Wilt u niet langer Musa ontvangen, klik hier en schrijf het woord
nr. 52, winter 2017

Nieuws uit de Plantentuin

Niet te missen

Plant in de kijker

De Tuinwinkel

Er groeit iets in Meise!
Musa is de wetenschappelijke naam van de bananenplant.

  • Derde Big Picnic Partnermeeting in Plantentuin Meise

Van woensdag 22 november tot vrijdag 24 november vond de 3de Big Picnic Partnermeeting plaats in Plantentuin Meise. Big Picnic is een Europees Horizon 2020-project rond voedselzekerheid voor de toekomst. Het project loopt van april 2016 tot april 2019. Plantentuin Meise is één van de 19 partnerorganisaties. Deelnemers uit 12 Europese landen en Oeganda bespraken samen de resultaten van het project. Ervaringen met co-creatie en het ontwikkelen van op co-creatie gebaseerde tentoonstellingen werden uitgewisseld. Een boeiende presentatie door Gisèle Yasmeen (University of British Colombia) gaf de partners een macroscopische kijk op het probleem van de voedselzekerheid. Verder kregen we uitleg over RRI en TBI – twee sleutelconcepten voor het project. (zie https://www.bigpicnic.net/about/). Naar goede gewoonte werden voor deze partnermeeting diners 'met een boodschap’ georganiseerd. Op woensdag kozen we voor een zeer gewaardeerde bierproeverij, gevolgd door een echt Belgisch diner. Op donderdag werd een Afrikaanse maaltijd geco-creëerd met mensen uit de Afrikaanse diaspora – één van onze focusgroepen voor het project. Een 15-tal Belgen met Afrikaanse roots sloot zich bij ons aan in de keuken en aan tafel. Er ontstonden levendige discussies over Afrikaans voedsel, problemen rond voedselzekerheid in Afrika en mogelijke oplossingen door samenwerking met botanische onderzoekers.

Info : https://www.bigpicnic.net

  • Goede voortgang Flora van Centraal-Afrika

Onlangs verschenen er weer zes nieuwe deeltjes in de reeks Flore d’Afrique centrale. Ruim 50 specialisten van over de hele wereld (waarvan 11 uit Centraal-Afrika) hebben toegezegd de bewerking van één of meerdere plantenfamilies op zich te nemen. In 2017 werden in totaal 81 soorten toegevoegd aan de flora, en hoewel de vaart er dus goed in zit, liggen we nog niet op het gewenste schema. Gelukkig kregen we eind 2016 steun vanuit het Frankliniafonds. Met hun financiering kunnen we externe specialisten helpen die onze collecties komen bestuderen voor de Flore d’Afrique centrale, en anderzijds vijf jonge Afrikaanse onderzoekers elk voor zes maanden naar Meise halen om daar een training te krijgen in het maken van een flora. Ook is het portaal, waarmee al onze Afrikaanse (en Belgische) herbariumcollecties via het internet zijn te bekijken, vanaf begin 2018 klaar. Met deze positieve ontwikkelingen komt ons einddoel in zicht: het binnen de15 jaar afronden van dit enorme werk, de basis van onze kennis over alle zaadplanten in Centraal-Afrika. Die basis is hard nodig ter ondersteuning van een duurzaam gebruik en effectieve bescherming van de botanische rijkdommen in die regio.


  • Zaden van gekweekte wilde planten kiemen te snel

Een recente studie door de mensen van de zadenbank van Plantentuin Meise, heeft aangetoond dat de ex-situcultuur, dit is de kweek van planten buiten hun natuurlijke groeiplaats, veranderingen bij planten veroorzaakt. Het is namelijk zo dat de zaden van deze planten sneller kiemen of hun dormantie (rustfase) verliezen. De analyse is gebaseerd op honderden kiemtesten van 72 inheemse wilde plantensoorten. Deze bevindingen die voor het eerst zo duidelijk werden aangetoond, geven aan dat gekweekt plantenmateriaal in Plantentuinen inadequaat is om fundamenteel ecologisch zadenonderzoek op te doen maar ook om dit materiaal te gebruiken voor herintroductie.

Link naar de publicatie

  • Nieuw aanbod van jaarkaarten

Vanaf januari 2018 kunnen bezoekers kiezen uit een nieuw aanbod van jaarkaarten. De kersverse formules kregen de naam ‘Vierseizoenenkaart’ en ‘Vriend van de Plantentuin’.

Met de Vierseizoenenkaarten kan je een jaar lang volop genieten van onze plantencollecties en events, heb je gratis toegang tot de bibliotheek en korting bij nocturnes zoals de Winterfloridylle. Wil je de Plantentuin vaak bezoeken met de ganse familie? Dan vind je in deze formules zeker de geschikte voor jou:
- De Vierseizoenenkaart 1 voor 1 volwassene voor € 20;
-
De Vierseizoenenkaart 2 + 6 voor families met gratis toegang voor 2 volwassenen en maximum 6 kinderen voor € 55;
- De Vierseizoenenkaart 1 + 6 voor families met gratis toegang voor 1 volwassene en maximum 6 kinderen voor € 35.

Daarnaast bieden we 2 formules aan voor ‘Vrienden van de Plantentuin’:
- Vriend van de Plantentuin 1 voor € 30.
- Vriend van de Plantentuin 1 + 3 voor € 50, waarbij je telkens 3 personen extra kan uitnodigen om samen te genieten van de voordelen. Met de vriendenformules heb je heel wat exclusieve voordelen bovenop de toegang tot het de Plantentuin.

Musa is de wetenschappelijke naam van de bananenplant.

Musa is de wetenschappelijke naam van de bananenplant.

  • De koffiefamilie, meer dan enkel koffie!

Naast de gigantische soortenrijkdom aan planten die de bezoeker elke dag kan ontdekken in de publieke delen van de Plantentuin, zijn er achter de schermen nog bijzondere plantencollecties die gekoesterd worden voor het wetenschappelijk onderzoek. De koffiefamilie (Rubiaceae) is zo'n plantengroep. In totaal schat men het aantal wilde soorten op 12 500, waarvan de meeste in de tropen voorkomen. Vaak zijn het struiken of kleine bomen, soms lianen of klimplanten, meestal met een buisvormige bloem. Het onderzoek dat de Plantentuin op deze familie doet, gaat terug tot in de koloniale tijd. Na de ontdekking van koffieplanten op het Afrikaanse continent, begon ons land in het midden van de 19de eeuw met de zoektocht in Congo naar nieuwe soorten. Deze zoektocht duurt nog altijd voort: ook in de 21ste eeuw ontdekten en beschreven wetenschappers van Plantentuin Meise nog altijd nieuwe koffiesoorten. Maar in de koffiefamilie vind je niet alleen koffie! Ook kinine (Cinchona) is een heel belangrijke plant voor de wereldeconomie. Hieruit halen ze extracten van kinine, een geneesmiddel tegen malaria. Sommige planten van de koffiefamilie, zoals de wortels van de meekrap (Rubia tinctorum), leveren een rode kleurstof, die gebruikt wordt om stoffen te kleuren. De oudste kledij geverfd met meekrap, werd teruggevonden in Azie. Ze dateert van 3000 v.Chr. Het gebruik van deze verfstof geraakte in onbruik en wordt vandaag niet meer toegepast. Ook in onze streken vindt men planten uit de koffiefamilie terug zoals geel walstro (Galium verum). Dit kruipend plantje groeit in droge graslanden, op bermen, duinen en tussen de rotsen. Het heldergeel bloeiend bloemetje verspreid een sterke honinggeur. Ook lievevrouwbedstro (Asperula odorata) maakt deel uit van deze familie. Het is een bosplantje dat een aangename geur verspreid als je het laat drogen. De beroemde Maitrank (meiwijn) is een aperitief gemaakt in Luxemburg op basis van lievevrouwebedstro en witte wijn.

Musa is de wetenschappelijke naam van de bananenplant.

  • « Betty & Albert » koekjes

Nieuw in de Tuinwinkel! Een assortiment artisanale koekjes «Betty & Albert» van eigen bodem, die al snel jouw guilty pleasure zullen worden. Het assortiment bestaat onder meer uit dubbele boterkoekjes met choco-hazelnootvulling, smaakvolle zandkoekjes met stukjes Belgische chocolade, gezouten amandelnoten omhuld met caramel en een laagje Belgische chocolade… Een echte lekkernij! En bovendien steun je hiermee het goede doel: per verkocht doosje wordt 1€ doorgestort voor de bescherming van het Nationaal Park Virunga!

Prijs: tussen € 4,95 en € 5,50.

Te koop in de Tuinwinkel.

  • Verwen jezelf met een kunstwerk !

Kunstenaar Dominique Rousseau stelt op dit moment zijn expo ‘Stille Wateren’ tentoon in het kasteel. Zijn prachtige papierkunstwerken zijn vervaardigd uit natuurlijke elementen die werden verzameld in de Plantentuin. Je kan deze kwaliteitsvolle kunstwerken cadeau doen aan een naaste, of waarom niet aan jezelf. Bijvoorbeeld ter gelegenheid van de eindejaarsfeesten? Nu te koop in de Tuinwinkel! Prijs: vanaf € 50.

Te koop in de Tuinwinkel.

Alleen in de Tuinwinkel vind je het betere tuinboek!

The place to be voor plantenliefhebbers!

Musa is de wetenschappelijke naam van de bananenplant.

Uitgever
Plantentuin Meise

Musa komt tot stand binnen de Afdeling Museologie en Educatie:

Voor dit nummer werden teksten aangeleverd of vertaald door Katrien Clarysse, Koen Es, Sandrine Godefroid, Franck Hidvégi, Jutta Kleber, Marc Sosef, Emilia Van Roy, Manon Van Hoye.

Eindredacteur
Koen Es

Foto's

Plantentuin Meise.

Wilt u Musa ook ontvangen, klik hier.


Voor bezoekersinformatie klik hier.

Plantentuin Meise
Domein van Bouchout
Nieuwelaan 38
1860 MEISE

02 260 09 70
info@plantentuinmeise.beWilt u niet langer Musa ontvangen, klik en schrijf het woord unsubscribe in je mailbericht.