Plantentuin Meise

 Onderzoek

Wetenschappers uit Afrika in opleiding in de Plantentuin | Français

Meise – november 2011

Drie maand lang zullen 6 onderzoekers uit Afrika in het Koninklijk Museum voor Midden-Afrika en in de Plantentuin te gast zijn. Gesteund door de Belgische Ontwikkelingssamenwerking volgen zij een opleiding plantkunde van de tropische regenwouden en bosbiologie.

Planten zijn erg belangrijk voor de biodiversiteit van het tropisch regenwoud, van de savanne, van bergwouden maar ookvoor de Afrikaanse land- en bosbouw. Zij zijn ook onontbeerlijk voor andere levensvormen. De fruit- en houtproductie in deze wouden vormt een belangrijke bron van inkomsten voor de plaatselijke en internationale handel.

Door een duurzaam bosbeheer van de wouden in Centraal-Afrika zullen de opbrengsten en de werkverschaffing gevrijwaard blijven.

De opleiding heeft als doel: het ontwikkelen van de verschillende disciplines, van kennis en van ervaring in duurzaam bosbeheer zoals het beheer en uitbaten van natuurlijke opbrengsten in wouden, taxonomie, het natuurbehoud met een nadruk op de plantenbiodiversiteit en het financieren van (inter)nationale onderzoeksprojecten.

De Nationale Plantentuin in Centraal-Afrika

De Plantentuin doet traditiegetrouw reeds lang onderzoek in Centraal-Afrika en wordt op wereldniveau aanzien als de belangrijkste wetenschappelijke instelling op gebied van de plantkunde van deze regio. Zo bezit de Plantentuin bijvoorbeeld ongeveer 1 miljoen herbariumspecimen van planten uit Centraal-Afrika (waarvan bij benadering 23.000 nomenclatuurtypes). De Plantentuin is ook de uitgever van de ‘Fungus flora of tropical Africa’ en van de ‘Flora van Centraal-Afrika’ . Deze laatste is recent online raadpleegbaar gemaakt; op het net staan nu reeds 6.000 taxa.

Wij ontmoetten de onderzoekers tijdens de opleiding en de brainstorming over het beheer en het financieren van (inter)nationale onderzoeksprojecten; luister naar hun gesprekken (in het Frans) :

Pierre Paul Mbarga
(audio MP3)

(Cameroun)

Meer informatie over de opleiding plantkunde van de tropische regenwouden en bosbiologie (PDF)

Het logo van Plantentuin Meise Even voorstellen | Opdracht | Geschiedenis | Vacatures | Vrijwilligers | PartnersSteun ons | Contact | © 2017 Plantentuin Meise Facebook Twitter Youtube Flickr Newsletter Issuu Scribd