Nieuws uit de Plantentuin

Niet te missen

Plant in de kijker

De Tuinwinkel

Er groeit iets in Meise!
Musa is de wetenschappelijke naam van de bananenplant.


  • Special olympiërs te gast in de Plantentuin

De Plantentuin droeg zijn steentje bij aan de Special Olympics, die van 9 tot 20 september in ons land plaatsvonden. Een delegatie atleten werd ontvangen in het Plantenpaleis en sloot de dag af op bijzondere drums bij het Kasteel. Aan de Special Olympics, de Olympische Spelen voor atleten met een verstandelijke beperking, namen 2.000 mensen uit 58 landen deel. De verschillende delegaties werden toevertrouwd aan gastgemeentes. De gemeente Meise, Kapelle-op-den-Bos en Londerzeel sloegen de handen in mekaar en onthaalden de Kroatische delegatie.  • "The Botanist" van het Schotse eiland Islay

Wat is het verband tussen een botanische tuin en gin? Je weet wel, het alcoholdrankje dat in een heleboel cocktails zit, ondermeer in de beroemde gin-tonic? Planten, natuurlijk! Want jeneverbessen zijn een essentieel ingrediënt in het ginrecept. Bovendien dankt elke gin zijn unieke smaak en aroma aan de verschillende planteninfusies die hij krijgt. Dat geldt ook voor 'The Botanist', een gin die wordt geproduceerd op het Schotse eiland Islay. Hij krijgt zijn specifieke smaak en aroma door 22 planten (bessen, wortels, bladeren, …) die allemaal op het eiland groeien. Maar wat heeft de Plantentuin Meise met deze gin te maken? Wel, de producenten van de gin hebben een beroep gedaan op één van onze getalenteerde wetenschappelijke plantentekenaars. Zo sieren de illustraties van Antonio Fernandez de zilveren flessendop en ook de website van 'The Botanist' toont de 22 planten die in de gin zijn verwerkt aan de hand van Fernandez' precieze tekeningen. De gin beweert “pittig met een harsachtige dennentoets” te zijn en waarbij “de jeneverbessen en eucalyptus zich subtiel vermengen met de smaak van Parmaviooltjes, heide, gekonfijte gember en salie."


 

  • “Klaar voor actie?”

De Plantentuin Meise wordt geregeld gebruikt als locatie voor films, tv-series en documentaires. Onlangs kregen we het bezoek van de Vlaamse regisseur Lode Desmet en zijn ploeg. Ze maakten opnames voor een Canvas-documentaire 'De werkende mens' die in 2015 wordt uitgezonden. Ze filmden in het herbarium en in de kweekkassen. In september 2013 werden nog twee afleveringen gedraaid van de France science fiction tv-serie "Métal Hurlant" door regisseur Guillaume Lubrano. De weelderige vegetatie van de Evolutiekas in het Plantenpaleis diende als decor voor Adam en Eva in de aflevering 'Seconde Chance', en de Balatkas (foto) heeft de hoofdrol in de aflevering 'Le dernier Condor' voor de scène met de alchemist. Twee bekende acteurs spelen die scène: John Rhys-Davies (de Alchemist) en Karl E. Landler (Khondor). Een jaar eerder kreeg de Plantentuin de Franse regisseur Michel Gondry en zijn team over de vloer. Twee dagen lang maakten ze opnames voor de verfilming van 'L'écume du jour', met de bekende acteurs Romain Duris en Audrey Tautou. De meest opmerkzamen onder ons zullen in de Frans-Belgische kaskraker 'Rien à déclarer' ook shots van het interieur van onze gebouwen herkennen.  • Neushoorns in de Plantentuin!

Hij is vier centimeter groot en het mannetje heeft een indrukwekkende hoorn op z'n neus: de neushoornkever. In ons land is het een erg zeldzame kever, die vooral voorkomt in het noorden van het land (zie kaart). Maar ook in de Plantentuin Meise komt hij voor. Zijn grote witte larven leven in de stapels houtsnippers. Tot voor kort werden die snippers gebruikt als bodembedekker, waardoor de larven het vaak moeilijk hadden om hun cyclus te voltooien. Aangespoord door ons 'Ecoteam' worden de snippers nu alleen nog gereserveerd voor deze insecten! Er worden ook borden geplaatst om tuiniers en bezoekers te informeren over de aanwezigheid van deze prachtige beestjes. Heb je neushoornkevers in je tuin? Voeg dan houtsnippers, takjes of dode bladeren toe aan je compost. Zo draag je ook je steentje bij om het aantal neushoornkevers te doen stijgen. 

  • Een verborgen erfgoedschat herontdekt

In de zoektocht naar illustraties voor een boek over de geschiedenis van de Plantentuin zijn onlangs een 2200 gelatinenegatieven uit glas opgediept uit een opslagplaats. Een decennialang vergeten schat aan informatie. Deze foto's genomen tussen 1880 en 1930 hebben dan ook een enorme erfgoedhistorische en documentaire waarde. Om ze beter te bewaren voor de volgende generaties, besliste de Plantentuin om ze te inventariseren [PDF, p.8]. Een conserveringsproject van de originele dragers en de ontsluiting van de visuele inhoud waren de volgende logische stappen. De negatieven zijn dan gelijktijdig gereinigd, opgeborgen in nieuwe zuurvrije papieren enveloppen, ingescand en beschreven in de geautomatiseerde bibliotheekcatalogus. De collectie bevat afbeeldingen van de Plantentuin op zijn vorige locatie in Brussel, foto's van levende planten en herbariumspecimens, en in mindere mate beelden van de natuur en het dagelijkse leven in Afrika en de Belgische vegetatie. Klik hier voor een aantal representatieve voorbeelden. Aarzel niet ons te contacteren voor meer info : library@br.fgov.be.

  • Tevredenheidsenquête Plantentuin

De Plantentuin is bezig met een onderzoek om het onthaal van de bezoekers te kunnen verbeteren. Als je af en toe de tuin bezoekt, aarzel dan niet om uw opmerkingen over de Plantentuin en zijn service te noteren in de online vragenlijst. Deelnemen aan de enquête neemt niet langer dan 10 minuutjes in beslag!

Link naar de enquête

Plantentuin Meise werkt sinds kort samen met Natuurpunt, de grootste natuurvereniging van Vlaanderen. We hebben immers veel gemeen! Want Natuurpunt draagt, net als de Plantentuin, de bescherming van de natuur hoog in het vaandel. Leden van Natuurpunt krijgen – op vertoon van hun lidkaart – 50 procent korting op een toegangsticket voor de Plantentuin.

Nog geen lid? Word vandaag nog lid en geniet van dit voordeel bij de Plantentuin. Bovendien schenkt Natuurpunt jou het lidmaatschap gratis tot eind 2014. Wie nu lid wordt, blijft dat tot eind 2015. Leer Natuurpunt kennen op www.natuurpunt.be.

(Maximum 2 volwassenen per lidkaart (gratis voor -18 jarigen). Niet cumuleerbaar met andere kortingen. Aanbod geldig tot 31 december 2014.)

Musa is de wetenschappelijke naam van de bananenplant.Musa is de wetenschappelijke naam van de bananenplant.


  • De Australische "Blackboy"

Elke week komt er wel een plant bij in het Plantenpaleis! Zo werd de collectie in de Moesson- en Savannekas onlangs uitgebreid met enkele grasbomen (Xanthorrhoea glauca). Deze prachtige planten met blauwachtige bladeren komen voornamelijk voor aan de zuid-oostkust van Australië. De soort is vernoemd naar de gele hars (xanthos is Grieks voor geel) die het produceert en die de aboriginals gebruiken als kleefstof. Maar de plant ziet er vooral heel bijzonder uit: zijn stam is vaak verkoold en er groeit een soort van grasbosje bovenop met fijne, flexibele en blauwachtige bladeren. Botanisch gezien is het geen echte stam, maar een schijnstam omdat hij helemaal anders is opgebouwd dan bijvoorbeeld een boom. Als de omstandigheden gunstig zijn, verschijnt op de top van de plant een bloeiwijze van kleine witte geurende bloemen die verscheidene meters hoog kan worden. In de Australische bush bevordert brand de bloei van de Xanthorrhoea via stoffen in de rook; de schijnstam is perfect aangepast om de brand te kunnen trotseren. Dit verklaart dus ook waarom oude exemplaren er vaak verbrand uitzien en "Blackboys" genoemd worden.

Musa is de wetenschappelijke naam van de bananenplant.


  • Ikebana

Voor de liefhebbers van Ikebana heeft de Tuinwinkel een nieuw prachtboek in zijn collectie: 'Ohara ikebana: a song of flowers'. Het boek is opgevat in twee delen: het eerste is een soort van inleidende cursus tot de verschillende niveaus van de Ohara-school, het tweede toont het beste werk van ikebaniste Godelieve Van den heuvel-Janssens. 'A Song of Flowers' is een absolute must have voor elke Ohara-student, -leraar of -bewonderaar! Prijs: 40 euro

Te koop in de Tuinwinkel : 40 €

  • De webwinkel van de Plantentuin

Een aantal van de boeken en illustraties die de Plantentuin zelf uitgeeft kan je bekijken en bestellen via onze webwinkel. Je vindt er wetenschappelijke werken, zoals de Flora van België, het ideale instrument om alle Belgische planten op naam te kunnen brengen. Maar er zijn ook mooie posters en orchideeënprenten of een biodiversiteitskookboek of een werk over traditionele snoeikunst of ...

Exploreer onze webshop hier.

Alleen in de Tuinwinkel vind je het betere tuinboek

The place to be voor plantenliefhebbers!

Musa is de wetenschappelijke naam van de bananenplant.

Uitgever
Plantentuin Meise

Musa komt tot stand binnen de Afdeling Museologie en Educatie met de medewerking van het informaticateam en de Afdeling Levende Collecties.

Eindredacteur
Koen Es

Foto's

Plantentuin Meise, George Chernilevsky (Commons).

Wilt u Musa ook ontvangen, klik hier en schrijf het woord subscribe in je mailbericht. Gelieve geen signatuur noch andere tekst toe te voegen.

Wilt u niet langer Musa ontvangen, klik hier en schrijf het woord unsubscribe in je mailbericht.

Voor bezoekersinformatie klik hier.

Plantentuin Meise
Domein van Bouchout
Nieuwelaan 38
1860 MEISE

02 260 09 70
info@br.fgov.be