Wilt u niet langer Musa ontvangen, klik hier en schrijf het woord
nr. 47, herfst 2016

Nieuws uit de Plantentuin

Niet te missen

Plant in de kijker

De Tuinwinkel

Er groeit iets in Meise!
Musa is de wetenschappelijke naam van de bananenplant.
  • Nieuw ! Veldgids van wilde planten van de Benelux

Wat bloeit daar? Het is een vraag die elke natuurliefhebber zich wel vaker heeft gesteld. Voor de wilde planten van de Benelux is er al lang een wetenschappelijke flora voorhanden die eerder gericht is op professionelen en biologiestudenten. Maar met deze nieuwe veldgids, willen we het mogelijk maken voor alle geïnteresseerden om wilde planten te herkennen. De veldgids behandelt en illustreert meer dan 1300 soorten en is daarmee de meest volledige gids voor de Benelux. Enkel de grasachtigen werden niet opgenomen, maar daar zitten de meeste leken ook niet op te wachten. De flora volgt de allernieuwste inzichten in de classificatie. Determinatiesleutels en verspreidingskaartjes laten toe om gemakkelijk tot een correcte identificatie te komen en dit alles werd aangevuld met meer dan 5000 haarscherpe foto’s. Ze illustreren zowel de groeiwijze van de plant als de allerkleinste bloemdetails, waarvan sommige voor het eerst op foto werden vastgelegd. Door zijn up-to-date taxonomie en rijke illustraties is deze gids het ideale instrument om de flora van BelgiŽ, het Groothertogdom Luxemburg en Nederland (beter) te leren kennen. , zowel voor de academicus als de natuurliefhebber.

De veldgids van wilde planten van de Benelux, een co-realisatie van onze plantkundige Fabienne Van Rossum wordt uitgegeven door Plantentuin Meise en is beschikbaar (vanaf oktober) in onze Tuinwinkel. Prijs : 39 €.

  • De reuzenaronskelk, tweede keer in bloei dit jaar!

Voor de tweede keer dit jaar schonk een reuzenaronskelk (Amorphophallus titanum) de Plantentuin een prachtige bloei. De ‘grootste bloem ter wereld’ of ‘de stinkbloem’, door veel mensen zo genoemd, bereikte tijdens de bloei van 27 juli 2016 een hoogte van 2,37 m. Meer dan 4000 bezoekers genoten tijdens de drie dagen durende bloei van dit buitengewoon spektakel. Deze merkwaardige plant, afkomstig uit de tropische regenwouden van Sumatra, wordt vooral bedreigd door de grootschalige ontbossing van dit eiland. Tussen 2000 en 2012 zijn zo al meer dan 6 miljoen hectare primair regenwoud verloren gegaan. Dit komt overeen met de totale oppervlakte van Ierland. Deze ontbossing gebeurt vooral om palmbomen aan te planten voor de productie van palmolie. De reuzenaronskelk kunnen we dus net zoals de oerang-oetan beschouwen als het uithangbord van de bescherming van deze wouden. Soms is het 8 tot 10 jaar wachten op een volgende bloei. De reuzenaronskelk bloeide - weliswaar waren dit andere planten - in Plantentuin Meise ook al in augustus en september 2008 (twee verschillende planten), in maart 2011, in juli 2013 en maart 2016. Wil je graag op de hoogte gehouden worden van een volgende bloei. Klik op de link en vul het online formulier in.


  • Emiel Van Rompaey-prijs 2016

Op 12 september kreeg Anne Ronse, plantkundige van de Plantentuin Meise, de Van Rompaey-prijs uitgereikt. Deze tweejaarlijkse prijs wordt uitgereikt voor onderzoek met betrekking tot de taxonomie, de inventarisatie, de verspreiding of de bescherming van de zaadplanten- of sporeplanten van onze streken. Anne Ronse bestudeert sinds 2002 de wilde flora in de Plantentuin. Het domein bevat uiteenlopende vegetatietypes, waaronder waardevolle (half)natuurlijke vegetaties, maar ook zeer rijke collecties van duizenden aangeplante soorten. Die combinatie zorgt voor ‘garden escapes’, of collectievlieders: planten die ‘ontsnappen’ uit de collecties en zich elders in het domein vestigen en uitbreiden. De historische gegevens over landgebruik, vegetaties en menselijke ingrepen waren een waardevolle hulp bij het interpreteren van de hedendaagse vegetaties. Tussen 2002 en 2010 nam Anne Ronse 586 soorten planten waar, waarvan 357 inheemse soorten. Dit is een heel hoog aantal voor een gebied van 1 km². In deze groep van inheemse soorten trof ze 27 zeldzame soorten aan. In de Plantentuin vind je ook diverse interessante vegetatietypes terug, waaronder verschillende soorten loofbos, natte graslanden, moerasruigtes en pioniervegetaties. Aan de hand van alle bevindingen, schreef Anne Ronse richtlijnen voor het beheer van de bestudeerde soortengroepen. Vanaf 2012 inventariseert ze weer systematisch de planten in de Plantentuin waarbij ze bijzondere aandacht besteedt aan de collectievlieders en de factoren die ervoor zorgen dat  deze planten soms veranderen in invasieve planten.
.

  • OfficiŽle wereldrecordhouder van de langste picknicktafel!

De zomer zinderde in Plantentuin Meise! Veel had te maken met onze gooi naar het wereldrecord ‘Langste picknicktafel’ tijdens de ZomerFloridylle. Op zondag 26 juni schoven ondanks het slechte weer zo’n 500 mensen aan de enorme tafel aan, helemaal ontworpen en gebouwd door de mensen van de Plantentuin zelf: 178 metalen poten ondersteunden meer dan 2400 m aan planken. De gerechstdeurwaarder deed om 12 u de officiële opmeting en kondigde onder luid applaus een nieuw wereldrecord aan: 300 m en 58 cm lang, bijna dubbel zo langs als het vorige record uit Koeweit! De hele zomer genoten bezoekers van de picknicktafel op de Eredreef, gevuld met potten met vergeten groenten en talrijke groepen hielden picknickfeestjes aan de prachtige tafel. Aan het eind van de zomer organiseerden we nog als klap op de vuurpijl een Pokémon Pop-up Picknick op een prachtige warme zomeravond. Talrijke bezoekers genoten van een picknick op deze zwoele zomernacht, van een romantische wandeling in de magische avondsfeer van het domein of joegen verwoed op Pokémons. Op 1 september braken we de tafel af...er vast van overtuigd dat we in de toekomst de tafel opnieuw zullen opbouwen, op een andere locatie, en met een andere invulling. We houden je op de hoogte!

  • BigPicnic - een smakelijk Europees project

Van 2016 tot 2019 gaat de Plantentuin samen met bezoekers, medewerkers, vrijwilligers, klassen, verenigingen, gezinnen, wetenschappers … dus met JOU, op zoek naar antwoorden op de grote voedselvraagstukken. Zullen we de groeiende wereldbevolking kunnen blijven voeden?  Wie draagt daar de verantwoordelijk voor? Hoe zit het met gentechnologie? Draagt vegetarisme bij aan voedselzekerheid? Is het wel gezond? Moeten we naar een kleinschalige en lokale landbouw, of ligt de toekomst in mondialisering? Kunnen plantentuinen een bijdrage leveren aan de voedselzekerheid? Samen met diverse doelgroepen werken we workshops, expo’s en science cafés uit volgens de cocreatie-methodiek en met aandacht voor RRI (responsible research and innovation). En omdat voeding centraal staat, mag het best allemaal lekker zijn. We doen dit niet alleen. BigPicNic is een Europees Horizon 2020 project dat loopt in 12 Europese landen en Oeganda. Plantentuinen, universiteiten en de Nederlandse WaagSociety werken samen in dit project. Wil JIJ graag je ei kwijt over voedselzekerheid? Wat is JOUW hamvraag over dit thema? Deel het met ons via dit mailadres: jutta.kleber@plantentuinmeise.be

Musa is de wetenschappelijke naam van de bananenplant.

Musa is de wetenschappelijke naam van de bananenplant.


  • De herfstaster

Herfstasters zijn echte toppers voor de late zomer- of vroege herfsttuin. Deze sterke vaste planten vind je in allerlei vormen en kleuren: wit, roze en karmijnrood tot vrijwel alle tinten blauw en violet. Herfstasters behoren tot de asterfamilie, ook wel samengesteldbloemigen of composieten genoemd. Want hun bloemen, net als madeliefjes of zonnebloemen zijn opgebouwd uit vele kleine buisbloemen in het midden, met daarrond een krans van straalbloemen, net sterren. Er bestaan wel meer dan duizend soorten, cultivars en onderlinge kruisingen of hybriden. Hun hoogte varieert van 20 cm tot meer dan 1 m; kortom voor elk wat wils. Bovendien trekken herfstasters ook in het najaar bijen, vlinders en andere insecten aan: ideaal voor de ecologische siertuin. De Aster novi-belgii en de Aster novae-angliae zijn de bekendste herfstasters. Rond 1710 werden deze soorten geïntroduceerd in Europa. Ze komen oorspronkelijk uit het Noordoosten van Noord-Amerika. Op dat moment stond dit gebied beter bekend als Nieuw-Nederland en Nieuw-Engeland. Asters houden van een vruchtbare, kalkhoudende en vochtige bodem met losse, goed doorlaatbare grond. De meeste herfstasters zijn echte zonnekloppers en groeien het best op een plekje met veel zon tot halfschaduw. Hoge asters kan je extra steun geven door ze tussen heesters te plaatsen, maar je kan ook snoeihout van heesters of bomen gebruiken als plantensteun. Na de bloei kan je de asters snoeien op tien centimeter boven de grond. Je kan nieuwe planten zaaien in het voorjaar of je kan ze vermeerderen door delen of scheuren na de bloei. Het midden van de plant geraakt langzaam maar zeker uitgeput en kan zelfs verhouten. Om de planten te verjongen graaf je ze voorzichtig uit. Het verhoute hart moet je verwijderen. Tot slot scheur je de buitenste, gezonde delen met de hand of met een mes en plant deze terug in losgemaakte grond. Sommige soorten zijn erg gevoelig voor meeldauw, een schimmelziekte die witte aanslag op de bladeren veroorzaakt. Geregeld water geven aan de voet, zodat het blad niet nat wordt en voldoende luchtcirculatie rond de plant, kunnen meeldauw helpen voorkomen.

Musa is de wetenschappelijke naam van de bananenplant.

  • De tuin voorbereiden voor de lente

De herfst staat voor de deur...maar als je volgende lente een tuin vol kleur wil, dan is het nu tijd om bloembollen te planten. Je kan op dit moment in de Tuinwinkel een mooi assortiment bloembollen vinden: narcissen, tulpen, sneeuwklokjes,... Je vindt er ook alle accessoires die je nodig hebt om in de beste omstandigheden in de tuin te werken: leren tuinhandschoenen (€ 5), een speciale handverzorgingscrème voor tuiniers (€ 7, 50/pot), een tuinschort (€ 10), een knielkussenom je knieën te beschermen... en nog veel meer. Te ontdekken in de Tuinwinkel van Plantentuin Meise.

Te koop in de Tuinwinkel.

  • Ecocan

Nieuw in onze Tuinwinkel: Ecocan! Deze kleine potjes gemaakt van bamboevezel, bevatten zaadjes en meststoffen die nodig zijn om te groeien. Het principe is eenvoudig: het volstaat om het potje te openen, het deksel te gebruiken als schoteltje, water te geven en het te plaatsen op een voldoende lichte plaats. Na enkele dagen beginnen de eerste scheuten te kiemen. Als de plant te groot wordt voor het bamboepotje, volstaat het om de plant met pot en al in een groterer bloempot te planten of in volle grond. De bamboevezels zullen vergaan en zo transformeren in meststoffen voor de plant. De Tuinwinkel biedt je enkele exotische planten aan: Aloe vera, koffie, reuzenbamboe, palm. Prijs: € 8,50.

Te koop in de Tuinwinkel.

Alleen in de Tuinwinkel vind je het betere tuinboek!

The place to be voor plantenliefhebbers!

Musa is de wetenschappelijke naam van de bananenplant.

Uitgever
Plantentuin Meise

Musa komt tot stand binnen de Afdeling Museologie en Educatie met de medewerking van het informaticateam en de Afdeling Levende Collecties.

Eindredacteur
Koen Es

Foto's

Plantentuin Meise.

Wilt u Musa ook ontvangen, klik hier.


Voor bezoekersinformatie klik hier.

Plantentuin Meise
Domein van Bouchout
Nieuwelaan 38
1860 MEISE

02 260 09 70
info@plantentuinmeise.beWilt u niet langer Musa ontvangen, klik en schrijf het woord unsubscribe in je mailbericht.