Plantentuin Meise

 Onderzoek

Afrikaanse planten en paddenstoelen onderzoeken | Français

 

De Plantentuin voert fundamenteel onderzoek uit op planten, wieren en schimmels. Vermits de grootste biologische rijkdom vooral te situeren is in de tropen, hebben veel resultaten een directe link met de biodiversiteit van de ontwikkelingslanden. Dit onderzoek wordt vaak uitgevoerd in samenwerking met wetenschappers van ter plekke.

• Nieuwe plantensoorten ontdekken

Congo Twee nieuwe koffiesoorten werden ‘beschreven’ door Dr. Piet Stoffelen van de Plantentuin. Hij is op wereldvlak dé koffiespecialist bij uitstek, volgens hem hebben deze twee nieuwkomers een economisch potentieel in zich want ze bezitten zeldzame eigenschappen. De eerste, de Charrierkoffie (Coffea charrieriana) levert koffiebonen op die van nature geen caffeïne bevatten. Een tweede soort, de Anthonykoffie (Coffea anthonyi) is zelfbestuivend. Beiden plantensoorten vertonen dus kenmerken die interessant zijn voor de koffieteelt. Bovendien is deze laatste soort waarschijnlijk één van de voorvaderen van de arabicakoffie (Coffea arabica), zo blijkt uit genetisch onderzoek. Beide soorten werden ontdekt tijdens een koffie-expeditie in Kameroen.

Persbericht van deze ondekking (PDF, 111Ko)

• Het belang van bospaddestoelen

Congo Eetbare paddestoelen zijn in Centraal-Afrika één van de belangrijkste bosproducten. Door culturele erosie gaat echter veel van de lokale kennis hieromtrent verloren. Bovendien is er nog maar weinig geweten over de rol van schimmels en paddenstoelen in het regenwoudecosysteem. De mycologen van de Plantentuin onderzoeken niet alleen de paddenstoelen zelf, ze verzamelen ook ethnomycologische gegevens omtrent het lokale gebruik van paddenstoelen. In 2011 publiceert de Plantentuin een gids over eetbare Afrikaanse paddenstoelen: ‘Les champignons comestibles des forêts denses d’Afrique centrale’.

• Zaden van zeldzame planten bewaren

CongoIn samenwerking met de universitaire landbouwfaculteit van Gembloers startte in 2007 een programma voor de bewaring van zaadmateriaal en voor de uitvoering van kiemtesten van kopertolerante planten uit Katanga. De unieke planten verdragen hoge concentraties aan koper in de bodem en komen nergens anders voor. Door mijnbouw komt het voortbestaan van deze plantensoorten in gevaar.

Een overzicht van onze activiteiten in Afrika:

  1. Kennis over Afrikaanse planten en paddenstoelen bewaren.
  2. Kennis over Afrikaanse planten en paddenstoelen delen.
  3. Afrikaanse planten en paddenstoelen onderzoeken.
  4. Samenwerken met Afrikaanse botanische tuinen en onderzoekers

Persbericht:

Twee opmerkelijke koffiesoorten, nieuw voor de wetenschap, in de Plantentuin

Het logo van Plantentuin Meise Even voorstellen | Opdracht | Geschiedenis | Vacatures | Vrijwilligers | PartnersSteun ons | Contact | © 2017 Plantentuin Meise Facebook Twitter Youtube Flickr Newsletter Issuu Scribd