Wilt u niet langer Musa ontvangen, klik hier en schrijf het woord
nr. 48, winter 2016

Nieuws uit de Plantentuin

Niet te missen

Plant in de kijker

De Tuinwinkel

Er groeit iets in Meise!
Musa is de wetenschappelijke naam van de bananenplant.

  • Afrikaanse paddenstoelen

Plantentuin Meise hielp begin november bij het organiseren van het 2e symposium van het Mycologisch Netwerk van de Regio van de Grote Afrikaanse Meren (Congo, Rwanda & Burundi) in het Congolese Goma. Het thema van het symposium dat door vijftig deelnemers werd bijgewoond, was de paddenstoelendiversiteit uit de Regio van de Grote Meren en hun economisch en voedingspotentieel. Een twintigtal sprekers hielden gedurende twee dagen hun uiteenzettingen over de ecologie en de diversiteit van zwammen, over de traditionele kennis en de paddenstoelenconsumptie door de plaatselijke bevolking. Allemaal noodzakelijke kennis om wilde paddenstoelen in cultuur te kunnen brengen. Plantentuin Meise presenteerde er de zelfgemaakte documentaire ‘Rwanda Fungi’, die in 2015 gedraaid werd, tijdens een expeditie in de Rwandese bergwouden. Er werden ook studies gepresenteerd van mycologen die meerdere wilde paddenstoelensoorten uit de savannebossen met succes in cultuur wisten te brengen en er een economische activiteit voor de plaatstelijke bevolking van konden maken. Heel wat ervaringen, bevindingen en aanbevelingen voor de toekomst werden op het einde van het symposium geformuleerd.

Meer info: http://mycorgl2016.jimdo.com.

  • De Plantentuin in Virunga

Het Nationaal Park Virunga in Congo is één van de natuurgebieden waar je de grootste diversiteit op aarde terugvindt. Het is ook één van de enige plekken op de planeet waar de met uitsterven bedreigde berggorilla’s nog leven. Het park lanceerde een programma om de elektriciteitsvoorziening van het plattelandsgebied te verbeteren door een waterkrachtscentrale te installeren van 13 megawatt in Matebe (Rutshuru, Noord-Kivu). Op deze manier willen ze een duurzaam alternatief bieden voor de illegale productie van houtskool. Plantentuin Meise doet mee met dit mooi ecologisch project! We zorgden voor de groenaanleg van de site van de centrale (7 ha) en creëerden de ‘Ecologische Tuin van Matebe’ om de bezoekers te sensibiliseren over het belang van planten. We installeerden vier congoleese ecosystemen en demonstratiegroentetuinen. We legden een kwekerij aan om inheemse lokale planten op te kweken en te vermeerderen, zeker de bedreigde planten. De Tuin van Matebe zal dè plaats worden waar de scholen en de inwoners van Noord-Kivu terecht kunnen voor educatieve activiteiten rond het milieu. Een horticultureel programma wordt op poten gezet om het opkweken van planten (zowel bloemen, als ornamentele en lokale planten), groenten en eetbare paddenstoelen te ondersteunen en zo de levenskwaliteit van de families en gemeenschappen te verbeteren. De grote uitdaging voor ICCN (het Congolese Instituut voor Natuurbeheer) en Plantentuin Meise voor de komende jaren concentreert zich vooral op het vergroten van het ecologisch bewustzijn in deze jammer genoeg nog zeer onstabiele regio.
Meer info.


  • HerfstFloridylle 2016

Van 15 oktober tot 6 november bruiste het weer in de Plantentuin. De HerfstFloridylle gaf de herfst nog meer kleur! De bezoekers konden deelnemen aan een keur van activiteiten: er waren gegidste wandelingen en exposities in het kasteel. Op de 'Dag van de Oogst' kon men kennismaken met oude appelrassen en zien wat je kan doen om oogst te bewaren. Ook hadden de tuinmannen geoogst in de Plantentuin, een grote diversiteit aan wilde eetbare planten en vruchten was uitgestald op de kasteelkoer. In het Fruticetum was een wandeling uitgezet met het thema ´Bomen en Volksgebruiken´. De bezoekers konden op zoek naar 'hun' levensboom. Het Pachthof bruiste van de activiteiten. Kinderen konden zich vermaken met pompoensnijden, amuletten maken, natuurmemorie spelen en met het nieuwe reuzenspel ´Raad de plant´. Ook het trekvlot over de kasteelvijver was een groot succes! We hebben de HerfstFloridylle afgesloten met een knallende activiteit. Het kasteel was voor de gelegenheid omgebouwd tot griezelkasteel. De griezeltocht liep door de kelders en trappen die normaal niet voor publiek toegankelijk zijn. Vele figuranten hebben hun best gedaan de geesten in het kasteel tot leven te wekken. Het was een zeer groot succes met alleen enthousiaste reacties! Het mooie herfstweer en de activiteiten lokten veel mensen naar de Plantentuin. We mochten maar liefst 12.000 bezoekers verwelkomen in deze vier weekenden! We hebben 500 kinderen blij gemaakt met een pompoenlampion. Na deze zeer succesvolle HerfstFloridylle, hopen we natuurlijk op een nog veel succesvollere WinterFloridylle. We zijn hard aan het werk om er weer een betoverende activiteit van te maken, met nieuwe verrassende installaties! We gaan niets verklappen; kom het allemaal beleven van 4 tot en met 7 januari (zie programma).

Fotowedstrijd

Tijdens de HerfstFloridylle zijn de fotografen onder onze bezoekers uitgedaagd om hun mooiste foto´s in te sturen. De foto´s moesten tijdens de HerfstFloridylle gemaakt zijn in de Plantentuin. Wel 60 fotografen zonden een of meer foto´s op, in totaal 350 foto´s. De jury heeft een hele kluif gehad aan de selectie, maar uiteindelijk zijn er 25 foto´s gekozen voor de tentoonstelling in de Wapenzaal. Van 16 december tot 12 maart 2017 kan je deze tentoonstelling bewonderen.
.

  • Emiel Van Rompaeyprijs!

Emiel Van Rompaey (1895-1975) was één van de Belgische pioniers van de floristiek, de studie van de aanwezigheid en de verspreiding van plantensoorten. Onder impuls van zijn zus Irma Van Rompaey werd midden de jaren tachtig van de vorige eeuw een fonds gecreëerd in de schoot van de Plantentuin. Elke twee jaar kent dit fonds een prijs toe aan het beste Belgische floristische wetenschappelijk werk. De prijs zal in 2017 voor de zeventiende keer worden uitgereikt. Kandidaturen kunnen ingediend worden door individuele kandidaten, door verschillende personen samen of door verenigingen, en moeten binnen zijn vóór 20 mei 2017; zij mogen ook door andere personen dan de kandidaten zelf worden voorgedragen. Het reglement is hier te vinden.

  • Werk aan het regenwoud!

De beplantingsplannen liggen klaar, de potten zijn geschikt voor de aanplant, de renovatiewerken zijn volop aan de gang. Er is veel werk aan het regenwoud, maar in 2017 in het zo ver: de Plantentuin heropent dan de volledig gerenoveerde noordvleugel van het Plantenpaleis. Naast een ethnobotanische kas met soorten die door de mens gebruikt worden en een kas met secundair regenwoud vol reuzenkruiden, zullen nog drie nieuw aangeplante serres de wandeling doorheen het regenwoud vervolledigen. Via de vernieuwde hoofdingang zal de bezoeker binnenkomen in het schaduwrijke primair regenwoud met zijn vele etages en bijzondere groeivormen. Ook een greep uit de palmencollectie, die volgens kenners tot een van de mooiste van Europa behoort, kan hier worden bewonderd. In de aanpalende kas wordt de bezoeker uitgedaagd om het avonturenpad te nemen doorheen de boomkruinen gevuld met orchideeën en andere epifyten. De derde kas is volledig gewijd aan de rijke plantencollectie uit Centraal-Afrika, vervolledigd met Pygmeeënhut en authentieke prauwen uit Congo.

Musa is de wetenschappelijke naam van de bananenplant.

Musa is de wetenschappelijke naam van de bananenplant.


  • Sarcococca of vleesbes

Sarcococca of vleesbes, is een neefje van de buxus en behoort dus tot dezelfde familie. Er zijn 11 soorten, allemaal kleine struiken, waarvan sommige tot een maximum een meter, uitzonderlijk twee meter hoog kunnen worden, maar de meeste zijn eerder klein. De streek van herkomst is Zuid-Oost-Azië, China en de Himalaya. In de tuin kan je Sarcococca’s best in de volle zon, of hoogstens halfschaduw planten. Wat je in elk geval moet vermijden is tocht en een vochtige kleibodem. Om een haagje te bekomen, kan je jonge plantjes 25 cm van mekaar planten. Zo krijg je een prachtige stuctuur in je tuin, waar je het hele jaar door van kan genieten, ook in de winter, want Sarcococca is bladhoudend. Je kan ook enkele planten in een pot houden, of in een plantenbak voor op het terras. Heel vroeg in het nieuwe jaar (januari – maart) wordt je dan beloond met kleine fijne bloempjes en een overweldigende geur die meters ver draagt. Planten doe je best in het voorjaar of het najaar, zeker niet bij warm weer of ook niet bij vriesweer. Als het vriest is het trouwens aangewezen de voet van de plant wat de beschermen met een strooisellaag, die heeft ook het voordeel dat later op het jaar de grond niet uitdroogt en er voedingsstoffen aan worden afgegeven. Als de Sarcococca het naar zijn zin heeft, krijg je ook nog eens leuke bessen in de zomer, waarmee je vogels naar je tuin kan lokken. Wil je een Sarcococca aanschaffen, start dan met de dwergvleesbes (Sarcococca humilis). Je kan deze volop in bloei ontdekken op het winterparcours van de Plantentuin.

Musa is de wetenschappelijke naam van de bananenplant.

  • Artikels Virunga

We zijn verheugd om jullie te laten weten dat de Plantentuin start met de verkoop van de eerste producten van het merk ‘Virunga’: drinkbussen, T-shirts, armbanden en sleutelhangers zijn te verkrijgen in de Tuinwinkel. De opbrengst gaat naar de bescherming van het oudste nationale park van Afrika, dat de rijkste biodiversiteit van Afrika bewaart: 'Virunga'. Steun het Virungapark en koop eindejaarscadeautjes van het merk ‘Virunga’!

Te koop in de Tuinwinkel.

  • Wilde Planten van de Benelux, een veldgids

Dit rijkelijk met uitzonderlijke foto’s geïllustreerde boek is de jongste uitgave van Plantentuin Meise. Het is het resultaat van de samenwerking tussen gepassioneerde botanici en fotografen. Het omvat meer dan 1300 soorten wilde planten die kunnen waargenomen worden in Nederland, België, het Groothertogdom Luxemburg en het aangrenzende Noord-Frankrijk. De gemakkelijk te gebruiken determinatiesleutels en heldere beknopte beschrijvingen, de kleurenfoto’s en de verspreidingskaarten maken het identificeren van de verschillende soorten eenvoudig. Deze veldgids is de perfecte metgezel voor beginnende botanici en wandelaars die de verrassend rijke flora van bij ons willen ontdekken.

Prijs : 39 €, zowel te koop in de Tuinwinkel als op onze webshop.

  • Sympathieke thee

Onze Tuinwinkel stelt een nieuwe gamma eerlijke en duurzame producten voor van ‘Clique Sympathique’. Zij laten deze producten ontwikkelen door coöperatieven met natuurlijke of biologische ingrediënten en ook verpakken op een zo ecologisch verantwoord mogelijke manier. We bieden jullie in de Tuinwinkel een groot gamma van van theemengelingen en kruiden aan, verpakt in verschillende materialen: kleine glazen buisjes (€ 3), kartonnen buisjes (€ 6 à 8), cadeauverpakking (€ 30). Ideale geschenken om je vrienden of familie mee te verwennen tijdens de eindejaarsperiode!

Te koop in de Tuinwinkel.

Alleen in de Tuinwinkel vind je het betere tuinboek!

The place to be voor plantenliefhebbers!

Musa is de wetenschappelijke naam van de bananenplant.

Uitgever
Plantentuin Meise

Musa komt tot stand binnen de Afdeling Museologie en Educatie : Koen Es, Franck Hidvégi, Francesca Lanata, Susan Postma, Marc Reynders, Manon Van Hoye.

Eindredacteur
Koen Es

Foto's

Plantentuin Meise.

Wilt u Musa ook ontvangen, klik hier.


Voor bezoekersinformatie klik hier.

Plantentuin Meise
Domein van Bouchout
Nieuwelaan 38
1860 MEISE

02 260 09 70
info@plantentuinmeise.beWilt u niet langer Musa ontvangen, klik en schrijf het woord unsubscribe in je mailbericht.