Plantentuin Meise

 Onderzoek

2015 - Wat is het potentieel van wilde paddenstoelen in de strijd tegen voedselonzekerheid in ruraal Rwanda? | Français


CongoIn Rwanda is de ondervoeding zorgwekkend. Voedselschaarste vormt er een uitdaging voor de plattelandsgemeenschappen. Een groot deel van de bevolking was tot voor kort afhankelijk van voedingsmiddelen uit het woud, inclusief eetbare paddenstoelen (zogenoemde ‘non-timber forest products’ of NTFPs). Door veranderingen in natuurlijke ecosystemen (verdwijnen van bossen) en de beperkte toegang tot de Nationale Parken, nam gaandeweg de pluk en consumptie van wilde paddenstoelen af. Gelukkig is de traditionele kennis over deze paddenstoelen bij de lokale gemeenschappen nog niet volledig verdwenen. Het loont de moeite die kennis te bewaren.

Het is algemeen bekend dat het kweken van paddenstoelen een goedkope manier is om eiwit te produceren. Een kwekerij vergt weinig plaats, een gematigd klimaat, hoge luchtvochtigheid en organisch afval. We wisten het Rwandees fonds voor milieu en klimaatsveranderingen (FONERWA) ervan te overtuigen dat een low-tech en low-cost kweekprogramma voor lokale paddenstoelen belangrijk en haalbaar is. Fondsen werden vrijgemaakt voor Plantentuin Meise en Kigali Farms. Deze laatste is een lokale paddenstoelenkwekerij (privé) die belast werd met het ontwikkelen en op punt stellen van de kweekomstandigheden.

CongoIn 2015 werden drie expedities uitgevoerd naar Nyungwe National Park, Gishwati Forest Reserve en Volcanoes National Park. Dit laatste park is beter gekend als het Virunga Park en ligt langs de noordgrens van Rwanda met de Democratische Republiek Congo. Het is wereldberoemd als de laatste beschermde site voor berggorilla’s en heeft bovendien een reeks unieke bamboebossen. Lokale gidsen, dorpelingen en wachters van het Nationaal Park kregen de opdracht om eetbare paddenstoelen te verzamelen en om de lokale kennis (bv. de smaak) en ‘folk taxonomy’ (lokale namen in Kinyarwanda) te documenteren. In totaal werden zo’n 245 referentiespecimens verzameld. Van 46 eetbare soorten warden weefselstalen geïsoleerd en koel bewaard bij Kigali Farms, waar ook kweekexperimenten werden uitgevoerd. De eerste resultaten zijn positief. Pleurotus cystidiosus en P. flabellatus werden opgekweekt en produceerden eetbare vruchtlichamen

Om goed te sensibiliseren, zowel bij burgers als de Rwandese overheden, is voldoende mediabelangstelling voor het project over het belang van de paddenstoelenteelt niet onbelangrijk. Om die reden trok een medewerker van de educatieve dienst van Plantentuin Meise mee op zending naar Rwanda. Een blog werd gestart om dagelijks te rapporteren over het veldwerk ter plaatse. Een online documentaire over de expeditie moet in 2016 beschikbaar zijn.

In de toekomst wil dit project armen uit de lokale bevolking opleiden om paddenstoelen te kweken. Dit schept nieuwe kansen om een inkomen te verwerven, verhoogt de kwaliteit van de voeding en helpt de ondervoeding bestrijden. Indien voldoende breed gedragen, zal dit er ook toe bijdragen de antropogene druk op de Nationale Parken te verminderen.

Meer informative op : http://rwandafungi2.blogspot.be
Een overzicht van onze activiteiten in Afrika:

  1. Kennis over Afrikaanse planten en paddenstoelen bewaren.
  2. Kennis over Afrikaanse planten en paddenstoelen delen.
  3. Afrikaanse planten en paddenstoelen onderzoeken.
  4. Samenwerken met Afrikaanse botanische tuinen en onderzoekers
Het logo van Plantentuin Meise Even voorstellen | Opdracht | Geschiedenis | Vacatures | Vrijwilligers | PartnersSteun ons | Contact | © 2017 Plantentuin Meise Facebook Twitter Youtube Flickr Newsletter Issuu Scribd