nr. 43, herfst 2015

Nieuws uit de Plantentuin

Niet te missen

Plant in de kijker

De Tuinwinkel

Er groeit iets in Meise!
Musa is de wetenschappelijke naam van de bananenplant.


  • Met taxus strijden tegen kanker

Iedereen kent de taxus (Taxus baccata). Deze struik, die zich tot mooie, strakke hagen laat scheren, is terug te vinden in het bijna elk park of elke tuin. Maar wist je ook dat deze struik belangrijk is in de strijd tegen kanker? Taxus bevat een grondstof, baccatine, die gebruikt wordt voor de productie van geneesmiddelen tegen kanker. Daarom is het snoeiafval van taxus zo kostbaar… en werden er initiatieven ontwikkeld om het snoeisel te verzamelen. Zo ontstond onder meer de vereniging “Vergrootdehoop” met wie de Plantentuin Meise samenwerkt. Onze tuiniers snoeien, geholpen door vrijwilligers, jaarlijks de tientallen meters taxushaag op het domein. Voor elke kubieke meter snoeisel, dat men oogst, stort “Vergrootdehoop” geld voor de strijd tegen kanker. De laatste jaren, ontvingen op die manier al tientallen projecten meer dan 2 miljoen euro. Particulieren, die een haag van minstens 40 meter hebben, kunnen ook deelnemen aan deze actie: professionele snoeiers komen op afspraak gratis jou taxus snoeien. Je kan je snoeiafval ook gratis naar een deelnemend containerpark brengen. 
Meer info: Vergrootdehoop
.  • Nieuwe pedagogische materiaalkoffer

‘Reis door de tijd: van wiertje tot bloem’ is de gloednieuwe pedagogische materiaalkoffer, ontwikkeld in het kader van het project: ‘Later word ik … Marie Curie of Einstein!’, dit met de steun van het Brussels Hoofdstedelijk Gewest en Research in Brussels. Deze koffer dient voor het begeleiden van een bezoek aan de Evolutiekas van de Plantentuin met leerlingen tussen 14 en 18 jaar. Hoe is het leven op aarde ontstaan? Hoe kon er zich zo’n grote diversiteit aan levende organismen ontwikkelen? Wat zijn de evolutiemechanismen? Hoe zagen de eerste planten eruit? Wat gebeurt er vandaag met de biodiversiteit? Dit zijn de vragen waarop leerkrachten en leerlingen een antwoord proberen te vinden door terug te gaan naar het ontstaan van de aarde en door heel de evolutie van de planten te doorlopen. Deze koffer bevat materiaal dat leerkrachten of andere begeleiders volgens hun eigen wensen op een leerrijke en ludieke manier kunnen gebruiken. Verder vind je er nog vanalles in zoals een pedagogisch dossier, spelletjes, instrumenten en activiteiten, een tijdlijn van verschillende meters, suggesties voor rollenspelen en klasgesprekken, een stamboom van het leven in 3D om ineen te puzzelen en zo de plantenevolutie te reconstrueren. De koffer is beschikbaar in het Frans. Aan de Nederlandse versie wordt nog gewerkt. 


 

  • Waar aliens wortel schieten

Een wetenschappelijke studie, waaraan Quentin Groom, onderzoeker in de Plantentuin van Meise, meewerkte, werd onlangs gepubliceerd in het prestigieuze wetenschappelijk tijdschrift Nature. Deze studie geeft voor het eerst een algemeen inzicht in het inburgeringsproces en de verspreiding van planten buiten hun natuurlijk verspreidingsgebied. Volgens deze studie vestigden minstens 13186 plantensoorten - ongeveer 3.9 % van de wereldflora - zich buiten hun natuurlijk habitat en is de mens hier verantwoordelijk voor. Vandaag is Noord-Amerika met 600 ingevoerde soorten de geografische zone, waar het grootste aantal exotische planten voorkomt. Europa telt er momenteel ongeveer 4000. De onderzoekers hebben ook aangetoond dat eilanden gevoeliger zijn voor de inburgering van exoten dan het vasteland en dat het noordelijk halfrond de grootste ‘verspreider’ is, vooral dan Europa en niet-tropische Azië. De data laten de wetenschappers ook toe om te voorspellen welke soort, in welke regio, dominant kan worden. Dit kan erg belangrijk zijn voor het controleren van invasieve soorten en voor het natuurbeheer....

Meer info : persbericht "Waar aliens wortel schieten" "

  • Kringlooptuinieren

Sinds het voorjaar sieren mooie lage vlechthekjes de borders in de Mediterrane Kas. Je hebt ze vast al eens bewonderd. Ze zijn gemaakt van snoeihout en werden gerealiseerd door Jan Godemont van het project ‘Compostkracht’. Dit project is een samenwerkingsverband van 5 afvalintercommunales en de provincie Vlaams-Brabant. Het project wil de Vlaams Brabander kennis laten maken met manieren om tuinafval te verwerken (kringlooptuinieren) en zo minder tuinafval te moeten weggooien. Met dit doel zijn de Plantentuin Meise en Compostkracht gaan samenwerken. Tijdens het ‘Plantentuin Lenteweekend’ in april heeft Compostkracht al een informatiestand gehad over composteren. En tijdens het ‘Herfstweekend’ zal Jan Godemond op 11 oktober geïnteresseerde bezoekers de basis aanleren van tuinvlechtwerk. Om bezoekers te inspireren tot duurzaam tuinieren, willen we dit najaar met vrijwilligers een duurzame takkenwal bouwen aan de rand van Wild Meise. Dit soort projecten zullen volgend jaar vaker georganiseerd worden. 

Musa is de wetenschappelijke naam van de bananenplant.


Musa is de wetenschappelijke naam van de bananenplant.


  • Bromelia en co

De plantentuin bezit ongeveer 300 verschillende bromelia-achtigen waaronder een aantal zeer bijzondere en unieke soorten. Bijvoorbeeld de hazenpootbromelia (Bromelia lagopus) uit Brazilië, die wij als één van de enige botanische tuinen ter wereld in onze collecties hebben, of de koninginnealcantarea (Alcantarea regina), die maar om de 30 jaar bloeit. Ze werden populair bij ons in de 19e eeuw toen de sierteeltsector uit onze streken met deze Zuid- en Midden-Amerikaanse tropenplantjes aan de slag ging om tal van kruisingen te maken. Typisch voor heel wat bromelia-achtigen is hun trechtervorm. Het is een ultieme aanpassing om als epifyt in de boomkruinen van het regenwoud of vastgeklampt aan rotswanden te kunnen leven. Ze verzamelen water en composteerbaar materiaal in deze trechters, dat ze gebruiken om van te leven. Deze waterreservoirs vormen een zwevende micro- levensgemeenschap op zichzelf en zijn voor vele diersoorten, van insecten tot pijlgifkikkers, noodzakelijk voor hun overleven boven in de kruinlaag van het regenwoud. Het geslacht Tillandsia is nog straffer; via kleine schubjes onttrekken Tillandsia’s water uit de vochtige lucht. De meest beroemde van de familie is dan weer de ananas (Ananas comosus). Dit is geen epifyt, maar een bromeliasoort die in de volle grond groeit. Zeker zelf eens proberen! Je kan de groene kroon van een ananas in een bloempot planten. Goed water geven en wie weet, oogst je ooit je eigen ananas.

Musa is de wetenschappelijke naam van de bananenplant.


  • Kalenders en agenda’s 2016

Met de herfst en het vallen van de bladeren, komt ook het nieuwe jaar steeds dichterbij. Hoog tijd om een kalender of agenda aan te schaffen zodat je weer volop plannen kan maken voor 2016. In de Tuinwinkel is er een grote keuze aan agenda’s en kalenders met - hoe kan het ook anders - het thema tuin en bloemen.

Prijs: 13 € (kalenders) - 14 € (agenda’s).

Hier te koop

  • Geurkaarsen

Gezellig een boek lezen bij kaarslicht, knus in een sfeervol salon cocoonen in het najaar, daar hoort ook een geurkaars bij. Er is een nieuwe collectie aangekomen met het parfum van kersen, vanille en nog veel meer … heerlijk !

Prijs: 9 € (kleine kaarsjes) - 15 € (grote kaarsen).

Hier te koop

Alleen in de Tuinwinkel vind je het betere tuinboek!

The place to be voor plantenliefhebbers!

Musa is de wetenschappelijke naam van de bananenplant.

Uitgever
Plantentuin Meise

Musa komt tot stand binnen de Afdeling Museologie en Educatie met de medewerking van het informaticateam en de Afdeling Levende Collecties.

Eindredacteur
Koen Es

Foto's

Plantentuin Meise.

Wilt u Musa ook ontvangen, klik hier en schrijf het woord subscribe in je mailbericht. Gelieve geen signatuur noch andere tekst toe te voegen.

Wilt u niet langer Musa ontvangen, klik hier en schrijf het woord unsubscribe in je mailbericht.

Voor bezoekersinformatie klik hier.

Plantentuin Meise
Domein van Bouchout
Nieuwelaan 38
1860 MEISE

02 260 09 70
info@plantentuinmeise.be