nr. 40, winter 2014

Nieuws uit de Plantentuin

Niet te missen

Plant in de kijker

De Tuinwinkel

Er groeit iets in Meise!
Musa is de wetenschappelijke naam van de bananenplant.


  • Oude es wordt designtafel

Een oude es die voor de veiligheid werd gerooid in de Plantentuin, kreeg onlangs een heel nieuw leven. Meubelontwerper Bram Boo gebruikte het mooie hout voor zijn minimeubelcollectie 'Mate'. Die werd in oktober voorgesteld op de Biënnale Interieur in Kortrijk. Eén van Boo’s ontwerpen is een tafeltje dat speels wordt gecombineerd met een opstaande geometrische figuur, dat zo een soort van scherm vormt.

De eerste collectie maakte hij volledig met het hout van de es uit Meise. De volgende stukken zal hij maken uit een oude, afgestorven eik uit zijn eigen tuin. Bram Boo houdt ervan om te werken met respect voor de natuur. Hij werd in 2010 door onder meer de Biënnale Interieur Kortrijk, het Design Museum Gent en de redactie van Knack Weekend en Le Vif Weekend uitgeroepen tot designer van het jaar.  • Voelmaquette van het Kasteel van Bouchout

Voortaan kunnen ook blinden en slechtzienden zich voorstellen hoe het kasteel van Bouchout in de Plantentuin eruit ziet. Aan de ingang van het gebouw staat een voelmaquette van het kasteel. Een bordje geeft in braille ook wat uitleg over het gebouw.

De voelmaquette werd ingehuldigd op 27 september en werd gemaakt door kunstenaars Guido en Jonas Van Vliet. Het idee en de financiering voor de maquette kwam van de Rotary Club Meise-Bouchout. De serviceclub vindt het belangrijk dat slechtzienden en blinden ook in contact worden gebracht met ons cultureel, artistiek en historisch erfgoed.


 

  • Plantkundigen vallen in de prijzen

De Plantentuin Meise en de Koninklijke Belgische Botanische Vereniging reikten in november verscheidene prijzen uit aan onderzoekers die bijdroegen tot een belangrijke vooruitgang in het botanisch onderzoek. De ‘Emiel Van Rompaey-prijs’ beloont uitmuntend werk op het gebied van taxonomie, het inventariseren, de verspreiding of de bescherming van de flora in onze streken. Voor deze bekroning eindigden twee werken ‘ex aequo’. Het eerste bekroonde werk is dat van Arthur Vanderwegen (rechts op de foto ) en André Fraiture (links), mycoloog in de Plantentuin Meise. Zij stelden de ‘Catalogus van Uredinales in België' samen. Uredinales zijn roestparasieten, een groep schimmels die voordien weinig werden bestudeerd door Belgische mycologen. Dezelfde prijs ging naar Dries Van Den Broeck, lichenologist in de Plantentuin. Hij wordt beloond voor zijn ‘Atlas van epifytische korstmossen en de erop voorkomende lichenicole fungi van het Brussels Hoodstedelijk Gewest’. Dit lijvige werk van 161 pagina's geeft een stand van zaken over de verdeling van korstmossen in de Brusselse regio. Kenny Helsen (tweede van links) ontving de ‘Erreraprijs 2010-2012’ voor zijn voortreffelijk werk op het gebied van de genetica, ecologie en de evolutie van planten én voor zijn publicaties over de restauratie van kalkgraslanden. De prijs ‘Crépin 2010-2012’, die studiewerk over de vegetatie in onze regio's bekroont , werd toegekend aan Fabienne Van Rossum van de Plantentuin Meise (midden). Zij bestudeerde de van populatie van verschillende soorten bedreigde planten in België.  • Flori Mundi, een voltreffer!

Op 30 november viel het doek over de eerste editie van Flori Mundi, het belangrijkste evenement in de Plantentuin in 2014. Vijf weken lang werden een tiental composities met meer dan 10.000 orchideeën , bromelia's en andere tropische planten voorgesteld aan het publiek. En het was een succes! Bijna 28.000 bezoekers zakten naar de Plantentuin af en bewonderden de piramide met zevenhonderd Cymbidiumorchideeën, de Phoenixpalm met drieduizend Bromelia’s, de bogen met Vandaorchideeën en Guzmania’s... En het hoogtepunt van de tentoonstelling: de drijvende bol met tweeduizend Phalaenopsisorchideeën in de serre met de reuzewaterlelies. Dit alles kon alleen maar dankzij de goede samenwerking van iedereen in de Plantentuin: tuiniers, technici, werkenmers én tientallen gemotiveerde vrijwilligers. En omdat Flori Mundi zo’n schot in de roos was, houden we een tweede editie volgend jaar, van 31 oktober tot 29 november. 

Musa is de wetenschappelijke naam van de bananenplant.Musa is de wetenschappelijke naam van de bananenplant.


  • De Kerstster

Euphorbia pulcherrima ... De naam zegt je misschien niet veel. ‘Kerstster’ of de andere (foute) benaming ‘kerstroos’ doen waarschijnlijk wél een lichtje branden. De kerstster dankt zijn naam aan zijn lancetvormige schutbladeren die in de vorm van een ster staan. Die bladeren zijn rood, roze of wit en worden vaak verward met de eigenlijke bloemen: in het hart van de plant, tussen de schutbladeren. Oorspronkelijk komt de plant uit Centraal-Amerika. Kerststerren zijn zogenaamde ‘kortedagplanten’: ze bloeien alleen wanneer de daglengte afneemt. In West-Europa is dat het geval rond eind oktober, maar door het licht in de kweekkassen te manipuleren, kunnen tuinders de bloeiperiode heel precies bepalen. De plant is prachtig, maar ook giftig. Alle onderdelen van de kerstroos bevatten een irriterende latex die bij contact met de huid of bij het inslikken onder meer huidontsteking, irritatie van de slijmvliezen en braken kan veroorzaken. Hou kleine kinderen dus uit de buurt van de kerstroos.

Musa is de wetenschappelijke naam van de bananenplant.


  • 'The Botanic Garden of Brussels' : exclusief aanbod voor de feestdagen!

Nog op zoek naar een mooi cadeau voor onder de kerstboom? De Plantentuin Meise geeft je een korting van liefst 50 procent op het boek 'he Botanic Garden of Brussels' van plantentuinarchivaris Denis Diagre. Het prachtig uitgegeven boek dompelt je onder in het boeiende verhaal van ons instituut, tegen de achtergrond van een jonge Belgische natie die grote sociale, politieke en wetenschappelijke veranderingen onderging. 25 euro in plaats van 50 euro! Aanbod geldig tot 31/12/14.

Blader hier door enkele bladzijden: http://miniurl.be/r-p47.

Hier te koop

  • De webwinkel van de Plantentuin

Een aantal van de boeken en illustraties die de Plantentuin zelf uitgeeft kan je bekijken en bestellen via onze webwinkel. Je vindt er wetenschappelijke werken, zoals de Flora van België, het ideale instrument om alle Belgische planten op naam te kunnen brengen. Maar er zijn ook mooie posters en orchideeënprenten of een biodiversiteitskookboek of een werk over traditionele snoeikunst of ...

Exploreer onze webshop hier.

Alleen in de Tuinwinkel vind je het betere tuinboek

The place to be voor plantenliefhebbers!

Musa is de wetenschappelijke naam van de bananenplant.

Uitgever
Plantentuin Meise

Musa komt tot stand binnen de Afdeling Museologie en Educatie met de medewerking van het informaticateam en de Afdeling Levende Collecties.

Eindredacteur
Koen Es

Foto's

Plantentuin Meise, Bram Boo, Rotary Club Meise-Bouchout.

Wilt u Musa ook ontvangen, klik hier en schrijf het woord subscribe in je mailbericht. Gelieve geen signatuur noch andere tekst toe te voegen.

Wilt u niet langer Musa ontvangen, klik hier en schrijf het woord unsubscribe in je mailbericht.

Voor bezoekersinformatie klik hier.

Plantentuin Meise
Domein van Bouchout
Nieuwelaan 38
1860 MEISE

02 260 09 70
info@br.fgov.be